Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
125. godišnjica postojanja

Predsjednica Hrvatima u Pittsburghu: Hrvatska vas zove

Kolinda Grabar-Kitarović u Clevelandu
Foto: Ured predsjednice
1/5
23.09.2019.
u 09:37

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović pozvala je hrvatske iseljenike da se vrate u Hrvatsku, ali smatra da zemlji trebaju promjene kako bi se njihov povratak omogućio

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je u Pittsburghu Hrvatskoj bratskoj zajednici čestitala na 125. godišnjici postojanja, pozvala ih da se vrate u Hrvatsku te da u SAD-u iskažu interes za potpisivanjem ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a. 

Hrvatska predsjednica Grabar Kitarović pozvala je hrvatske iseljenike da se vrate u Hrvatsku, ali smatra da zemlji trebaju promjene kako bi se njihov povratak omogućio. "Moramo promijeniti mentalitet, predstaviti novu radnu etiku, navike i vrijednosti. Treba nam iskustvo i znanje iz cijelog svijeta. Treba nam vaše znanje, iskustvo, ponos i domoljublje", rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je istaknula kako je za generacije iseljenika Hrvatska bratska zajednica bila "desetljetno središte susreta s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom, mjesto u kojem su se razmjenjivala iskustva života na novom kontinentu, mjesto u kojem se pomoć i utjeha tražila i dobivala".

Smatra da zajednica Hrvata izvan Hrvatske može puno pomoći Hrvatskoj, a kao primjer je navela lobiranje za potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a. 

"SAD je bio vrlo jasan i poručio da su mu potrebni dokazi da će američko gospodarstvo profitirati od potpisivanja ugovora", rekla je Grabar-Kitarović. "To će olakšati ulaganja u Hrvatsku, vaš život ovdje, ali i povratak onih koji se žele vratiti u Hrvatsku. Kontaktirajte Ministarstvo financija SAD-a i izrazite interes za potpisivanjem ugovora", zatražila je predsjednica. 

Hrvatska je jedina članica Europske unije koja još nije potpisala taj ugovor koji se primjenjuje s ukupno 63 zemlje.  Grabar-Kitarović je okupljenima čestitala na 125 godina postojanja. 

"Vi povezujete Hrvatsku s ostatkom svijeta. Vrata Hrvatske su vam širom otvorena. Čestitam vam na 125 godina rada."

Završila je svoje obraćanje još jednim pozivom na povratak u Hrvatsku. "Hej Hrvati, Hrvatska vas zove", rekla je Grabar-Kitarović. 

Video: Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila učenike Gimnazije Sesvete

Komentara 14

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
11:42 23.09.2019.

Uspjesni Hrvati u SAD znaju cjeniti kvalitetu, zato cjene KGK. Nasi ovdje u HR se jos precesto pale na od strane ugrozenih zadojenu mrznju prema svemu kvalitetnom a hrvatskom.

PE
Peropero
10:50 23.09.2019.

Kada će SAD ukinuti vize hrvatskim državljanima? Kolinda se hvali da je dobra s Trampom, e da vidimo koliko je stvarno utjecajna..

MA
marina58
11:05 23.09.2019.

Opet je nešto pobrkala. Ovo mu dođe kao kompilacija jugo himne i ustani bane. Tako je to kad ima pripremljene različite nastupe za različite lokacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije