Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA JAVNIH NATJEČAJA

Predložili SDP-ovca za direktora jer s gradonačelnikom 'dijeli istu viziju'

Komunalna tvrtka Varkom
Marko Jurinec/PIXSELL
09.12.2021.
u 17:05

Na gotovo sve direktorske funkcije imenovani stranački ljudi, a najbolje su prošli Reformisti Radimira Čačića i SDP

Postoje li sposobni i stručni ljudi koji bi mogli voditi javna poduzeća, a da nisu članovi vladajućih stranaka? U Varaždinu valjda takvih baš i nema jer su na gotovo sve direktorske funkcije imenovani stranački ljudi, a prema omjeru glasova koji su dobili na izborima, , a odmah slijedi SDP.

Posebno je zanimljiv način na koji je izabran direktor Varkoma Bruno Ister (SDP). Kako bi mogao biti izabran, prvo je morao odstupiti s mjesta predsjednika Nadzornog odbora Varkoma. Sjednicu NO-a održanu 23. studenog zato je vodio potpredsjednik Robert Vugrin (Reformisti) koji je članovima rekao da za direktora predlaže upravo Istera koji uživa povjerenje Skupštine, odnosno većinskog vlasnika, a to je s 51 posto Grad Varaždin. Da bi se nekoj osobi dalo povjerenje, dodao je, znači da mora dijeliti istu viziju.

Na komentar člana NO-a Hrvoja Žigera da bi se direktora možda moglo birati putem javnog natječaja, Vugrin je rekao da za javni natječaj nema vremena jer tadašnjem direktoru Željku Buniću radni odnos u Varkomu prestaje 30. studenog. Žiger je očekivao da će im barem biti dostavljen Isterov životopis koji su trebali dobiti s materijalima za sjednicu. On Istera osobno ne poznaje i ne zna ništa o njegovim referencama.

Član NO-a Ivan Kovač rekao pak je da osobno poznaje Istera i drago mu je što uživa takvu "potporu od svih subjekata", no očekivao je da će u materijalima za sjednicu dobiti i njegovu viziju upravljanja poduzećem. Članica NO-a Tatjana Kreč je, prema zapisniku s te sjednice, rekla da je bitno da osoba koja će biti postavljena za novog direktora tvrtke kao što je Varkom, uživa povjerenje gradonačelnika kao većinskog vlasnika. Kako nitko od članova NO-a nije predložio nekog drugog kandidata, izabran je Ister.

Nije to jedini izbor o kojem se ovih dana raspravlja u Varaždinu. Imenovanje Željka Bedekovića za direktora agencije Sjever – DAN i Jelene Pavleković za ravnateljicu Gradskih bazena izazvalo je također reakcije. Oboje su, naime, članovi Narodne stranke – Reformista. Na čelo tvrtke Čistoća nakon javnog natječaja koji nije bio objavljen u medijima, izabran je SDP-ovac Zoran Svetec. Platforma Budimo grad tvrdi da je prilikom dogovora s SDP-om i Reformistima nakon izbora okosnica postupanja bila transparentnost i provođenje otvorenih javnih natječaja koji će u upravljanje javnim dobrima dovesti nestranačke, stručne i sposobne kadrove. Nažalost, kažu sad, to se nije dogodilo.

"Istina, bilo je javnih natječaja, a neki od njih ulaze u sferu tragikomedije", smatraju u Budimo grad."Iako po statutu Varkoma nije potrebno raspisati natječaj, a NO može izabrati predloženog kandidata, minimum prilikom biranja trebalo bi biti predstavljanje programa članovima NO-a. Nažalost to se nije dogodilo", dodaju.

No, čuju se i mišljenja da je natječaj u Varkomu po zakonu ipak trebalo raspisati. Vladajući uzvraćaju da je sve provedeno po zakonu. Nazvali smo R. Vugrina koji nam je rekao da su Isterov životopis članovi NO-a dobili na sjednici te da nisu imali druge prijedloge za direktora. Ister, rekao je, uživa povjerenje Skupštine. Inače, plaća direktora Varkoma je oko 16.000 kuna neto.

 

 

Komentara 1

DU
Deleted user
23:22 09.12.2021.

Nooo???i gdje je RTL,N1,Nova tv??ništa nije kriminalno ili dramatično ili je za ''prihvatljive'' iz Varaždina to normalno??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije