Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAČANJE DIPLOMATSKIH ODNOSA

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner nazočio ustoličenju japanskog cara Naruhita

Željko Reiner i japanski car Naruhito
23.10.2019.
u 14:27

Car Naruhito službeno je preuzeo prijestolje 1. svibnja ove godine nakon abdikacije svojeg oca Akihita.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, kao predstavnik Republike Hrvatske i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, boravi dva dana u službenom posjetu Japanu. Naime, tim povodom je jučer, 22. listopada nazočio na svečanosti ustoličenja japanskog cara Naruhita, navodi se u službenom priopćenju predsjednika Hrvatskog sabora . 

Svečanosti održanoj u Carskoj palači u Tokiju u organizaciji japanske Vlade prisustvovali su visoki gosti iz više od 180 zemalja. Među ostalima, svečanosti su nazočili princ Charles od Walesa, princ Albert od Monaca, kraljevski parovi Belgije, Nizozemske, Norveške, Španjolske i Švedske, prijestolonasljednici Danske i Saudijske Arabije te predsjednici Brazila, Bugarske, Estonije, Finske, Latvije, Litve, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i  brojni drugi.

Car Naruhito, nakon ceremonije ustoličenja, poručio je prisutnima kako će u svojoj vladavini postupati u skladu s Ustavom svoje zemlje te obavljati svoju dužnost kao simbol države i jedinstva japanskoga naroda. Nakon ceremonije ustoličenja predsjednik Vlade Japana Shinzo Abe čestitao je caru Naruhitu i carici Masako te u obraćanju ponovno istaknuo ulogu cara kao simbola države i naroda Japana. Car Naruhito službeno je preuzeo prijestolje 1. svibnja ove godine nakon abdikacije svojeg oca Akihita.

Foto: Hrvatski sabor

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u nastavku službenog posjeta Japanu danas, 23. listopada susreo se s potpredsjednicima obaju domova Parlamenta Japana, voditeljem Japansko hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva i ministrom za obnovu Japana.

Na sastanku s potpredsjednikom Donjeg doma Parlamenta Japana Hirotakom Akamatsuom potvrđeni su vrlo dobri odnosi Hrvatske i Japana koji se neprestano razvijaju. Sugovornici su se složili da je politički dijalog između Hrvatske i Japana sve učestaliji, a gospodarska suradnja počiva na vrlo čvrstim temeljima.

Također, su se složili kako Hrvatska i Japan imaju veliki potencijal suradnje u području energetike i transporta.

- Voljeli bismo vidjeti japanska ulaganja u projekte od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku, poput izgradnje LNG terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, projekta koji ima za cilj osigurati energetske potrebe i povećati sigurnost opskrbe putem novog opskrbnog pravca prirodnog plina za zemlje srednje i jugoistočne Europe - rekao je Reiner.

Potpredsjednik Sabora je spomenuo snažne potencijale hrvatskih luka Rijeka, Zadar i Ploče, a posebno je istaknuo prednosti luke Rijeka, koja je smještena duboko u europskom kontinentu i koja japanskim izvoznicima može poslužiti kao vrata za ulazak na tržišta država srednje i jugoistočne Europe te skratiti vrijeme plovidbe za čak pet dana u odnosu na sjevernoeuropske luke.

Foto: Hrvatski sabor

U nastavku razgovora, potpredsjednik Sabora je kazao kako veliki potencijal za suradnju postoji i u području turizma jer broj japanskih turista iz godine u godinu raste.

- U 2018. godini 12 posto više japanskih turista posjetilo je Hrvatsku i to nas vrlo veseli - rekao je Reiner. Potpredsjednik Akamatsu izrazio je nadu u povećanje hrvatskog uvoza u Japan, posebno u svjetlu potpisivanja Sporazuma o gospodarskom partnerstvu između Europske unije i Japana. Dodao je kako Japan uvozi iz Hrvatske visokokvalitetnu tunu koja čini preko 30 posto hrvatskoga izvoza u Japan.

Akademik Reiner rekao je da Hrvatska radi na unapređenju uzgoja tune i da izuzetno cijeni japansko tržište koje je vrlo zainteresirano za ovaj hrvatski proizvod.

U nastavku susreta razgovaralo se o suradnji Hrvatske i Japana u međunarodnim organizacijama te je tom prilikom potpredsjednik Sabora Reiner zahvalio na kontinuiranoj podršci Japana za uključivanjem Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Na sastanku s potpredsjednikom Gornjeg doma Parlamenta Japana Toshiom Ogawom, potpredsjednik Sabora Reiner rekao je kako je kruna bilateralnih odnosa Hrvatske i Japana posjet predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića Japanu u lipnju ove godine.

Foto: Hrvatski sabor

- Vjerujem kako je parlamentarna diplomacija vrlo važan čimbenik u sveukupnoj suradnji dviju država - rekao je Reiner i dodao kako parlamentarci, s obzirom da dolaze iz različitih političkih opcija i iz različitih profesija, na taj način mogu puno brže širiti kontakte i predstavljati poslovne potencijale svoje zemlje.

Potpredsjednik Ogawa izrazio je zadovoljstvo stupanjem na snagu Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kojim će se ojačati poslovna suradnja dviju zemalja. Dodao je kako se nada da će uskoro biti završena procedura za potpisivanje Ugovora o zračnom prijevozu te da bi uvođenje izravnih zračnih linija pridonijelo većoj turističkoj razmjeni.

Potpredsjednik Sabora Reiner održao je sastanak i s voditeljem Japansko - hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva Nobuom Kishijem i članovima skupine. Obostrano je izražena želja u intenziviranje suradnje skupina prijateljstva te je potpredsjednik Sabora uputio poziv Japansko - hrvatskoj parlamentarnoj skupini prijateljstva za posjet Hrvatskome saboru.

Potpredsjednik Sabora i zastupnik Kishi razgovarali su i o mogućnostima suradnje u području vojne opreme te o migracijama kao velikom izazovu s kojim se suočava Europska unija.

Foto: Hrvatski sabor

Službeni dio posjeta Japanu potpredsjednik Sabora Reiner zaključio je sastankom s ministrom za obnovu Kazunorijem Tanakom. Akademik Reiner izrazio je žaljenje radi velikog broja poginulih i ogromne štete nastale nakon što je razorni tajfun Hagibis poharao Japan prije deset dana.

Sugovornici su razgovarali o obnovi područja razorenih u prirodnim katastrofama koje često pogađaju Japan. Ministar Tanaka posjetio je Hrvatsku u kolovozu ove godine u svojstvu parlamentarnog zastupnika te mu je potpredsjednik Reiner čestitao na preuzimanju nove, vrlo zahtjevne funkcije, navodi se u priopćenju. 

Komentara 2

DU
Deleted user
14:58 23.10.2019.

Sad vise nije samo vitez, sad je i samuraj. Nadam se da ce postati i sumo borac. Smecence adezejovsko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije