Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osudila izjave

Predsjednica: Povijesni revizionizam i iredentizam su neprihvatljivi

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
11.02.2019.
u 18:30

Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja povijesti i posizanje za hrvatskim teritorijem, kaže predsjednica

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović oštro osuđuje izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija na obilježavanju sjećanja na žrtve fojbi u nedjelju u Basovizzi kod Trsta.

- Povijesni revizionizam i iredentizam apsolutno su neprihvatljivi. Temelji Europske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja povijesti i posizanje za hrvatskim teritorijem. O tome ću izvijestiti talijanske i EU institucije - priopćila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Podsjetimo, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani na obilježavanju dana sjećanja na žrtve fojbe u Basovizzi pokraj Trsta govor je završio riječima: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine".

Njegove izjave izazvale su brojne reakcije u Hrvatskoj i Europi.

Video - Bandić primio predsjednicu Grabar-Kitarović u Gradskoj upravi

Komentara 132

Avatar Django
Django
19:11 11.02.2019.

Jedina prava reakcija predsjednice države mora biti zahtijev za trenutnim odstupanjem Tajanija jer takva osoba ne smije biti na čelu bilo koje europske institucije. Tome zahtjevu mora se pridružiti i državni vrh Slovenije.

DU
Deleted user
18:39 11.02.2019.

pozovite veleposlanika italije na razgovor ....

DU
Deleted user
19:13 11.02.2019.

Blago za Predsjednicu Republike Hrvatske.Medutim zabrinjava sto nema zvanicne note MVPEI.Zasigurno Ministrica nezna kome bi se obratila.Po svemu sudeci svaki EU cinovnicic ili birokrata moze blatiti Republiku Hrvatsku,a mi to kulturno primamo i nudimo drugi obraz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije