Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob interesa

Nema postupka protiv predsjednice

Dalija Orešković
Petar Glebov/PIXSELL
21.09.2017.
u 21:23

Nakon što se MUP pozvao na tajnost podataka, Povjerenstvo zaključilo kako nemaju dovoljno informacija da bi pokrenuli postupak

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odbilo je jučer pokrenuti postupke na temelju dviju prijava protiv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Prva se odnosi na rođendansku zabavu koju je predsjednici 2015. navodno organizirao nogometni moćnik Zdravko Mamić, o čemu je izvijestilo više medija, a s Pantovčaka nije jasno demantirano.

Nemaju jasnu sliku

Sama je predsjednica, u jedinom nastupu u kojem je govorila o tome, kazala tek da je 47. rođendan proslavila u krugu obitelji. Budući da dužnosnici po zakonu ne smiju primiti dar veće vrijednosti od 500 kuna, Povjerenstvo se obratilo MUP-u s pitanjem je li predsjednica doista bila u kući Mamićevih, no dobili su “odbijenicu” uz obrazloženje da je riječ o tajnom podatku, zbog čega su zaključili kako nemaju dovoljno informacija da bi pokrenuli postupak.

Zanimljivo, Povjerenstvo se u ovom slučaju nije pozvalo na zakonsku odredbu po kojoj dužnosnici moraju postupati čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana, na koju su se pozvali pokrećući postupak protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Neslužbeno objašnjavaju kako postupke nikada ne pokreću ako nemaju jasnu sliku o smjeru u kojem će predmet ići, a ovdje, kažu, nemaju.

Interesna povezanost

– Ključno je da od nadležnog tijela nismo dobili podatak gdje je tada bila predsjednica, njezino očitovanje ne možemo zatražiti dok ne pokrenemo postupak, tako da ostaje nepotvrđeno je li se zabava doista i dogodila, a pitanje je hoće li javnost ikada to i doznati – komentiraju neslužbeno u Povjerenstvu. Da im je njezina nazočnost na zabavi i potvrđena, pitanje je na koji bi način utvrdili je li zabava bila baš u njezinu čast te je li tamo popila čašu vode ili pojela nešto skuplje od tih 500 kuna.

Komentara 52

Avatar Django
Django
12:45 21.09.2017.

Interesantno je kako to povjerenstvo razmatra slučaj jednog pomilovanja kada ga dodjeljuje KGK a nije im bilo ni u peti da provjeravaju istu stvar dok je Mesić dijelio pomilovanja kojekakvim krimosima šakom i kapom.

GU
Gustirna
11:40 21.09.2017.

Hahaha...ulizuje se banda hadezeu...a do sada su radili za jugofasisticke gospodare...nema drugarice reizbora ...tamo trebaju doci posteni...ako ih ima u hrvatskoj...

AN
anticenzura
11:10 21.09.2017.

Najbolje da ugasiti sve, to ionako nije vidjelo pravne drzave. Uostalom ugasiti cete se sami, kada vam svi ljudi napuste zemlju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije