Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istup

Predrasuda je da su policijske mirovine veće od radničkih

' 20.11.2009., Varazdin - Predsjednik udruge umirovljenih policajaca Antun Sacic Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
14.10.2010.
u 17:20

Umirovljeni policajci pozivaju i sindikalne organizacije MUP-a da se priključe Prijedlogu ocjene ustavnosti zakona

– Svoje mirovine ne smatramo povlaštenima. Beneficirani staž i temeljem toga raniji odlazak u mirovinu u uvjetima krize, kada su i mirovine znatno manje od plaća, nije povlastica. Policijske su mirovine zaslužene radom i uplatama uvećanog doprinosa. Predrasuda je da su policijske mirovine veće od običnih radničkih mirovina. Nakon smanjenja iz 2002. godine isključivanja iz prava na dodatak na mirovinu i prava na mirovinu iz drugog stupa, te najnovijeg smanjenja od 10 posto na bruto iznos, u velikom broju slučajeva policijske su mirovine manje nego da su određene prema propisima po kojima su određivane i većini umirovljenika – rekao je jučer na konferenciji za novinare Antun Sačić, predsjednik Udruge umirovljenih policajaca Varaždinske županije.

Ističe da uza sve to, ali i činjenicu da su umirovljeni policajci u većini slučajeva i hrvatski branitelji sa statusom i dragovoljaca Domovinskog rata, smanjenje njihovih mirovina doživljava se i više nego nepravda. Upravo iz tih razloga je Zajednica udruga umirovljenika unutarnjih poslova Hrvatske 22. rujna ove godine podnijela Ustavnom sudu RH Prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju. Umirovljeni policajci pozivaju i sindikalne organizacije MUP-a da se priključe Prijedlogu ocjene ustavnosti zakona jer će se obračunavati smanjenje mirovine i onim policajcima koji tek odlaze u mirovinu.

Ključne riječi

Komentara 5

KR
krka
09:32 15.10.2010.

Ne slažem se sa gosponom u skoro ničemu!!! Imate besplatno školovanje, udžbenike, osigurani posel posle škole, dodatke na izdvojeni život, terenske dodatke, sigurnu i redovitu plaču, BENEFICIRANI STAŽ... i neznam kaj sve ne i za Boga miloga kaj ipak još hočete??? Na radničke mirovine Vas treba, jer proračun za Vaše plače puni sirotinja iz bazne proizvodnje sa plačom 2500 ili \'\'čak\'\' 3000 kuna.Počemu ste Vi vredniji od tih ljudi da imate mirovine 4 i više tisuća kuna, dok oni koji za Vas plačaju mirovinsko i ostalo dobiju po1700 ili 2000 kuna???Spustite se na zemlju, Vaš posel je siguran, dobro plačen, uz redovitu plaču i uplatu doprinosa i to Vam je i preveliki plus prema nama drugima! Da se razumijemo, poštiva svaki posel, tak i Vaš i nebi volio da se moje pisanje drugačije shvati kod čitanja komentara. pozdrav svima

VR
vratićesevalter
10:59 15.10.2010.

Beneficirani staž je PLAĆEN od njihove plaće dok su radilii.Kao da ti sebi uplaćuješ u neki fond.

AV
avatar1
16:01 15.10.2010.

Ako niste puno putovali po svijetu imate priliku vidjeti u filmovima kako to u njihovoj praksi izgleda. Kada policajac ili profesionalni vojnik s 25 godina radnog staža ode u mirovinu on ima pravo pored mirovine zaposliti se kao zaštitar, savjetnikk za sigurnost, marinac se zaposli kao policajac ili zamjenik šerifa, itd. Niti tamo mirovine nisu bajne i od njih se super živi. Koliko ste puta vidjeli da se umirovljenici presele na Floridu, a prije toga sve prodaju. Često žive u pokretnim kamperima ili naselju prikolica, itd. Dakle, bilo bi normlno da su mirovine umirovljenih vojnika i policajaca formirana po istom zakonu, a da im se omogući dodatni posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije