Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
održala govor

Predsjednica na Općoj skupštini UN-a: Hrvatska ima mnogo Luka Modrića i to ne samo u sportu

Kolinda Grabar Kitarović
screenshot/UN
26.09.2018.
u 17:01

Pritom je spomenula  genocid u Srebrenici i Ruandi, pritom citirajući bivšeg tajnika Kofija Annana da je to `sramota Ujedinjenih naroda`.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je govor na 73. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, nastupivši kao šesti govornik. U govoru je spomenula uspjeh Hrvatske nogometne reprezentacije na minulom Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, kako Hrvatska osim sportaša ima i talentirane izumitelje, znanstvenike i talentirane mlade ljude, izrazila zabrinutost o stanji u regiji, pozvala na zajedničku suradnju država u postizanju općeg dobra i podržala sve ekološke akcije da se zaštiti nas planet.

- Nakon uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije dobila sam toliko čestitki i poruka sa svih strana svijeta. Iz Kine, Australije I Saudijske Arabije do Francuske, Trinidada i Tobaga i Nepala. Zajedničko je svakoj od njih da je Hrvatska, država ne velika teritorijalno, po broju stanovništva ili u ekonomiji, postala metafora za sve te drage ljude, kako jedna država može inspirirati druge da dođe na vrh svijeta i potakne entuzijazam da svaka od njih može napraviti isto – rekla je hrvatska predsjednica i kasnije dodala `da Hrvatska ima mnogo Luka Modrića i to ne samo u sportu: Marina Soljačića, koji je moderni Nikola Tesla u razvoju bazičnog prijenosa energije, Ivu Tolić iz područja molekularne biologije, Ivana Mrvoša, koji je osmislio gradske klupe za gradove budućnosti i Matu Rimca i njegov električni automobil`.

- Ujedinjeni narodi su mjesto gdje moramo pokazati dobru volju da zajedno djelujemo, protiv siromaštva, gladi, terorizma, ekstremizma i nestabilnosti, lošeg obrazovanja, rodne jednakosti, uključivanja zena u mnoga društva, zaštitu okoliša, ugrožene sigurnosti i zgaženog ljudskog dostojanstva.

Mi državnici moramo misliti o nama kao o timu koji treba surađivati, da iskoristimo svoju snagu da napravimo svijet ljepšim mjestom I da inspiriramo sve druge – poručila je Kolinda Grabar-Kitarović, osvrnuvši se na dvije važne obljetnice u 2018.: 70. godina Deklaracije o ljudskim pravima i 25. godina Bečke deklaracije i Programa akcije. Pritom je spomenula  genocid u Srebrenici i Ruandi, pritom citirajući bivšeg tajnika Kofija Annana da je to `sramota Ujedinjenih naroda`. 

- Ove godine Hrvatska obilježava petu godinu članstva u Europskoj Uniji. I dalje se fokusiramo na prava manjina, nestale osobe, žrtve rata, međunarodni sud i domaće procese ratnih zločina. Rješavanje ratnih zločina, suradnja s državama regije i dobrosusjedski odnosi su vrlo bitni – izjavila je predsjednica. Među problemima koje je istaknula su skorašnji izbori u Bosni i Hercegovini, kao i pregovori Beograda i Prištine, koji bi mogli otvoriti Pandorinu kutiju i ugroziti sigurnost tog područja.

Predsjednica se osvrnula i na klimatske promjene,  čega su posljedica požari u Kaliforniji i na Mediteranu, tajfuni u Japanu i na Filipinima i topljenje ledenjaka na polovima, sto može dovesti do povećanja morske razine i ugrožavanja hrvatskih gradova na obali Jadranskog mora. Spomenula je i jačanje demografske politike na hrvatskim otocima, podržala The Ocean Clean Project u čišćenju mora od plastike i njegovog začetnika, znanstvenika Bojana Šlata, Hrvata koji živi u Nizozemskoj te poručila da je Hrvatska spremna da ispuni sve obaveze Pariškog sporazuma.  

Komentara 88

RI
ribar110
17:11 26.09.2018.

Na takvom mjestu spominjati reprezentaciju,jednog nogometaša kao nešto bitno..ne znam kakve to veze ima sa stvarnim životom.

DU
Deleted user
17:10 26.09.2018.

Ima u irskoj njemackoj i u cijelom svijetu....hrvatsku pretvarate u pustopoljinu....zemlja nam se prazni....itd

PR
propalismoFranjoskroz
17:11 26.09.2018.

Hrvatska ima puno kumova,i tu spasa nema.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije