Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.02.2015. u 12:00

Prosvjednici iz Savske istodobno zovu premijera na dijalog i narod na ulice

Branitelji iz šatora povukli su, 130. dana prosvjeda, jedini logični potez: pozvali premijera i predsjednika Sabora na još jednu rundu pregovora. Dijalog je naprasno prekinut prije nego što je i otpočet, ima se o čemu razgovarati, a pozicije prosvjednika s vremenom su se istopile, skupa sa simpatijama najšire javnosti.

Prosvjed je u slijepoj ulici, stoga se i retorika mijenja, ali samo naizgled. U istome danu, naime, svojoj su borbi dali novu dimenziju, svoj su prosvjed omasovili, pozvali obespravljene, pokazali da nisu na ulici (samo) zbog sebe. Svjesni prijeteće eskalacije sukoba, sve dubljeg jaza između branitelja i građana, najavljuju izlazak na zagrebačke trgove gdje će povesti svoj narod, baš kao 1991. godine.

Posve legitimno, ali jesu li to pozicije s kojih treba očekivati rješenje ove dugotinjajuće krize? Istodobno zvati premijera za stol, a građane na ulice? Pritom bi trebali biti realni: politički cilj – smjenu ministra i njegovih suradnika – neće dočekati. Premijer Milanović bio je jasan kada je rekao da Freda Matića neće žrtvovati. I prosvjednici to dobro znaju, stoga ostaje nejasno kakav ishod zapravo priželjkuju.

Jalov će to dijalog biti, prema svemu sudeći, sprema se još jedan politički igrokaz koji svojim autoritetom može spriječiti, čini se, samo predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Upravo danas otvorila je vrata Pantovčaka za prosvjednike, kako im je i obećala prilikom posljednjeg posjeta šatoru. Uistinu, stječe se dojam da joj je do branitelja iskreno stalo, no je li joj stalo i do rješenja duge, iscrpljujuće bitke u Savskoj 66?

Preostaje nada da predsjednica vjeruje da se prosvjed može nastaviti drukčijim sredstvima, da ima snage uvjeriti šefove udruga da se na institucije može jurišati i s kućnih adresa, ne samo iz Savske 66, da je osvijestila da prosvjed ponajmanje koristi veteranima, kojima nije mjesto na ulici. Kada bi pronašla načina da ih u to uvjeri, učinila bi za branitelje ono što dosad nitko nije i, istodobno, povukla svoj prvi državnički potez koji bi, nedvojbeno, snažno obilježio njezinu političku karijeru.

>> Branitelji iz Savske sutra na Pantovčaku, u šator došao i Zoran Erceg

>> Zoran Erceg: Čak se i heroji rata koji su činili hrabra djela boje za sebe i svoje obitelji

Komentara 12

BR
brojevi
13:51 26.02.2015.

Milanovićeva retorika: *Ili mi ili oni* je največi pokušaj podjelje u povijesti Hrvata. Poruka je poslata i vidljiva je posljedica takvog nepromišljenog stava. Ista retorika vrijedi i za *Šatoraše* jer su i oni *oni*. Vlada vodi medijski i diplomatski rovovski rat protiv pripadnika vlastitog naroda. U sumraku takvih zbivanja i više je nego dobrodošla inicijativa Predsjednice u cilju razrješenja ove pat situacije. Ima sve, ustavne i ljudske, kvalitete da razrješi ovu tešku enigmu izazvanu tvrdokornošću ove legitmne ali nesposobne Vlade.

DO
domoljubxy
12:25 26.02.2015.

Đurio nije ničija marioneta ima legitimitet nas branitelja da štiti državne i braniteljske interese

Avatar Becarina
Becarina
17:32 26.02.2015.

Rjesenje krize je Ostavka Freda Matica ,Bojana Glavasevica i drugarice Nađ , vracanje dostojanstva braniteljima . U ustav moraju branitelji i domovinski rat a NOB napolje . Prosvjedi nisu poceli radi materijalnih razloga kako bi neki htjeli prikazati .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije