Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONESEN NOVI STATUT

Prebendari više neće moći samostalno poslovati

Kardinal Bozanić predvodio svetu misu povodom blagdana Svih svetih
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
01.10.2019.
u 12:33

Kardinal Bozanić uskoro će objaviti imena novih prebendara

Zagrebačka nadbiskupija stavila je „točku na i“ po pitanju prebendara i afere, koja je lani izbila u javnost.

Objavljen je, naime, novi Statut Prebendarskog zbora, koji će“ pomoći drevnom Zboru da vremenitim dobrima upravlja prema kanonskim odredbama i koristi ih isključivo za ciljeve koje određuje Zakonik kanonskoga prava, a to su: uređenje bogoštovlja, briga za dolično uzdržavanje klera i drugih službenika, vršenje djela apostolata i dobrotvornosti, napose prema siromasima“.

Drugim riječima, poslovanje Prebendarskog zbora bit će potpuno pod kontrolom Nadbiskupskog duhovnog stola i zagrebačkog nadbiskupa.

Službeni Kaptol jučer se osvrnuo i na spomenutu aferu, naglašavajući da „glede novčanih iznosa što su se pojavili u medijskim napisima, nije riječ o otuđenju novčanog iznosa od strane Zbora prebendara, nego o ulaganju investitora koji su podigli kredite od banaka na temelju hipoteka na dvije prebendarske nekretnine“.

„Gospodarska i financijska kriza dovela je dva spominjana projekta Zbora prebendara u teškoće za koje su već nađena rješenja. Zbor prebendara više nije vlasnik spomenutih nekretnina, jer su one prodane u skladu s kanonskim propisima. Zbor prebendara zadržao je svu svoju ostalu imovinu i nije opterećen kreditima. Tijekom cijelog vremena Zbor prebendara financijski je poslovao i posluje pozitivno. Izražavamo duboko žaljenje zbog sablazni i zbog nanesene moralne štete“, piše u priopćenju nadbiskupije te najavljuju da će kardinal Bozanić uskoro objaviti imena novih prebendara.

Komentara 5

NE
neboiznadzagreba
13:46 01.10.2019.

Crkva se ne osipa zbog ljudi kakav je bio pater Cvek,nego zbog takvih kakvi su prebenderi i Bozanić.

DU
Deleted user
13:08 01.10.2019.

Vjerujem u Boga a ne u Prebendare iliti njima slicne.

Avatar TheJack
TheJack
12:49 01.10.2019.

Prvo kler, pa siromasni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije