Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob Pantovčaka i Vlade

Predsjednica podržava cjelovito rješenje za migrantsku krizu

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
05.11.2018.
u 06:40

S Pantovčaka tvrde da su o neodlasku u Marrakesh obavijestili Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović promijenila je odluku o odlasku na Međuvladinu konferenciju o usvajanju Globalnog kompakta (Sporazuma) o sigurnim, urednim i regularnim migracijama u Marrakeshu, ali nije promijenila stav o migracijama i migrantima. Tako su jučer s Pantovčaka komentirali objavu pisma koje je Kolinda Grabar-Kitarović u kolovozu poslala glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu u kojem prihvaća njegov poziv za sudjelovanje na tom skupu. Zašto je predsjednica promijenila mišljenje i otkazala put nisu htjeli otkriti.

U pismu od 16. kolovoza, a koje je objavio Jutarnji list, predsjednica zahvaljuje glavnom tajniku UN-a na pozivu za sudjelovanje na Međunarodnoj konferenciji na visokoj razini o usvajanju Globalnog kompakta 10. i 11. prosinca u Marrakeshu te dodaje kako poziv "sa zadovoljstvom prihvaća".

- Iznimno mi je drago što ću sudjelovati na usvajanju ovog važnog dokumenta koji predstavlja ispunjenje dogovora iz Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima, kao i odgovor međunarodne zajednice na najveće kretanje ljudi u povijesti s kojim se danas svijet susreće - stoji u pismu.

Predsjednica je, inače, nedavno u New Yorku, u obraćanju Općoj skupštini, pozdravila uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazumu te najavila sudjelovanje u Marrakechu. Također, predsjednica je supredsjedala okruglim stolom na temu Svjetski sporazum o podjeli odgovornosti za izbjeglice, poštovanje međunarodnog prava 2016., uoči 71. zasjedanja Opće skupštine UN-a kada je usvojena Newyorška deklaracija, jedan od dokumenata iz kojih je proizašao Globalni kompakt.

- Vjerujem kako će održavanje konferencije biti prigoda za raspravu na visokoj razini o partnerstvima i inovativnim inicijativama za rješavanje pitanja migracija, kao i o aktivnostima vezanim za ispunjene ciljeva Globalnog kompakta - kaže predsjednica u pismu Guterresu te zaključuje: - Veselim se našim susretima u New Yorku i Marrakeshu.

S Pantovčaka tvrde da su o neodlasku u Marrakesh obavijestili Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. U srijedu poslijepodne predsjedničin je savjetnik za vanjsku politiku Dario Mihelin nazvao Jasnu Ognjanovac, koja je u MVEP-u zadužena za Globalni kompakt te je obavijestio da predsjednica ne ide u Marrakesh. O istome su obavijestili i veleposlanika Republike Hrvatske pri UN-u Vladimira Drobnjaka, a početkom ovog tjedna poslat će pismo i glavnom tajniku UN-a. Službeni dopis nisu poslali jer, ističu, to nije ni bila dosadašnja praksa.

Slučajno ili ne, upravo je u srijedu Velimir Bujanec na Facebooku objavio kako mu je s Pantovčaka obećano da predsjednica neće potpisati Sporazum o migrantima. Također, posljednjih desetak dana Globalni kompakt pod udarom je kritika stranaka desne provenijencije, od kuda su apelirali na predsjednicu da ga ne prihvaća. Također, organizirano je i potpisivanje peticija protiv Kompakta.

No iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova i nadalje tvrde da su o predsjedničinom otkazivanju odlaska u Maroko doznali iz medija i odbacuju navode o telefonskim pozivima.

- Zna se koji je službeni način komunikacije. Službenu obavijest o predsjedničinu neodlasku u Marrakesh nismo dobili - kažu.

Pogledajte i video predsjednice u Afganistanu:

Komentara 160

MU
Muncimir
07:16 05.11.2018.

Nije ni potrebno. Cijeli Marrakesh je na putu u Europu.

VE
verakruz
07:15 05.11.2018.

Nasa policija i nasa vojska uskoro izlazu svoje zdravlje i zivote, kao da smo u ratu, da bi sprijecili najezdu ovih divljaka i monstuma. Dokazuju to godinama po zapadnoj Europi, a mi bi se trebali praviti kao fini i glupi i naivni da im dozvolimo okupaciju Hrvatske! Tko god da odobro makar jedno slovo o prihvatu ovih monstruma, treba da plati iste sekunde. I platice, budite sigurni!

Avatar lovre von Bratsch
lovre von Bratsch
07:21 05.11.2018.

Na konferenciju navodno ide maja sever... konferencija je premještena u Kladušu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije