Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET POLICIJI

Predsjednica Grabar-Kitarović o terorizmu i novim vrstama kriminala

Kolinda Grabar Kitarović u posjetu Ravnateljstvu policije
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/8
09.06.2017.
u 14:20

Državni tajnik u MUP-u Robert Kopal rekao je kako MUP, s obzirom na terorizam i sve što se događa u Europi i našem okruženju, treba postati proaktivniji

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je u petak Ravnateljstvo policije te obišla Službu za međunarodnu policijsku suradnju i Centar za forenzička ispitivanje i vještačenja "Ivan Vučetić".

Predsjednica je prethodno, obraćajući se policajcima, izjavila kako je nužna međunarodna policijska suradnja u razmjeni informacija kao i primjena suvremenih metoda u suzbijanju međunarodnog kriminaliteta i prijetnji sigurnosti, ali i scenariji predviđanja i pravodobnog reagiranja, s obzirom na moguće ugroze.

"Ne smijemo robovati ustaljenim obrascima i samonametnutim ograničenjima dok se kriminalne aktivnosti pojavljuju u sve sofisticiranijim i potpuno novim oblicima", kazala je. Terorizam, s kojim se danas suočava Europa i svijet, ali i pojave poput cyber kriminala i zlouporabe interneta traže inovativnost države.

U doba sve veće povezanosti država, mobilnosti ljudi, roba i kapitala granice između unutarnje i vanjske sigurnosti postaju sve teže odredive ili u potpunosti nestaju pa se treba suočiti s novim izazovima, a to su "jače povezivanje, integracija svih dionika sustava sigurnosti države, radi poticanja sinergijskog učinka i združenog napora svih državnih tijela, ali i nevladinog i privatnog sektora i svakog pojedinca u postizanju razine sigurnosti svih naših građana".

"Prije nekoliko dana svoj su posao završila međuresorska povjerenstva ustrojena sa zadaćom izrade Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti i zakona o sustavu domovinske sigurnosti. I moje je Ured aktivno sudjelovao u radu tih povjerenstava kao i MUP. Donošenje ovih dokumenata na sjednici Vlade dva su velika koraka u smjeru stvaranja sustava domovinske sigurnosti koji zagovaram od samog početka mog mandata i prije toga. Taj će sustav postaviti okvir i načine intenzivirane međusobne komunikacije svih dionika u skrbi za sigurnost države i građana", kazala je Grabar Kitarović.

Pritom će, dodala je, biti potrebno ispraviti nedostatke i odbaciti ustaljene, ali zastarjele obrasce ponašanja.

"Bit će to zahtjevan zadatak jer će to tražiti odustanak od nekih postulata koji su bili opće prihvaćeni, a bili su usvojeni s dobrim razlogom. Jasno razgraničenje između unutarnje i vanjske sigurnosti, nadležnosti redarstvenih vlasti i oružanih snaga i sigurnosno-obavještajnog sustava te druga ograničenja uvođena u prošlosti radi zaštite vladavine prava i pravne države, zaštite ljudskih, prava pojedinaca kao i ograda od moguće ekscesivne primjene vlasti.

Prošle godine kao reakcija na migrantsku krizu nezapamćenih razmjera donesene su zakonske izmjene koje Oružanim snagama namjenjuju potpornu ulogu u postupanju policije u nadzoru državne granice. Takav potez bio je izložen brojnim kritikama i izrazima sumnje, čak i politikantskim optužbama o navodnoj militarizaciji društva. To je, dakako, daleko od istine, akcije su bilo odraz realnog suočavanja s izazovima koji prijete i zahtijevaju nove odgovore", poručila je Grabar Kitarović.

Državni tajnik u MUP-u Robert Kopal rekao je kako MUP, s obzirom na terorizam i sve što se događa u Europi i našem okruženju, treba postati proaktivniji, odnosno više poraditi na sustavima ranog upozoravanja te boljem korištenju obavještajnih podataka.

"Moramo naći kvalitetan podatak prije no što bude kasno i znati ga iskoristiti. To će nam pomoći da izgradimo sustav ranog upozoravanja i da ovladamo rizicima", rekao je Kopal.

U svemu tome, dodao je, najvažniji su ljudski resursi, njihova razina znanja i vještina ali i osiguranje adekvatnih sredstava za njihov rad.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije