Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silvano Hrelja:

'Predlažemo povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje na teret države'

Silvano Hrelja
Marko Prpić/Pixsell
09.05.2019.
u 13:35

Riječ je o povećanju cenzusa koji se nije mijenjao od 2004. godine, s 1516 na 1830 kuna po članu obitelji te povećanju cenzusa od 1939 na 2340 kuna za osobe koje žive kao samci

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja u saborsku je proceduru uputio svoj prijedlog izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju kojom bi se povećao prihodovni cenzus za stjecanje prava na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret države za građane s niskim primanjima. Podsjetio je da ovo pitanje ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić obećao riješiti još prošle godine, no nije, pa je odlučio sam ponuditi svoj prijedlog.

- Povodom Dana Europe našim umirovljenicima, ali i građanima s niskim primanjima, u saborsku proceduru po hitnom postupku upućujem prijedlog dopuna i izmjena Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Riječ je o povećanju cenzusa koji se nije mijenjao od 2004. godine, s 1516 na 1830 kuna po članu obitelji te povećanju cenzusa od 1939 na 2340 kuna za osobe koje žive kao samci. Od Pavićevih obećanja, koje je više puta najavio, nema ništa, za što sam ga desetak puta prozivao sa saborske govornice zbog čega nije bilo druge nego prijedlog uputiti u saborsku proceduru – objasnio je Hrelja kojemu su potrebe potpise da prijedlog uvrsti u proceduru dali predstavnici stranaka Amsterdamske koalicije i Kluba nezavisnih zastupnika.

Predlaže da se ubuduće svakog 1. siječnja usklađuju cenzusi s 50 posto rasta plaća jer, dodaje, ovo što su sada predložili je točno 50 posto rasta plaća od 2004. do 2018. godine.

- Ovo smatramo izuzetnim institutom u zaštiti od siromaštva velikog broja građana. Osoba koja ima 2000 kuna mirovinu, kada plati dopunsko zdravstveno osiguranje od 840 kuna i RTV pretplatu od 960 kuna, za život joj tijekom godine ostane 11 mirovina i 200 kuna. Usto, ovi cenzusi su podložni za svaki primitak koji dobiju iz jedinica lokalne samouprave, poput socijalne pomoći, božićnice, uskrsnice tako da je nedopustivo da se cenzus nije mijenjao već 15 godina. Za proračun bi to u ovoj godini bio dodatni trošak od 50, a u sljedećoj 100 milijuna kuna, no, kako se to tiče više od 200 tisuća građana, smatramo jako opravdanim predložiti ovaj zakon - zaključio je Hrelja.

Video:Bulj poklonio mlijeko Vladi

Komentara 4

DH
dalibor.hren
14:56 09.05.2019.

Dok se je šlepao s vladajućima, šutio je ko p***a!

Avatar VinkoL
VinkoL
15:09 09.05.2019.

Kak je težak život tom Silveku! Nije lako biti tak ...

MI
midea
15:28 09.05.2019.

a ha , Europski izbori pa krenuo Hrelja sa floskulama , borba za prava građana ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije