Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Izraelu

Predsjednica u Jeruzalemu uručila Povelju RH franjevcima koji su čuvali Kristov grob

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ured predsjednice
1/3
28.07.2019.
u 21:49

Gospodarstvo, razmjena znanja u visokim tehnologijama, poljoprivreda te suradnja u sigurnosti i obrani s naglaskom na kibernetičku sigurnost i protuterorizam bit će glavne teme razgovora predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i izraelskog državnog vrha

Posebno sam ponosna na sve hrvatske franjevce koji su kroz sedam stoljeća sa svojom braćom iz cijele Europe čuvali Kristov grob i brinuli se o kršćanima u Svetoj zemlji, kazala je jučer predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u Jeruzalemu gdje je hrvatskim Franjevcima uručila Povelju RH. Uoči današnjeg službenog programa, predsjednica je jučer u Starom gradu Jeruzalemu obišla Baziliku Groba Isusova i Kalvariju te posjetila Franjevački samostan gdje su je dočekali fra Siniša Srebrenović, fra Francesco Patton, kustos Svete Zemlje, i fra Marcelo Cichineli, gvardijan Franjevačkog samostana.

Franjevačka misija je evangelizacija, zajedništvo života u bratstvu, život malenosti, siromaštva i solidarnosti, dodala je predsjednica te naglasila kako su to vrijednosti koje kroz stoljeća pronose i hrvatski franjevci iz svih provincija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

- Stoljećima skrbe za svoj narod, a posebno su se dokazali svojim domoljubljem i milosrđem u najtežim razdobljima povijesti našega naroda. U svim dijelovima svijeta, u onim sredinama gdje djeluju, franjevci su stoljećima neodvojivi, bratski čimbenik skrbi za naš narod, naše iseljenike. Franjevci su neizmjerno pridonijeli u očuvanju hrvatskog identiteta, jezika i kulture, u što sam se i sama uvjerila posjećujući naše iseljeničke zajednice i katoličke misije - istaknula je predsjednica.

Kolinda Grabar-Kitarović u uzvratnom je posjetu Izraelu nakon što je lani Reuven Rivlin bio prvi izraelski predsjednik u državničkom posjetu Hrvatskoj. U Izraelu su prije Kolinde Grabar-Kitarović tijekom mandata bili i Stjepan Mesić i Ivo Josipović, no oni su dolazili u službene posjete, kao što su to učinili i izraelski predsjednici, Shimon Peres i Moshe Katzav. Danas će se predsjednica nakon svečanog dočeka susresti s predsjednikom Reuvenom Rivlinom, premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Knesseta Yulijem-Yoelom Edelsteinom i ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom te će obići  izložbu  i položiti vijenac u Memorijalnoj dvorani (Yad Vashem).

Gospodarstvo, razmjena znanja u visokim tehnologijama, poljoprivreda te suradnja u sigurnosti i obrani s naglaskom na kibernetičku sigurnost i protuterorizam bit će glavne teme razgovora predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i izraelskog državnog vrha, a poruka je da unatoč neuspjeloj kupovini  izraelskih vojnih zrakoplova, Hrvatska i Izrael nastavljaju raditi na strateškom partnerstvu. Kako se doznaje, razgovara se o gradnji tvornice streljiva u Hrvatskoj, kao i ostalih elemenata koje su trebale pratiti kupovinu zrakoplova. 

Komentara 27

Avatar Viktor999
Viktor999
20:59 28.07.2019.

opet provokatori iz pašaluka i crveni trolovi u akciji; sve za sendvič s parizerom😂 😂 😂

CR
CroZrakomlatNo1
21:53 28.07.2019.

Bog nas voli, Bog nas gleda, a mi Croati volimo Njega!

CR
CroZrakomlatNo1
21:57 28.07.2019.

Mrtvo tijelo na Križu, je naša Luč, Ljubav i sve sto nama triba! Mrtvo tilo Krista prikovano na krizu je dokaz izvora svega! Molimo, braca Hrvati! Bog nas je izabrao za svoj narod, kada su mu jevreji ubili Sina! Mi smo Božji i Bogu najmiliji narod!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije