Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEME Britanci objavili prve sezonske prognoze

Pred nama je vruće i sušno ljeto

zan-brit-txt.jpg
import
31.05.2006.
u 19:27

Lanjsko hladno i kišovito ljeto ovo se godine neće ponoviti – prema netom objavljenim sezonskim prognozama, očekuju nas tri pakleno vruća ljetna mjeseca. Ako je vjerovati prognostičarima, dobra je vijest da godišnje odmore, za razliku od lani, ovaj put zasigurno neće pokvariti kiša.
Iz britanskoga Nacionalnog meteorološkog centra, jednog od rijetkih koji se odvažuju na eksperimentalne sezonske prognoze, kažu da bi ovo ljeto u Hrvatskoj trebalo biti upravo onakvo na kakvo smo navikli – vruće i suho.

Kišni lipanj
Prema njihovim prognostičkim kartama, temperature bi trebale biti koji stupanj više od prosjeka. Dugotrajnih kiša, koje su lani mnogima pokvarile odmor, neće biti. Nešto više padalina očekuje se tek početkom lipnja, no sredinom mjeseca vrijeme će se proljepšati i stabilizirati.
– Kišni lipanj nije neuobičajen – kaže Kristijan Božarov iz Crometeo tima.
 – Na zapadu zemlje česti su jaki pljuskovi, stoga mnogi ne zamijete koliko kiše padne. Sličnu sudbinu dijeli i ostatak kontinenta – lipanj se inače naziva i mjesecom europskog monsuna jer je kontinent izložen prodoru oceanskoga nestabilnog zraka sa zapada.
Ovo bi se ljeto i Europa trebala vratiti u klimatološki standard: u cijeloj će Europi ljeto biti vruće, a istoku kontinenta prijete i suše.

Malo padalina
Nešto drukčije izglede vremena za ljeto, što se pripisuje korištenju drukčijih metoda u određivanju prognoze, daju podaci Europskog centra za srednjoročnu prognozu iz Readinga. Prema njihovim najavama, očekuje nas tek prosječno toplo ljeto, s malo padalina.
Ipak, te prognoze treba uzeti s rezervom. Dežurni sinoptičar iz Državnoga hidrometeorološkog zavoda upozorava da srednjoročne prognoze nisu detaljne:
– One daju izglede vremena, i to u prosjeku. To znači da bi, primjerice, lipanj mogao biti hladniji, a srpanj topliji nego što očekujemo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije