Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUKE S BIROKRACIJOM

'Prebolio sam leukemiju i sada želim raditi da nisam teret, ali ne daju mi prekvalifikaciju'

Mladen Kukulj
Foto: Privatni album
1/2
24.09.2018.
u 16:50

Leukemija mu je dijagnosticirana u KB Dubrava u kolovozu 2013. godine, a tamo je i primao kemoterapiju. Sljedeće godine bio je prebačen na Rebro i ondje je podvrgnut transplantaciji koštane srži

Prije nekoliko dana jedan status na Facebooku pokazao je hladno srce birokracije. Jedan građanin podijelio je priču kako je njegov brat, koji se izliječio od leukemije, dobio odbijenicu Zavoda za zapošljavanje. Tvrdi da mu je onemogućena prekvalifikacija zbog mogućnosti da se opet razboli. 

"Stvarno će ljudi u HR djecu ostaviti u ovoj državi? Čestitam na hrabrosti! Za mene je to čista ludost. Rekli su mu da osobe koje su imunokompromitirane ne mogu dobiti prekvalifikaciju jer su potencijalni bolesnici", napisao je Zoran Kukulj

Njegov brat Mladen Kukulj (36) iz Zagreba javio se i redakciji Večernjeg lista. Kaže da je na Zavodu bio u petak 22. rujna i da mu je tada odbijeno razmatranje o mogućnosti prekvalifikacije. 

– Dobio sam odbijenicu za kronično stanje pa mi nije ni dana šansa za prekvalifikaciju. Zbog svojeg stanja i preboljele leukemije kronično sam imunokompromitiran. To je medicinski izraz. Inače sam stolar po zanimanju, a prijavio sam se na burzu kako bih aplicirao za prekvalifikaciju zanimanja i dobio priliku zaposliti se na radnom mjestu koje mi ne bi skraćivalo život – otkriva nam Mladen Kukulj.  

Leukemija mu je dijagnosticirana u KB Dubrava u kolovozu 2013. godine, tamo je i primao kemoterapiju. Sljedeće godine bio je prebačen na Rebro i ondje je podvrgnut transplantaciji koštane srži.

Ističe da je danas zdrav

– Do 2015. bio sam na Rebru, sve su kontrole prošle savršeno i danas sam kompletno u remisiji, imam nalaz za to, ali na burzi ih nikakvi nalazi nisu zanimali. A ja nemam više tragova bolesti – kaže Kukulj koji želi pronaći posao koji može adekvatno raditi, a da pritom ne ugrožava njegovu kvalitetu života.

Foto: Privatni album/MailOnline

– Tijekom liječenja nastradala mi je kralježnica jer sam dugo ležao pa sam bio i na operaciji kralježnice. Problem je u tome što ne mogu više raditi svoju staru struku. Prije bolesti radio sam u obiteljskoj stolariji. Ali tu se radi s kemikalijama, ima i varenja, a tim stvarima ja se više ne bih smio ni približiti. A zbog problema s kralježnice ne smijem raditi ni posao poput konobarenja. Zato sam tražio prekvalifikaciju i edukaciju za programera. To je jedan od poslova koje bih mogao raditi. Nemam problema ni s engleskim ni s računalima, nisam laik, odrastao sam uz računala.

Objašnjava da su mu na Zavodu za zapošljavanje istaknuli 4 razloga zbog kojih se ne dobiva prekvalifikacija čije tečajeve financira burza: 1. Bolničko liječenje, 2. Liječenje od kuće, 3. Ovisnost o opijatima i 4. Kronično stanje. 

– Kad sam na ta pitanja rekao da sam kronično imunokompromitiran, što nije isto kao da imam neku kroničnu bolest, tu je bio kraj. Odmah su mi rekli da uopće ne mogu pristupiti izboru, odnosno da ne mogu ni doći na listu uzimanja u obzir za prekvalifikaciju. Automatski sam diskvalificiran. Zavod za zapošljavanje očito ne raspoznaje različite situacije medicinskih stanja. Nemam kroničnu bolest nego je moj imunitet kronično oslabljen, ali ja sam zdrava osoba. Htio sam raditi, zaraditi mirovinu, a ne biti na teret državi. Razočaran sam. Nakon svega pao mi je mrak na oči – razočarano opisuje Mladen. 

Kaže da to nije prvi put da je osjetio nepravdu sustava

– Kad sam prvi put završio u bolnici, išao sam tražiti invalidninu. Komisija je donijela rješenje da se moj zahtjev odbija jer mi nije smanjena radna sposobnost uz preostalu radnu sposobnost. Što god to značilo. 

Kaže da je tražio i druga radna mjesta, no da nije lako pronaći ono koje ga ne bi izlagalo riziku

– Izgleda da se sve svodi na to da se radi u call centru. Što pak znači osam sati sjedenja uz računalo. Da, i kao programer sjedio bih za računalom, ali ne bih stalno bio na liniji s korisnicima. Izgleda da će Hrvatska postati jedan veliki call centar. Gledao sam i oglase za poštara, ali treba puno hodati i izložiti se svim vremenskim uvjetima. Ipak sam ograničen stvarima koje mogu raditi. Doktori su rekli da mi planiraju produljiti život za 30 godina, ali ako se vratim u svoju struku stolara ili za varioca znatno si skraćujem životni vijek. Ne želim raditi samo deset godina nego maksimalno dugo koliko ću moći. Nisam radno nesposoban, iako jesam za neke poslove, ali zato se i želim usmjeriti prekvalifikacijom, da mogu raditi ono što mogu. 

O njegovu slučaju obavijestili smo i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Zavod za zapošljavanje. 

Odgovor, koji prenosimo u cijelosti stigao nam je stigao iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

"Poštovani,

nastavno na Vaš upit želimo pojasniti proceduru koja vrijedi za svakog kandidata koji se želi uključiti u mjeru obrazovanje nezaposlenih.

Tijekom razgovora s gospodinom Kukuljem, a nakon što je izrazio želju da se uključi u mjeru obrazovanje nezaposlenih, savjetnik u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje obavijestio ga je o selekcijskom postupku koju treba proći svaki kandidat koji se želi uključiti u programe osposobljavanja koje nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje prije uključivanja u programe.  

Kako bismo ga uključili u selekcijski postupak izbora kandidata za uključivanje u obrazovanje kroz mjere aktivne politike zapošljavanja gospodinu Kukulju smo objasnili da on uključuje: psihologijsko- medicinsku procjenu, razgovor sa psihologom i po potrebi pregled liječnika medicine rada, a za uključivanje u osposobljavanje za informatičke programe provodi se i inicijalna provjera informatičkog znanja.

Programi obrazovanja u sklopu mjera aktivne politike zapošljavanja provode se u cilju pripreme nezaposlene radne snage za zanimanja koja su tražena na tržištu radu, odnosno popunjavanje slobodnih radnih mjesta.  Stoga se pri uključivanju kandidata u obrazovanje uzima u obzir prethodno radno iskustvo, postojeće kompetencije osobe, zanimanje, motivacija, te  sposobnosti i zdravstveni status, s ciljem osposobljavanja radne snage za potrebe tržišta rada. Naglašavamo kako je cilj uključivanja u programe obrazovanja stjecanje kompetencija i znanja koja će osobi, s obzirom na prethodno stečene kompetencije i radno iskustvo omogućiti lakše i brže zapošljavanje.

Slijedom navedenog, gospodinu Kukulju je u HZZ-u rečeno da će biti pozvan na psihologijsko- medicinsku obradu koju prolaze svi kandidati kako bi se utvrdile mogućnosti njegovog uključivanja u programe obrazovanja te na jedno individualno savjetovanje, stoga g. Kukulja molimo za strpljenje.“

>> Pogledajte što je u intervjuu za Večernji TV rekao ministar Milan Kujundžić

Komentara 4

DA
Dabiša
15:13 24.09.2018.

Šteta mladog čovjeka. Ako išta u ovoj zemlji stvarno treba ukinuti to je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Sretno mladiću I kopaj dalje. Piši i protestiraj, možda se nešto i pokrene.

TH
than
15:07 24.09.2018.

Pa javna je tajna da se prekvalifikacije na račun proračuna dobijaju jedino preko veze. No, ukoliko se uistinu želi baviti programiranjem pun mu je internet legalno dostupnog materijala. Tako da tu ne bi trebalo biti problema. Pravo je pitanje jel' čovjek zna u što se upušta. Programiranje je kudikamo teže od sjedenja u korisničkoj podršci (a tek kada stisnu rokovi), a da ne govorim o radu na sebi cijeli život.

DU
Deleted user
17:07 24.09.2018.

Znam jednog dečka koji prije 15 godina oboljio tumora linfnih žljezda ( 4 B stadi),za 3 mjeseci se tumor vrato pa je išao na ljiječenje sa matičnim stanica. Poslije 10 g dobio tumor debelog crijeva, na komisiji za mirovinu su ga odbili. Kad ide na liječničku za posao,ima problem za dobivanje liječničke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije