Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštitnik blokiranih

Predsjednica se zalaže za to da Mislav Kolakušić postane ustavni sudac

Ustavni sud
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.06.2017.
u 11:49

Odbor za ustav može Saboru predložiti tri kandidata koliko ih se traži, ili više, a nije se jednom dogodilo da se suci na kraju i ne izaberu

Odbor za Ustav odradio je jučer razgovore s jedanaest kandidata za tri prazna mjesta na Ustavnom sudu, a ako je suditi prema količini pitanja koja su im postavljali, najveće izglede da ih izaberu imaju tri postojeća ustavna suca kojima su mandati istekli ili će uskoro isteći – Miroslav Šeparović, Mato Arlović i Antun Palarić – te sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić koji je javnosti postao poznat zbog čestih javnih kritika zakona.

Odlučuje Sabor

Upravo njega podupire i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, doznajemo iz njoj bliskih krugova. Predsjednica je, naime, sklona predložiti zastupnicima da izaberu baš njega jer smatra da hrvatsko pravosuđe treba nova lica koja imaju energiju i znanje te integritet koji je sustavu prijeko potreban, a te odlike prepoznaje u sucu Kolakušiću. Ipak, predsjednica želi da njegovo imenovanje prođe uz opću podršku i bez kontroverzi, no nije sigurna da će Kolakušić dobiti podršku Sabora jer ne ide niz dlaku političko-pravnom establišmentu pa stoga još čeka s prijedlogom. Međutim, pitanje je koliko bi se taj prijedlog poslušao, jer jedino Sabor ima ovlast birati ustavne suce, i to dvotrećinskom većinom, što znači da je za njihov izbor potreban konsenzus. Razgovori su počeli tek na načelnoj razini i kandidati koje bi Odbor predložio Saboru još se nisu iskristalizirali. Odbor može Saboru predložiti točno tri kandidata, koliko ih se traži, ili više, a nije se jednom dogodilo da se suci nakon saslušanja i pregovora vladajućih i oporbe na kraju niti ne izaberu. Ako se sada ipak uspiju izabrati sva tri suca, Ustavni sud bi prvi put od 2010. godine mogao raditi u punom sastavu, sa svih 13 sudaca. Sudac Mislav Kolakušić zastupnicima je priznao da bi s javnim kritikama nastavio i ako bi ga izabrali jer vjeruje da je dužnost sudaca kritizirati određene zakone ili procese ako vidi da nanose štetu građanima.

– Ne može se rasprava ograničavati isključivo na zatvorene krugove – kazao je Kolakušić. Da ga izaberu u Ustavni sud, prije svega bi se, kaže, zalagao da se na dnevni red stavljaju novi propisi da ih odmah riješe, jer Sud je prezatrpan predmetima da bi si priuštio luksuz odgovaranja redom kojim ih je zaprimio. Aktualni predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović upitan je kad će Ustavni sud dati mišljenje na prijedlog za ocjenu ustavnosti imenovanja jedne ulice u Čačincima s datumom 10. travnja, kao i vezano uz postavljanje ploče HOS-a s pozdravom “za dom spremni” u Jasenovcu.

Ukupno 11 kandidata

– Nemam nikakvih dilema o tom pitanju, mislim da takva ulica ne bi trebala postojati. Odlučivat ćemo o tome najesen, na prvim zasjedanjima će se to riješiti. A što se tiče ploče u Jasenovcu, mislim da joj nije mjesto ondje, za mene nema dileme, uvažavam branitelje i njihovu žrtvu i vjerujem da nisu imali namjeru veličati NDH, ali s tim pozdravom mogu povrijediti žrtve. Trebali bi sami maknuti ploču ili Vlada mora pronaći način da je ukloni – vjeruje Šeparović. Osim s tri aktualna suca i Kolakušićem, članovi odbora razgovarali su i s preostalim kandidatima – Teodorom Antićem, Milom Mikecin Mišetić, Goranom Selancem, Mirjanom Juričić, Sulejmanom Tabakovićem, Vesnom Posavec te Draganom Bolančom.

Komentara 47

KA
Kantarusa
11:56 28.06.2017.

Bravo za Presjednicu da pravi izbor mlad nacitan drzak u smislu nepravde dobro uocava probleme nije obojen .

MA
malala
12:14 28.06.2017.

Izbacite onu Pipl odrpanku i stavite ovog covjeka od formata da konacno vidimo da se u tom ukletom Ustavnom sudu nesto mijenja na bolje.

ZG
zorbas.grk
13:02 28.06.2017.

i ja podupirem izbor ovog čovjeka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije