Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBNO, POŠTOM ILI ELEKTRONIČKI

Predaja zahtjeva za nacionalnu mirovinu počet će od utorka, evo kada kreću prve isplate

Stariji ljudi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
11.12.2020.
u 23:15

Očekuje se da će pravo na 800 kuna nacionalne mirovine ostvariti oko 20.000 građana starijih od 65

Hrvatska od iduće godine počinje s isplatom nacionalnih mirovina, a građanima koji ostvare pravo na isplatu prva će mirovina stići u veljači 2021. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje postaje glavna državna institucija ovlaštena za provedbu novog zakona, a najvažniji korak počet će idući tjedan. Ivo Bulaja, zamjenik ravnatelja HZMO-a, poziva sve koji imaju pravo na isplatu da im se jave od utorka 15. prosinca jer će od tog dana početi primati zahtjeve za priznanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe.

Zahtjevi će se moći predati osobno u mirovinskom uredu prema mjestu prebivališta, preporučeno poštom ili elektronički u sustavu e-Građani. Očekuje se da će pravo na 800 kuna nacionalne mirovine ostvariti oko 20.000 građana starijih od 65, većinom žena, koje imaju manje od 15 godina radnog staža, ili ga uopće nemaju, te nisu stekle pravo na mirovinu po nekoj drugoj osnovi. 

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe mogu ostvariti državljani RH stariji od 65 godina koji žive u Hrvatskoj najmanje 20 godina. Uz prebivalište i državljanstvo kao dva osnovna uvjeta, HZMO ističe da moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti. Jedan od njih je da prihod osobe koja traži nacionalnu mirovinu zajedno s prihodima članova kućanstva ne prelazi 800 kuna mjesečno po članu kućanstva.

Dakle, ako dvije osobe zajedno raspolažu s manje od 1500 kuna, osoba bez mirovine stječe pravo na isplatu. Ako raspolažu sa 1700 kuna ili više, morat će se i dalje snalaziti s time što imaju. Primatelj nacionalne mirovine ne smije primati socijalnu pomoć, a ta će mu isplata biti uskraćena i ako je dobio smještaj u domu za starije. Jednako tako, 800 kuna nacionalne mirovine ne može dobiti ni osoba koja je sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Ako netko ipak prima neki oblik naslijeđene mirovine ili socijalnu pomoć koji su manji od 800 kuna, ta im se isplata na njihov zahtjev može obustaviti te će se u takvim slučajevima i njima priznati pravo na nacionalnu naknadu. Nacionalna naknada za starije osobe osobno je pravo korisnika i ne može se prenositi na drugu osobu niti naslijediti, a ne može biti ni predmet ovrhe ili osiguranja. Usklađivat će se jednom godišnje prema stopi inflacije. Isplata će ići preko računa u banci. Tiskanica zahtjeva moći će se preuzeti na webu HZMO-a, u sustavu e-Građani ili kupiti u Narodnim novinama. 

 

>> VEČERNJI TV Ministar Josip Aladrović: Rad je obustavljen za 85.000 radnika, svi će oni dobiti potpore

Komentara 17

JB
josip.barisic512@gmail.com
05:55 12.12.2020.

Nitko u Hrvatskoj ne bi trebao umrijeti od gladi. Prije nego što se nekomu dodijeli pravo na nacionalnu mirovinu treba izvršiti temeljitu provjeru ima li dotična osoba pravo na tu mirovinu. . Ima li djecu, pokretnu ili nepokretnu mirovinu, računn u banci, ušteđevinu, . Je li u posljednjih pet godina svoju imovinu prenijela na potomke ili rodbinu itd, itd. Prije svega provjeriti zašto je došla u poziciju da traži milostinju od države. To nije mirovina jer mirovinu treba zaraditi. Hrvatska je nažalost postala raj za lopove, mutikaše lijenčine, propalice i dr. koji žive na račun nas koji smo radili 40 i više godina. Država preko takvih kupuje biračke glasove na naš račun. Nema novostvorene vrijednosti, Stvar je samo u raspodjeli koju država vrši na najnepošteniji način.

AV
Avimm
03:04 12.12.2020.

Ovi sto nas vode uveli jos jedan kredit za placanje glasacke masinerije iz BiH,zasto sam radio 44g11mj2dana

K1
Kalimero_12
21:26 12.12.2020.

Napušteni starci kojima su djeca otela svu imovinu tražiti će nacionalnu imovinu. Naš narod, naša mladost treba naučiti da će doći starost i pitati gdje je bila mladost. Na žalost vrijeme brzo juri i mnogi to shvate prekasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije