Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica britanskom novinaru: Nadam se da će Hrvatska postati kao Irska

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/2
07.09.2018.
u 11:08

Nadam se da će ovaj uspjeh pružiti sličnu vrstu rezultata kao – na primjer – Irskoj kad je Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990. dalo zamah "keltskom tigru", komentirala je predsjednica uspjeh nogometne reprezentacije u Rusiji

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervjuu za britanski gospodarski magazin BNW IntelliNews u kojem je rekla kako se ''nada da će Hrvatska postati kao Irska''.

– Moramo potaknuti taj optimizam u drugim područjima. Nadam se da će ovaj uspjeh pružiti sličnu vrstu rezultata kao na primjer u Irskoj kada je Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990. dalo zamah "keltskom tigru" – rekla je predsjednica u intervjuu koji potpisuje novinar Andrew MacDowall.

U članku piše kako nekoliko tisuća Hrvata emigrira svake godine iz Hrvatske, a svjetski mediji sve više kritiziraju Hrvatsku zbog raznih pokušaja relativizacije i rehabilitacije ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata.

No predsjednica se ograđuje od toga i poziva na reafirmiranje europskih vrijednosti.

– Hrvatska je posljednja zemlja članica EU i jedna od zemalja koje se najbolje sjećaju zašto je europski projekt uopće započeo, Sjećamo se vremena rata koja su, nažalost za nas, bila prilično nedavno, sjećamo se vremena podjele Europe, bodljikave žice. Dugo prije migracijske krize, ja sam upozoravala na eroziju vrijednosti i primijetila sam da se društva zatvaraju u sebe – kaže Grabar-Kitarović.

Na pitanje novinara jesu li, kako to tvrdi mađarski premijer Viktor Orban, europske vrijednosti isključivo kršćanske vrijednosti, hrvatska predsjednica kazala je da ne želi komentirati ni tumačiti te tvrdnje, ali da "ne vidi problem u zalaganju za kršćanske vrijednosti, jer su one u skladu i s muslimanskim i bilo kojim drugim religijskim vrijednostima koje nisu ekstremne".

– Za nas se europski projekt još uvijek vrti oko vrijednosti, naravno da se vrti oko zajedničkog tržišta i ekonomskih prilika i četiriju sloboda. Ali također se radi o ljudskim pravima, o građanskim pravima, o pravima pojedinca i o stvaranju najprosperitetnijeg i najslobodnijeg prostora na svijetu koji nudi sve ove prilike svim narodima i zemljama podjednako – rekla je.

>> Predsjednica u svlačionici s nogometašima

Komentara 21

KA
kamenjar0404
11:23 07.09.2018.

Komunjare i tzv.antife znaju samo lajati av.av,dajte nam para a da nista ne radimo pa po sumama i gorama av.av. Nema vise drugovi vec izvadite ruke iz nosova pa radite !!!!

SM
Smrdo
11:46 07.09.2018.

Čekaj, a šta bi sa Švicarskom?

Avatar Zagor 74
Zagor 74
11:47 07.09.2018.

A kaj nije rekla da bumo Švicarska? Evo na, sad Irska...i to na vrlo inovativan način...sve nas preseliti tamo ;-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije