Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVA MANJINA

Predsjednica će razgovarati s Penavom o odluci Ustavnog suda

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
17.07.2019.
u 13:01

Ivan Penava poručio da u Vukovaru prvo treba riješiti neriješena pitanja iz 1991.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primit će u četvrtak vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu s kojim će razgovarati o primijeni odluke kojom je Ustavni sud odredio da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti, potvrđeno je iz Ureda predsjednice.

Penava je u nedjelju ocijenio kako su dijalog i suradnja građana Vukovara, pripadnika hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine na zadovoljavajućoj razini, a da bi svako povećanje opsega prava pogoršalo međunacionalne odnose. Poručio je pritom da u Vukovaru prvo treba riješiti neriješena pitanja iz 1991.

Vukovarski gradonačelnik kasnije je potvrdio da je tijekom dana više puta razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem o odluci Ustavnoga suda, a premijer mu je rekao da treba zadržati mir i stabilnost, te kroz komunikaciju i dijalog pokušavati riješiti pitanje uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je u nedjelju kako od lokalne vlasti u Vukovaru očekuje da provede odluku Ustavnog suda o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, kojom je određeno da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti, te da oko toga ne želi polemizirati s Penavom.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u srijedu novinarima da "svi moraju provoditi odluke Ustavnog suda".

Komentara 5

DU
Deleted user
17:08 17.07.2019.

Zašto predsjednica ove razgovore nije obavila mnogo mnogo ranije.

GA
Gastarbeiter2
18:16 17.07.2019.

Sa Penavom u sustavu trodiobe vlasti bi trebao razgovarati netko drugi a ne predsjednica!

MO
moškov
13:08 17.07.2019.

Kao i u zakonu o nestalim hrvatskim braniteljima ne smije se vise u rabiti cinjenicni pojam ...velikosrbska agresija... ...gradonacelnice penava lako je njima u zg govoriti o cirilici... ...postavi sve kako zatjeva ustavni sud...a na otvorenje neka dodu kgk plenkovic i pupavac...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije