Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riga

Predsjednica darovala latvijskoj Nacionalnoj knjižnici knjigu 'Umjetničko blago Hrvatske'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ured predsjednice
1/2
14.09.2018.
u 00:20

Istaknula je kako knjiga predstavlja bogatstvo hrvatske umjetničke baštine sa svim njezinim raznolikostima kroz vrijeme i stilove

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, uoči sudjelovanja na 14. sastanku predsjednika država Skupine Arraiolos u Rigi, darovala je latvijskoj Nacionalnoj knjižnici knjigu cijenjenog hrvatskog povjesničara umjetnosti Radovana Ivančevića „Umjetničko blago Hrvatske“ o kulturnoj baštini Hrvatske.

– Čast mi je i zadovoljstvo što u godini kada Latvija slavi 100. obljetnicu neovisnosti mogu darovati ovu knjigu latvijskom narodu. Narodu, koji je izborio svoju neovisnost i samostalnost, koji je u teškim godinama koje su uslijedile očuvao svoj identitet. Latvijski narod danas ponovno slavi svoju slobodu, duboko svjestan svoga kulturnog i političkog nasljeđa i identiteta, cijeneći svoje i poštujući tuđe. Takav me svjetonazor uvelike podsjeća i na Hrvatsku, koja se također morala izboriti za svoju slobodu – kazala je predsjednica.

Istaknula je kako knjiga predstavlja bogatstvo hrvatske umjetničke baštine sa svim njezinim raznolikostima kroz vrijeme i stilove, na prostoru u kojem su se izmjenjivali utjecaji s Mediterana i Srednje Europe kojima Hrvatska pripada po svome geografskom položaju, a mogu se naći i zanimljivosti o brojnim hrvatskim spomenicima upisanima na UNESCOV-u listu.

Isto tako, podsjetila je na činjenicu da su Riga i Dubrovnik pripadali istom kulturnom krugu srednjovjekovne Europe, navodeći kao dokaz tome kipove Rolanda i Orlanda koji krase središnje trgove Rige i Dubrovnika.

– Bit će mi veliko zadovoljstvo ako upoznavanje naše kulture bude pozivnica za dolazak u Republike Hrvatsku, posebno stoga što će i moj rodni grad Rijeka 2020. biti europska prijestolnica kulture kao što je to bila i Riga – poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Komentara 5

DI
Direkt
08:15 14.09.2018.

Ovoga puta nam o umjetnosti piše srbin Radovan,vjerojatno je uvod pisao Milorad.

DU
Deleted user
08:55 14.09.2018.

Mogla je pokloniti sebe svi bi bili zadovoljni....

DU
Deleted user
04:59 14.09.2018.

zemljopisni polozaj hrvatske jest na mediteranu od zaljeva ruza do otetog zaljeva svetaca a na sjeveru od iloka do svetog martina je u srednjoj evropi....ne utjecaj vengo cinjenica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije