Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica u New yorku

Kolinda Grabar-Kitarović predsjednici Nepala preporučila hrvatske tvrtke za razminiranje

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ured predsjednice
1/2
13.03.2019.
u 19:44

Srce nam zatitra kada čujemo hrvatsku riječ, kada vidimo naše nošnje na udaljenim kontinentima, kazala je predsjednica hrvatskoj zajednici

Na UN-ovoj konferenciji “Žene na vlasti” u New Yorku hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doživjela je veliko priznanje, preuzela je predsjedanje Vijećem žena svjetskih lidera (Council of Women World Leaders) od litavske predsjednice Dalije Grybauskaite. Riječ je o Vijeću koje su još 1966. godine osnovale islandska predsjednica Vigdis Finnbogadottir i Laura Liswood, glavna tajnica vijeća, s namjerom da okupe najbolje svjetske političarke, bivše i aktualne predsjednice država i vlada te ministrice na zajedničkim aktivnostima važnim za žene svijeta.

Litavska predsjednica, koja je Vijećem predsjedala od 2014. godine, kaže da je širenje mreže utjecajnih žena važno da bi ih se potaknulo širom svijeta da se aktiviraju na svim razinama političkog i ekonomskog odlučivanja, a upravo Vijeće osigurava ženama na najvišim položajima platformu za dijeljenje zajedničkih iskustava i međusobno pomaganje.

Grabar-Kitarović kazala je da joj je izuzetna čast preuzeti dužnost predsjedateljice Vijeća te poručila da će nastavili raditi na svim pitanjima koja se tiču ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena i djevojaka tijekom svih svojih budućih djelovanja. Dvije predsjednice razmijenile su mišljenja o bilateralnim odnosima, zajedničkim politikama unutar Europske unije i na globalnoj sceni te o položaju žena u visokoj politici. Razgovarale su o zajedničkim interesima i želji da se intenzivira suradnja u područjima obrane i sigurnosti. Grabar-Kitarović sastala s glavnim tajnikom UN-a Antonijem Guterresom, a nakon imenovanja i s izvršnom direktoricom UNICEF-a Henriettom Fore te predsjednicom Nepala Bidhyom Devi Bhandari.

Naša je predsjednica kolegici iz Nepala poručila da hrvatska poduzeća imaju golemo iskustvo u razminiranju pa bi Nepal mogao koristiti hrvatsku opremu za razminiranje. Predsjednica se susrela i s hrvatskom zajednicom u New Yorku te uručila Povelje RH hrvatskoj Župi Svetih Ćirila i Metoda i Svetoga Rafaela, Hrvatskoj katoličkoj misiji Blaženog Ivana Merza i Hrvatskom radiju New York.

Zahvaljujući domoljubnom entuzijazmu, predanom i vrijednom radu profesionalaca i volontera, i župa i misija desetljećima su središta susreta s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom, ponajprije zahvaljujući dopunskim školama, u kojim se održava nastava na hrvatskom jeziku, istaknula je pohvalivši župu na Manhattanu i misiju u Astoriji koje su zaslužne za društveno i duhovno očuvanje hrvatske zajednice. – Srce nam zatitra kada čujemo dragu hrvatsku riječ i naše pjesme, kada vidimo naše nošnje i plesove na udaljenim kontinentima – kazala je predsjednica.

>>Kolinda Grabar-Kitarović: Minimum je osigurati plaće od 7.500 kuna

Komentara 10

AN
antonelić
13:47 13.03.2019.

što se to dešava sa kolindinim zubima ? ... gdje je onaj osmjeh koji lagano prelazi u kez ? ...

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
14:20 13.03.2019.

Išla si je u UN potražiti novo radno mjesto... vidi da doma vise neće biti precjednica osim možda kućnog savjeta

ST
Stipan
20:19 13.03.2019.

Razminiranje treba najprije u Hrvatskoj pa onda preporučiti drugima. A ako ide brzinom koju su kod nas postigli, onda je samo bla-bla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije