Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA KAKVU TREBAMO

Predsjednik HUP-a Mihael Furjan: Konkurentnosti nema bez produktivnosti i pametnih ulaganja

Koprivnica: Konferencija Večernjeg lista, Hrvatska kakvu trebamo
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
21.09.2021.
u 10:01

Hrvatska je dobro mjesto za život, još samo da bude dobro mjesto i za poslovanje, kaže M. Furjan. Zalaže se da se svim djelatnostima u potpunosti omogući rad, a HUP će poticati na cijepljenje

Dobrobit članica i konkurentnost hrvatskih poduzetnika – cilj je to HUP-a, poručio je predsjednik udruge Mihael Furjan na Večernjakovoj konferenciji, na kojoj je održao tematsko izlaganje pod nazivom “Što nam je potrebno za stabilan i dugoročno održiv ekonomski rast”.

Dobro plaćen radnik prioritet

– Hrvatska je dobro mjesto za život, nedostaje nam samo još da bude dobro mjesto za poslovanje – rekao je Furjan pa istaknuo ključna područja koja muče članice HUP-a, a koja su definirali prije tri mjeseca.

U pitanju su rasterećenje gospodarstva, radni odnosi i europski fondovi.

– Da smo sad radili anketu među našim članicama, četvrto bi područje bilo i pitanje inflacije te rasta troškova – kazao je predsjednik HUP-a.

Kad se govori o rasterećenju gospodarstva, istaknuo je, primarno se govori o poreznom rasterećenju na rad.

– Naše članice ne bune se na porez na dobit i smatramo da je Hrvatska konkurentna po pitanju poreza na dobit. Kada govorimo o radnim odnosima, HUP je prošli tjedan potpisao ugovor sa SSSH jer smatramo da su zadovoljni i dobro plaćeni zaposlenici temelj svake uspješne kompanije. Osim dobrih materijalnih uvjeta, želimo i moderno radno zakonodavstvo koje će ohrabriti poduzetnike da u dobrim vremenima zapošljavaju, a koje će im u lošim vremenima omogućiti lakšu prilagodbu – rekao je Mihael Furjan.

Što se europskih fondova tiče, istaknuo je kako članice HUP-a smatraju da treba što više ulagati u nove tehnologije.

– Jer naš je najveći problem nedostatak produktivnosti i to je razlog zašto nismo dovoljno konkurentni. Zato je potrebno ulagati u nove tehnologije, u digitalizaciju, u održive izvore energije i zato želimo da se europski fondovi što pametnije iskoriste da izvoznici, privatni sektor, dobije što veće mogućnosti – kazao je Furjan pa posebno istaknuo kako je 80 posto članica HUP-a među najvećim hrvatskim izvoznicima, a upravo je izvoz sastavnica bruto društvenog proizvoda koja bilježi rast od 20 posto u odnosu na dvije prethodne godine.

– Najveći udio u BDP-u je potrošnja kućanstva i hvala Vladi što je sačuvala tu potrošnju mjerama, poticajima, naknadama, ali mi smatramo da se sada trebamo okrenuti budućnosti i da trebamo omogućiti rad u potpunosti svim djelatnostima. Omogućite nam rad, ukinite sve zabrane, a mi ćemo poticati cijepljenje i sve ono što nam znanost danas omogućava – rekao je predsjednik HUP-a. Kazao je i da Hrvatska ide u dobrom smjeru.

 – Najveći relativni doprinos, uz prerađivačku industriju, ICT je sektor i građevinarstvo, a građevinarstvo je uvijek dobar pokazatelj jedne konjunkture, velikih očekivanja. U većem dijelu naših sektora imamo važna predviđanja rasta i naše knjige narudžbi, gledamo li izvoz, jako su velike. Nama je nebo granica budemo li konkurentni i dovoljno produktivni – rekao je Furjan pa dodao kako je ključni problem hrvatske konkurentnosti činjenica da nismo dovoljno produktivni.

– Imamo, zapravo, dvije Europe, ako gledate rang-listu konkurentnosti, odnosno bruto društvenog proizvoda po zaposlenome. Države koje su dugo članice EU i one koje nisu jer “bježe” nam upravo one koje slobodno tržište imaju sto i više godina – kazao je Furjan, a onda pobrojio i što privatni sektor želi. Prvo, to je rast.

– Potrebne su nam investicije, veća produktivnost, ali nema dovoljno zaposlenih. Ako privatni sektor stvori novih 100-150 tisuća radnih mjesta, riješit ćemo puno naših strukturnih problema, a to je ključ i to nam može omogućiti samo naš izvozni sektor. Drugo što nam nedostaje jest uvođenje modernih poslovnih praksi – rekao je Furjan.

Velika pravna nesigurnost

Istaknuo je i zahtjeve prema državi, s napomenom da je u posljednjih 5-10 godina već dosta toga napravljeno.

– Ono što sad mnogi naglašavaju pitanje je pravne sigurnosti. Ne možemo čekati 15 godina da završi neki pravni spor jer poduzetnici ne mogu toliko dugo imati zamrznuti kapital. Želimo da pravni sustav funkcionira brže, želimo restrukturiranje zdravstvenog sustava, efikasniji administrativni sustav. Imamo globalne izazove i HUP ne želi administrativne zabrane, zamrzavanje cijena struje, želimo da tržište funkcionira, a od naših partnera iz Vlade želimo da se izvoznike i one kojima je struja važan energent aktivnom poreznom i neporeznom politikom rastereti i omogući im se da lakše posluju – rekao je Mihael Furjan.

>> VIDEO Ravnateljica DZS-a i državni tajnik objasnili zašto popisivači dolaze u kontrolu nakon samopopisivanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije