Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan grada

Predsjednica: Vukovar je i grad budućnosti; Plenković: Za Vukovar je otvoren trajni nalog

Uglednici na svečanom otvorenju manifestacije SVI ZA JEDNO HRVATSKO NAJ
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/26
03.05.2019.
u 21:21

Svečano je otvorena i druga manifestacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” koja je ove godine okupila više od tisuću sudionika iz cijele Hrvatske

Vukovarci proslavljaju blagdan svoga zaštitnika sv. Filipa i Jakova i Dan grada, a obilježavanje je počelo odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara od velikosrpske agresije 1991. godine te polaganjem vijenaca najvišega državnog i drugih izaslanstava na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Zajednički vijenac uime Republike Hrvatske položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Počast ubijenima i stradalima u obrani Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odalo je i izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem, supredsjedatelj Doma naroda parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović te druga izaslanstva. 

Video: Gradska glazba Sinj na ulicama Vukovara na Dan Grada

Svečano je otvorena i druga manifestacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” koja je ove godine okupila više od tisuću sudionika iz cijele Hrvatske. Organizatori su za tri dana manifestacije pripremili brojna događanja za sve uzraste, među njima i predstavljanje knjige nogometnog izbornika Zlatka Dalića “Rusija naših snova”. Dalić je, uz nadbiskupa Đuru Hranića i glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića, ambasador manifestacije.

– Velika mi je čast biti ambasador projekta koji promovira bolju budućnost za Vukovar i Vukovarce. Vukovar ima sve predispozicije da postane kontinentalna turistička prijestolnica. Nadam se da će političke strukture prepoznati i podržati njegovu važnost kao turističkog brenda. Ova manifestacija želi pokazati Vukovar u drukčijem svjetlu – rekao je Klarić.

Uglednici na svečanom otvorenju manifestacije SVI ZA JEDNO HRVATSKO NAJ
1/9

Otvoren Franjevački muzej Vukovar

U župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa te je u sklopu franjevačkog samostana koji s tom crkvom čini jedinstvenu cjelinu svečano otvoren Franjevački muzej Vukovar koji je obnovljen i uređen kroz projekt "Integracija kulturne i povijesne baštine franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara", vrijedan 15,5 milijuna kuna.

Projekt obnove i uređenja muzeja sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, a proveden u suradnji franjevačkog samostana Vukovar, Gradskog muzeja Vukovar, Turističke zajednice Grada Vukovara te Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Uglednici na svečanom otvorenju manifestacije SVI ZA JEDNO HRVATSKO NAJ
1/11

Crkvu Sv. Filipa i Jakova i samostanski kompleks vukovarski franjevci počeli su graditi 1723. godine a crkva je završena i blagoslovljena 1732. godine. Radovima tijekom 1896. i 1897. godine crkva je proširena iz jednobrodne u trobrodnu građevinu dugu 58 metara. Crkveno-samostanski kompleks u ratu je teško stradao, a crkva je obnovljena sredstvima Zagrebačke županije i Fonda za obnovu i razvoj Vukovara te blagoslovljena 2013. godine.

Foto: Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL

"Zahvalio bih svima koji su pridonijeli završetku ovog projekta, projekta Franjevačkog muzeja u Vukovaru, projekta koji nadopunjuje enormnu kulturnu baštinu Vukovara. Gradski muzej Vukovara bio je prvi simbol obnove kulture. Obnova crkve Sv. Filipa i Jakova simbol je hrvatskoga identiteta, vjere, baštine i života naših predaka u Vukovaru", rekao je Plenković.

"Meni je drago da je ovaj projekt integracija kulturne i povijesne baštine franjevačkoga samostana", naglasio je.

"Imamo prigodu, svjesni i ponosni svoje baštine i simbolike Vukovara, dalje graditi uključivo društvo, raditi i na oprostu, pomirbi i zajedničkoj budućnosti. To su poruke važne za život u cijeloj domovini i u Gradu Vukovaru", rekao je Plenković. 

"Ovaj događaj poseban je dar svim Vukovarcima i Vukovarkama. ali i svima nama u Hrvatskoj", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. "Važno je istaknuti kako je ovaj projekt nastao u suradnji grada, županije, turističke zajednice i Ministarstva regionalnog razvoja", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Vukovar je danas grad muzeja, ali i grad budućnosti. Uz muzej Vučedolske kulture i gradski muzej sa zbirkom Bauer, tu je i Memorijalni centar Domovinskog rata i sada Franjevački muzej, a sve te ustanove svjedoče o slojevitom razvoju grada kroz povijest, grada koji je nastao na tlu istočnih vrata Hrvatske koja su se otvarala srdačno i s gostoljubivošću sredine svjesne svog europskog identiteta", istaknula je na svečanosti otvorenja muzeja predsjednica Grabar-Kitarović.

Podsjetila je na značajnu ulogu franjevaca u razvoju grada, njegove kulture, znanosti i obrazovanja, ali i očuvanju tradicijskih vrijednosti, očuvanju dragocjenog kulturnog i etnološkog nasljeđa kao i jezika narodnosti i kulture. "Franjevački rad u Vukovaru, bilo u vremenima blagostanja, bilo u vremenima tuge, agresije na Vukovar i progonstva, duboko je utkan u kôd grada, ali i u njegovu sadašnjost i budućnost", rekla je predsjednica.

 

Brojne Vukovarce i njihove goste nazočne na svečanosti otvorenja Franjevačkog muzeja pozdravio je i gvardijan franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić, naglasivši da je danas povijesni dan za franjevački samostan u Vukovaru, za njegovu vjersku zajednicu, ali i cijeli Vukovar jer nakon dugog i zahtjevnog puta završava cjelovita obnova samostanskog kompleksa nakon kataklizmičkih razaranja 1991. godine. 

Ovo je dan u kojem svečano otvaramo Franjevački muzej u Vukovaru, novu i sjajnu vukovarsku zvijezdu čiju svjetlost čuva i budući naraštaj, koja posjeduje veliko bogatstvo duhovne i materijalne prisutnosti franjevaca i hrvatskog naroda u ovom gradu", rekao je fra Jagodić i pritom podsjetio na veliki broj osoba koje su spašavale i obnavljale kulturno blago Vukovara, napose na zasluge fra Marka Kurolta čijom je zaslugom veliki dio umjetničkog, a osobito knjiškog blaga u prosincu 1991. godine iznesen iz Vukovara i smješten u franjevački samostan u Zemunu.

Projektom integracije, kulturne i povijesne baštine franjevačkog samostana u turističku ponudu Grada Vukovara te obnovom franjevačkog kompleksa otvorio se prostor za muzej na nekoliko etaža, u koji je uvrštena riznica s vrijednim umjetničkim blagom, galerija slika starih majstora, knjižnica raritetnih knjiga, a posjetiteljima je omogućen posjet crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, novoj knjižnici s čitaonicom te ostalim sadržajima poput vinoteke i suvenirnice, uključujući i vanjski prostor u kojem se nalazi pastoralni centar sv. Bono i šetnica s pogledom na Dunav. 

Svečano otvoren Franjevački muzej blagoslovio je pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić.

U Hrvatskom domu održava se svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su i predsjednica Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Plenković i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Balić. 

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada obratio se uzvanicima.

"Dotakli smo se zajedništva jer to nam je bio putokaz kroz najteža vremena", rekao je Penava.

"Kroz Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje svjedočimo izgradnji i povećanju novog stambenog fonda u gradu Vukovaru. Kad smo skupa, kada promišljamo i guramo u jednom smjeru, tada rezultati ne izostaju", kazao je gradonačelnik Vukovara.

Dodao je da pred njima mnogo posla. "Hrvatska je podunavska zemlja, u Vukovaru se nalazi najveća luka u unutarnjim vodama, a to ne smijemo zaboraviti", rekao je.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Vukovaru se nalazi i velik broj ministara.

Uglednici na svečanom otvorenju manifestacije SVI ZA JEDNO HRVATSKO NAJ
1/21

 

Drugu godinu zaredom Vukovar će, u sklopu proslave Dana grada koji se obilježava 3. svibnja, još jednom ujediniti cijelu Hrvatsku na nekoliko dana s obzirom na to da će se na festivalu i ove godine okupiti sudionici iz cijele Hrvatske. Tijekom tri dana, od 3. do 5. svibnja, ulice i trgovi Vukovara bit će ispunjeni glazbom i plesom, brojnim atrakcijama, programima za djecu, kreativnim radionicama, uz enološku i gastronomsku ponudu iz cijele Hrvatske.

– Festival je vezan uz nekoliko riječi, a to su zajedništvo, strpljenje i poniznost. To je na neki način i obiteljski festival jer svatko u obitelji, od djece do najstarijih, tijekom tri dana može pronaći nešto za sebe – rekao je autor i organizator festivala Aleksandar Kovačević. Dodao je i da Vukovar ima veliki turistički potencijal te žele tim festivalom, koji je već postao poznat u cijeloj Hrvatskoj pa i šire, stvoriti svojevrstan brend, mjesto na kojem će posjetitelj moći doznati o svemu najboljem što Hrvatska ima i nudi turistima. Cilj je festivala u Vukovaru stvoriti turistički sajam, nešto što Hrvatska trenutačno nema.

Komentara 91

MA
Mary5
13:14 03.05.2019.

Stoji grad Pod kisom celika, ognja i smrti jer paklena sila svoj zadnji ples vrti, stoji grad Stoji grad Vjecan ko narod ponosno stoji U posljednje dane dusmanu broji Vukovar, Vukovar ❤ Iz majcina krika sloboda se radja I uskoroskoro bijela zaplovit ce ladja Do sunca Iz krvi i bola niknut ce cvijece I nikada narod zaboravit nece Vukovar ❤ Stoji grad

KR
krusko
14:41 03.05.2019.

crveni drugari su opet aktivni pustite vi hrvate vise dosadni ste

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
12:37 03.05.2019.

Nakon odlaska Milanovica puno toga krenulo je na bolje u Vukovaru, postao glavni grad. Lijepo mi je gledati ovu Hrvatsku ekipu u gradu Heroju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije