Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U šumi birokracije

Predmeti u zastari nepotrebno bi oduzeli vrijeme djelatnicima suda

sud
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
19.03.2013.
u 11:35

Točan podatak o broju presuda u zastari mogao bi se dobiti tek fizičkim pregledom arhive - tvrdi predsjednik Rauch

Iako se velik broj sudskih zatvorskih presuda zbog prenatrpanih zatvora nikada ne izvrše i formalno na kraju odlaze u zastaru, sudovi još uvijek nemaju evidenciju kolik je broj takvih slučajeva. To potvrđuju i na Prekršajnom sudu u Karlovcu.

 –Jedinstvenim računalnim programom svih prekršajnih sudova u RH nije moguće izdvojiti skupni podatak o predmetima u kojima je nastupila zastara izvršenja zbog prekapacitiranosti zatvora. Stoga, da bi došli do toga podataka, trebalo bi fizički pregledati svaki arhivirani predmet. To bi nepotrebno oduzelo vrijeme zaposlenicima ovog suda – tvrdi Zvonimir Rauch, predsjednik suda.

 Okvirno ocjenjuje da je riječ o relativno velikom broju predmeta. Zato Prekršajni sud u Karlovcu, kao i drugi sudovi u Republici Hrvatskoj, zbog prekapacitiranosti zatvorskih objekata, ima dosta velikih problema sa izvršavanjem predmeta.

 –Unatoč tim problemima, sud posebno vodi brigu o obveznom izvršenju hitnih predmeta, odnosno o predmetima u kojima postoji veći broj prekršaja, te o slučajevima u kojima se radi o višim kaznama ili o prekršajima koji su zakonom okarakterizirani kao teži. Slučaj je to, primjerice, kod povrede propisa iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji – zaključuje predsjednik Prekršajnog suda Zvonimir Rauch.

 No, ovakva situacija ukazuje na konfuznost cjelokupnog represivnog aparata Hrvatske. Osim toga neki suci ukazuju i na mogućnost zlouporabe i da ovakvu situaciju osuđenici masovno iskorištavaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije