Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Sočiju

Predsjednica ide u Soči, zove je Medvjedev, Putin ne dolazi

Medvedev i Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.07.2018.
u 18:25

– Vjerojatno će premijer na kraju ići, ali zasad o tome nema nikakve odluke. Predsjednica je išla na osminu finala kako bi premijer onda mogao ići na četvrtfinale. No nitko joj ne brani da ponovno ide i ona – poručili su neslužbeno u Vladi.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković napokon su zakopali “ratne sjekire” i usuglašeno i zajednički odradili sjednicu s vrućom temom demografske katastrofe u Hrvatskoj. I dok je nacija pratila stvarni i sukob političkih ega dvoje predsjednika, do mirovne sjednice o demografiji došlo je, zanimljivo, tijekom održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Kako je hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji krenulo dobro, a nogomet postao najdominantnija tema, ne mogu to zanemariti ni političari. Naprotiv.

EU bojkotira

Najvještija se ovdje od hrvatskih političara pokazala Grabar-Kitarović koja dosljedno pokazuje zanimanje za nastupe hrvatskih reprezentativaca. Njezin odlazak na utakmicu Hrvatske i Danske, premda je tamo išla privatno, u čarter-zrakoplovu i s navijačima na tribine, odjeknuo je i u hrvatskoj javnosti, a i šire. Nakon što je ruska reprezentacija pobijedila Španjolsku, ona je na Twitteru objavila: “Čestitke Rusiji, vidimo se u Sočiju!”

To je, naravno, trebalo sugerirati da će predsjednica otići i na utakmicu između Hrvatske i Rusije, a moglo se protumačiti i tako da ona ozbiljno prati najave da bi na taj susret mogao doći i ruski predsjednik Vladimir Putin. Istina, takve najave nisu bile potvrđene iz službene Moskve, ali postojale su najave ruskog veleposlanika u Zagrebu Anvara Azimova koji predsjednicu stalno zove na prvenstvo u Rusiju.

Dolazak stranih državnih dužnosnika najvišeg ranga osjetljivo je političko pitanje i za Rusiju s obzirom na to da prvenstvo bojkotira EU, koji je produljio sankcije i sugerirao državnicima članicama da svojim dolascima ne uzdižu “Putinovo prvenstvo”. Ruski novinari kažu da ih ne bi iznenadilo da i Putin dođe na utakmicu s Hrvatskom jer “on ionako voli doći u Soči, kao i svi ruski političari, a sada je tamo najvažniji događaj godine”. Nadalje, Azimov je još u travnju razmišljao o sastanku na vrhu Rusije i Hrvatske tijekom prvenstva, “možda u nekom od gradova gdje će hrvatska reprezentacija igrati”.

Na Pantovčaku još nisu odlučili ide li predsjednica u Soči. Stječe se pak dojam da, budući da je diplomatskim putem predsjednici stigao poziv iz Rusije i da u Soči dolazi premijer Dmitry Medvedev, ona neće propustiti priliku za novi dolazak u Rusiju. Bi li to onda moglo dovesti do novog iskrenja s Plenkovićem? Čini se, naime, da u Vladi nisu očekivali da bi predsjednica mogla ići i drugi put u Rusiju.

Iako je premijer Plenković najavio da će ići na četvrtfinale u Rusiju, prođe li Hrvatska skupinu, u Banskim dvorima još nema potvrde da premijer ide na nogometni okršaj u Soči. Odluka još nije donesena niti je operativno pripremljen njegov put, neslužbeno se doznaje u Vladi. Plenković je u petak i subotu na službenom putu u Sofiji pa bi, bude li išao u Soči, morao putovati iz Sofije.

Evo kako su navijači diljem Hrvatske proslavili veliku pobjedu vatrenih

Medvedev i Kolinda Grabar-Kitarović Medvedev i Kolinda Grabar-Kitarović
1/24

U Vladi nam odgovaraju da ne dogovaraju premijerov politički susret s predstavnicima ruskih vlasti niti njegov odlazak u Rusiju ovisi o tom susretu. Zanimljivo je da dio sugovornika iz Vlade neslužbeno kaže kako nisu shvatili da je opcija da u Soči idu i premijer i predsjednica jer da bi bilo neozbiljno da dvoje ključnih ljudi napusti državu zbog utakmice.

Ipak s Medvedevim

– Vjerojatno će premijer na kraju ići, ali zasad o tome nema nikakve odluke. Predsjednica je išla na osminu finala kako bi premijer onda mogao ići na četvrtfinale. No nitko joj ne brani da ponovno ide i ona – poručili su neslužbeno u Vladi.

Kako doznaje Večernji list, ako se dogodi da se na stadionu nađu i predsjednica, i premijer, i Medvedev, ona neće biti na tribinama, nego u službenoj loži, da bi se izbjegla neugodnost da premijer i predsjednica sjede odvojeno. Putin će izgleda ostati u Moskvi. Azimov je u zadnjoj izjavi rekao da će u Soči doći ili predsjednik Putin ili premijer Medvedev.

– Veselim se Sočiju i novom sastanku. Tko god dođe u Soči, na marginama toga održat će se sastanak s vašom predsjednicom – kaže Azimov.

I bio je u pravu, jer predsjednica će u Sočiju osim utakmice, imati priliku i za politički susret s Medvedevim

Kolinda Grabar-Kitarović: Možemo doći do finala, vjerujem u zlato

Medvedev i Kolinda Grabar-Kitarović
1/11

Komentara 52

Avatar MENSA
MENSA
18:41 03.07.2018.

Ha,ha....ha! Ovo je ludilo. Putin se usprpario i jednostavno ga je strah doči na tekmu! Ha, ha ...ha! Jer pazi ovo....ako Kolinda i on dođu na tekmu, po protokolu moraju zajedno i sjediti. I sad ako mi i izgubimo (najbitnijee je da naši dečki daju sve od sebe na terenu) pa ....nikom ništa.... mi smo mala zemlja i izgubili smo od domačina, a u svakom slučaju ostat će pozitivan utisak kako je naša predsjednica došla bodriti našu repku. Ali pazi sad .....ako mi pobjedimo?! Ha, ha ....ha?!?! Putin onda mora čestitati Kolindi i priznati da ih je oderala jedna mala Hrvatska. Ma .....malo nas je al' nas ima! Naprijed Hrvatska! Napreijeeeeed!

AN
angeomihael
19:20 03.07.2018.

Modrič ce natjerati Rusiju na kapitulaciju.Veči je vođa od Napoleona i Hitlera.

Avatar tjoan
tjoan
11:28 04.07.2018.

Molimo se bogu da ne uleti gola na teren tokom utakmice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije