Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgubljeni u prijevodu

Predsjednica Grabar-Kitarović nastavlja doktorski studij, do kraja još godinu dana

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
26.10.2016.
u 14:25

To što je predsjednica rekla u Bakuu o odgađanju doktorata odnosilo se na prethodno razdoblje, kad su joj djeca bila mala

Višednevni službeni posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Azerbajdžanu izazvao je u Hrvatskoj veliki interes, no, premda je uz nju u tu zemlju bogatu plinom išlo na desetke naših gospodarstvenika, javnost je jako reagirala na jednu njezinu rečenicu u kojoj je spomenula svoj doktorski studij. Na tamošnjoj Diplomatskoj akademiji u Bakuu predsjednica je studentima održala predavanje, a onda je odgovarala i na pitanja o svojem privatnom životu te poteškoćama u karijeri koje je eventualno imala zato što je žena.

Pravi smisao izjave

Predsjednica je tada kazala da je “odlučila odgoditi svoj doktorat dok joj djeca ne odrastu, ali da je i njezin suprug Jakov odlučio odgoditi karijeru da bi bio s djecom dok njoj traje predsjednički mandat”. Kako se pravi smisao ove izjave bio zagubio u prijevodu, naša je javnost pomislila da je predsjednica prekinula svoj doktorski studij koji je upisala prije manje od godinu dana. No, nije, izjava predsjednice odnosila se na “prethodni” život, kada je odgodila doktorat jer su joj djeca bila mala. Kći Katarina sada je 15-godišnjakinja, a sin Luka ima 13 godina pa je predsjednica ipak uspjela postati – studentica.

Naša je javnost krajem studenog 2015. saznala da se predsjednica razveselila nakon što je izvješena rang-lista pristupnika koji su ostvarili pravo upisa na doktorski studij politologije. I ona je bila na popisu, u ukupnom poretku bila je na trećem mjestu s ostvarenih 22,47 bodova, dok je na svom smjeru Međunarodni odnosi bila na prvom mjestu. Na zagrebačkoj politologiji Grabar-Kitarović je 2000. godine stekla i titulu magistrice međunarodnih odnosa, a prije toga je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1993. diplomirala engleski i španjolski jezik.

Ne ‘markira’, redovita je

Školarina na doktorskom studiju politologije iznosi 60.000 kuna, a predsjednica je ubrzo, kako je počela studirati, opet iznenadila javnost kada se potvrdilo da redovito i pohađa nastavu, zajedno s ostalim studentima. Predavanja su na doktorskom studiju na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti obvezna pa se ni za predsjednicu nisu mogle raditi iznimke. Mediji su povremeno provjeravali da li predsjednica “markira”, no izgleda da to nije bio slučaj jer je stigla informacija od njezinih profesora da je, naprotiv – najbolja studentica. Neki njezini politički protivnici, poput profesora Gvozdena Flege (SDP), od tog studiranja pokušali su napraviti i političku priču govoreći da je svjetski raritet predsjednica studentica za Guinnessovu knjigu. Premda je i kod drugih bilo bojazni da će iz razloga sigurnosti (predsjedničini tjelohranitelji i pratnja) biti ometanja u nastavi ostalih studenata, predsjednica studentica nije, međutim, poremetila normalni režim studiranja ostalim studentima.

Kako stvari stoje, Kolinda Grabar-Kitarović nastavit će doktorski studij, na pola je puta i ima još godinu dana studiranja. Bude li redovita studentica i uspije li, uza svoje sve veće državničke obveze, pohađati i većinu predavanja, izgledno je da će uspjeti završiti ovaj studij – i prije no što njezina djeca postanu studenti.

Komentara 67

DU
Deleted user
15:00 26.10.2016.

ja sam siguran..da nasa predsjednica uci.. posli radna vrimena..

Avatar dusko.besenic.3
dusko.besenic.3
15:49 26.10.2016.

Koja gomila zlobnika pokušava omalovažiti nekoga sa kojim se ni u čemu ne mogu mjeriti. Samo vi podržavajte takve kakav vam je bio idol Milanović, ali se upitajte na šta je potrošio 100 milijardi kuna novog duga u svom mandatu, koliko su i vas koštali njegovi leteći odlasci na ljubavne sastanke u Rijeku i još puno toga većeg i skupljeg na teret svih nas!

DU
Deleted user
16:33 26.10.2016.

Vrlo je sposobna naša Predsjednica kad stigne ići na studij, biti Predsjednik RH? Prosto sam frape, tko bi si i pomislila da imamo tak sposobnu ženu na čelu zemlje!? A još brinuti o dvoje pubertetlija, mladež u svojim najosjetljivije dobu, ta sposobnost je još i veća! Čak je stigla i nakon predavanja otići u Afganistan i predavati studentima? Što je, je, žena je sposobna!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije