Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jasenovac

Predsjednici Hrvatske i Izraela odali počast žrtvama logora

Kolinda Grabar Kitarović i Reuven Rivlin
Foto: Ured predsjednice
1/15
25.07.2018.
u 14:32

Koristim i ovu prigodu, još jednom osuditi svaki totalitarni režim – nacizam, fašizam, komunizam - te istaknuti kako nam je upravo obrazovanje najsnažnije oružje protiv svakog oblika radikalne ideologije, podjela, mržnje i rasizma

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je, zajedno s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom posjetila spomen-područje Jasenovac gdje su zajedno odali počast svim žrtvama ovog ustaškog logora.

Tom prigodom je, kod spomenika "Cvijet" Bogdana Bogdanovića dala sljedeću izjavu:

"Potresno je čuti svjedočanstva onih koji su preživjeli ovo jasenovačko mjesto užasa, kojima je glas dao predsjednik Rivlin. Dugujemo sjećanje svakom pojedincu stradalom u Holokaustu. Vjerujem kako je to najbolje činiti u tišini, iskrenim ljudskim poklonom žrtvi.

Kolinda Grabar Kitarović i Reuven Rivlin
1/8

Na ovom mjestu, podno jasenovačkog cvijeta, želim iskazati duboku tugu za sve žrtve holokausta u Hrvatskoj i žrtve kolaboracionističkog ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata koji je donio strašna stradanja židovskoj zajednici, ali i Srbima, Romima i Hrvatima te svima onima koje se smatralo neprijateljima režima onoga vremena.

Već sam to učinila i na ovom mjestu stradanja, kao i u Yad Vashemu, Auschwitzu i Muzeju Holokausta u Washingtonu i sada ponovno izražavam najdublje suosjećanje sa stradanjem žrtava Holokausta podrijetlom iz Hrvatske, članovima obitelji i potomcima onih kojih više nema.  

Naglašavam kako su se tom režimu suprotstavili mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost, svrstavši našu domovinu na ispravnu stranu povijesti. Suprotstavili su mu se i mnogi hrvatski pravednici među narodima, koji su bili simbolom svjetla i hrabrosti u tami rata i zločina.

Na njihovoj hrabrosti iznimno smo im zahvalni. Suvremena Republika Hrvatska utemeljena je na antifašističkoj borbi i na Domovinskom ratu koji je za nas bio iznimno važan jer nam je napokon donio slobodu.

Bili smo prisiljeni obraniti se od agresije koja je sa sobom donijela strašne zločine i razaranja. Nakon Drugog svjetskog rata bili smo uvjereni da se ništa slično ne može ponoviti na europskom tlu. A onda su se dogodile tragedije Škabrnje, Vukovara i Srebrenice

Te nam tragedije svjedoče kako mir i vrijednosti ljudskosti i demokracije nikada ne smijemo uzimati zdravo za gotovo. Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime. Stoga, Hrvatska nastavlja svoju brigu o kolektivnom sjećanju na zločine koji su se ovdje dogodili, na tragediju hrvatskih građana i zločin nad hrvatskim građanima prije svega.

Svjesni da je na taj dio naše prošlosti bačena sjena, s tim smo se suočili, prihvativši odgovornost za budućnost temeljenu na poznavanju istine i izgradnji boljega društva na vrijednostima ugrađenima u Ustav naše države.

Hrvatska je danas ponosna članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza zasnovanima na zajedničkim vrijednostima - koje dijelimo s Državom Izraelom i međunarodnom zajednicom - vrijednostima demokracije, slobode i poštivanja svakoga pojedinca bez obzira na njegovo podrijetlo.  

Koristim i ovu prigodu, još jednom osuditi svaki totalitarni režim – nacizam, fašizam, komunizam - te istaknuti kako nam je upravo obrazovanje najsnažnije oružje protiv svakog oblika radikalne ideologije, podjela, mržnje i rasizma.

Upravo zato najoštrije osuđujem manipulacije brojem žrtava holokausta u koncentracijskom logoru Jasenovac, koje nisu utemeljene na povijesnim činjenicama i koriste se u dnevno-političke svrhe ili pak za nametanje kolektivne krivnje Hrvatskoj i hrvatskom narodu.

Ovdje smo prije svega kao ljudska bića, kao roditelji, sestre i braća, sinovi i kćeri. Moramo odgovorno ustrajati na istini. Da se ne zaboravi. Da se ne ponovi. Tikkun Olam." - rekla je predsjednica u Jasenovcu.

Prije nje, govor je održao i predsjednik Izraela Reuven Rivlin podsjetivši kako je u Hrvatskoj prije Drugog svjetskog rata postojala mala, ali snažna i domoljubna židovska zajednica koja je ponajviše stradala u Jasenovcu.

"Hrvatska je stotinama godina bila topao dom za Židove, ali je tijekom Drugog svjetskog rata postala masovna grobnica za većinu hrvatskih Židova" - rekao je Rivlin nazvavši Jasenovac Auschwitzom na Balkanu.

"Bio sam prisutan u Knessetu kad su predsjednici Hrvatske ovih godina pričali i prepoznali svoju moralnu i nacionalnu odgovornost. Zatražili su oprost i pozvali na borbu protiv 'zmije' koja još postoji.

Mi smo tad podržali njihove riječi i nadali se kako ćemo vidjeti napore Hrvatske kako se crni dijelovi prošlosti ne bi ponavljali. Suočavanje s prošlosti je dug put, treba imati veliku odlučnost i hrabrost bez obzira na sve poteškoće", rekao je Rivlin poručivši  da je moralna obveza Hrvatske da se suoči s prošlošću i ne ignorira je.

"Svi imaju obvezu da se ne zaborave ubijeni, a ne da se donose zakoni koji narušavaju ono što su nacisti i kolaboracionisti učinili." - istaknuo je Rivlin koji je ispričao i sudbinu Miriam Bibe Aviezer, Židovke iz Slovenije koja je kao šestogodišnja djevojčica završila s majkom u logoru Stara Gradiška, odakle ju je otac uspio izvući.

No ubrzo su svi zajedno završili u talijanskom logoru, a nakon kapitulacije Italije pridružili se partizanima te uspjeli preživjeti rat. 

Miriam Biba se 1971. preselila u Izrael, a 1964. je svoja sjećanja na holokaust na području NDH opisala u romanu "Vojnik sa zlatnim gumbima".

>> Jasenovac – mjesto u kojem je ploču sa ‘za dom spremni’ skinuo ‘Isus’

Kolinda Grabar Kitarović i Reuven Rivlin
1/8

Komentara 49

MA
Makinja
19:12 25.07.2018.

A sta cemo sa Palestinom? Zapadnom obalom? Gazom? Golanskom visoravni??

AN
analukac9
15:20 25.07.2018.

Izgleda da su jos kad je bio zavrsio "Drugi Svjetski Rat" kaznili Drezden i Berlin zbog Jasenovca! Drezden je bombardiran poslije zakljucka mira, zbog Jasenovca, valjda je Pentagon otkrio krivce! Prestanite vec jednom ponavljati svoje gluposti, stvarno izgledate idiotski i glupi!

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
14:51 25.07.2018.

Velika sramota Izraela je da krivotvore povijest i žmire na Juden Frei u Srbiji. Sve što su zapravo tamo Srbi napravili sad se lijepi na Jasenovac i Hrvate. Na to je Predsjednica ukazala kad je rekla da se ne smijeje krivotvorili broj žrtava radnog logora Jasenovac. A još nismo ni dotakli pitanje komunističkog pravog likvidacijskog, ne radnog, logora nakon 45...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije