Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTINOV NEPRIJATELJ BROJ 1

Prebačen u Njemačku: Navaljnog od trovanja liječe u berlinskoj bolnici Charité

An ambulance transporting Russian opposition leader Alexei Navalny drives out of a hospital in Omsk
Foto: ALEXEY MALGAVKO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
22.08.2020.
u 21:02

Osim što je glavni oporbenik Putinu, Navaljni je i dobar novinar i bloger, te je vodio istrage o korupciji i skandalima u vlasti. Zbog toga i zbog političke aktivnosti bio je više puta zatvaran i fizički napadan

Aleksej Navaljni (44), glavni oponent ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, stigao je jučer posebnim zrakoplovom iz Omska u Sibiru u Berlin gdje će u bolnici Charité biti liječen od trovanja. Njegovo zdravstveno stanje je teško, ali stabilno, izjavio je za list Bild utemeljitelj njemačke nevladine organizacije “Cinemas for Peace” Jaka Bizilj koji je organizirao prebacivanje Navaljnog iz ruske u njemačku bolnicu.

“Predozirao se lijekovima prije leta”

Liječnici u bolnici u Omsku na čelu s primarijusom Aleksandrom Murahovskim, uz obrazloženje da Navaljni iz zdravstvenih razloga ne smije biti premješten, najprije nisu htjeli dati dozvolu za njegovo premještanje u Berlin. Murahovski je dodao da je supruga Alekseja Navaljnog, Julija, inzistirala na njegovu prebacivanju u njemačku bolnicu. Navaljni je bio na intenzivnoj njezi u sibirskoj bolnici nakon što mu je pozlilo u zrakoplovu na letu od Tomska u Moskvu, pa je zrakoplov morao sletjeti u Omsku. Pretpostavlja se da mu je u čaj bio ubačen otrov, premda su ruski liječnici kazali da u njegovu tijelu nisu nađeni tragovi otrova. Murahovski je kazao da Navaljni pati od “metaboličkih smetnji”, te da mu je jako pao šećer u krvi.

Anastazija Vasiljeva, Navaljnijeva liječnica, objasnila je da su simptomi bili kompatibilni s mnogim različitim bolestima, a dijagnoza koju je dao Murahovski nije se mogla nazvati takvom. Na Twitteru je napisala: “Još jednom nas smatraju idiotima, upotrebljavaju općenite izraze, ali nisu u stanju odrediti uzrok kome i načiniti dijagnozu”. Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš kazala je kako zaključke bolnice u Omsku ne smatra istinitima, te da bolnica i liječnici nisu opremljeni za prihvat osobe s takvim simptomima kakve je imao njezin suradnik. Jarmiš je pretpostavila da su liječnici odbijali premještaj Navaljnija sve dok mu se iz tijela ne bi moglo utvrditi da je bio otrovan.

Osim što je glavni oporbenik Putinu, Navaljni je i dobar novinar i bloger, te je vodio istrage o korupciji i skandalima u vlasti. Zbog toga i zbog političke aktivnosti bio je više puta zatvaran i fizički napadan. Optužio je Putinovu stranku Ujedinjena Rusija za namještanje izbornih rezultata, pa je 2011. bio uhićen i za držan 15 dana u zatvoru. Svaki put kada neki neprijatelj Putinova režima pije čaj ili jede suši ili boršč, može biti otrovan. A ima i ubojica koje angažira Kremlj za likvidaciju političkih neprijatelja, kažu oporbenjaci.

I svaki put kada se takvo što dogodi, Kremlj obznani da je takvim insinuacijama najviše oštećen Putin, koji nije naručitelj ubojstava, te da naručitelje i ubojice treba tražiti među oporbom koja želi stvoriti mučenike. Ili, kažu, iza trovanja može biti jednostavna želja žrtve da uzme drogu kako bi sebi podigao moral, ali je onda pretjerao u dozi. Takvi demantiji su uglavnom bez dokaza. Oporba drži kako najmanje polovica ruske vlade priželjkuje smrt Navaljnog jer je optuživao ministre i vladajuće za korupciju, pa čak i premijera Dmitrija Medvedeva ili gradonačelnika Moskve Sergeja Sobijana.

Dakle, kažu, uzaludno je pitati se tko je želio Navaljnijevu smrt. Kremlj želi spasiti Aleksandra Lukašenka na vlasti u Bjelorusiji, a bjeloruski predsjednik optužuje Navaljnog da je mozak i bjeloruske oporbe. Dakle, ne ljubi ga ni bjeloruski režim, a Telegram, medij blizak ruskim vlastima, govori kako je Navaljni pao u komu zbog namjernog ili slučajnog predoziranja lijekovima, koji ga nisu trebali ubiti, već samo omamiti tijekom leta.

Mnogo “razloga” za trovanje

Još jedna pretpostavka zbog koje je navodno Navaljni “nepodoban” za Putinovu vlast je predsjednička kandidatura demokrata Joea Bidena u SAD-u. Prema ispitivanju američkog javnog mnijenja, Biden je u prednosti pred sadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom za izbore u studenome ove godine. S Bidenom u Bijeloj kući, promijenila bi se i politika prema Rusiji u odnosu na Trumpovo držanje.

Biden inzistira na poštovanju ljudskih prava i sloboda, a Navaljni bi bio povoljna osoba za inzistiranje na poštovanju tih prava i u Rusiji. Premda ima onih koji predviđaju da bi se razjedinjena ruska oporba mogla okupiti upravo zbog Navaljnog, treba znati da je takve pokušaje Putin uvijek sprečavao.

Komentara 6

PI
PIvan
19:10 23.08.2020.

Pa tko bi ga to mogao mogao otrovati? Čekajte, pogrešno pitanje.. Tko profitira od njegove smrti/trovanja ? 1 + 1 = Putin

SI
sisavac
18:32 23.08.2020.

Kak malo mozga trebaš imati da povjeruješ u ivakvw tekstove... Otkud ikome pravo reći da je tip otrovan? Ima neki dokaz? Ruski doktori su ga primili, nisu mu mogli dati dozvolu da napusti bolnicu prije nego budu sigurni da je sposoban izaći uopće iz nhe, jer bi inače bili oni krivi. Pitam ja vas dal ste ikad probali svojeg nekog izvaditi iz bolničkog kreveta, da bi ga samoinicijativno prebacili u drugu bolnicu? Ako niste, šutite, jer pojma nemate kako to teško ide, a niste ni političar niti vam netko prijeti. Znate li da ga je u njemačkoj vozio vojni auto? Pa zašto? Ako je on sa 2% glasova glavni oporbenjak u rusiji, onda se zapitajmo malo... Pa ruski komunisti imaju veći utjecaj, neke regionalne stranke isto. On je nebitan. Trovanje prolazi na zapadu. Obična prevara, medijska. Gdje je skripal? Skrivaju ga. Tko mu prijeti? Pa rusi su ga pustili u englesku. Ovo je samo dizanje prašine kako bi se potvrdile sankcije, jer su talijani rekli da su oni protiv.

Avatar TheJack
TheJack
00:23 23.08.2020.

Da ga je FSB htio smaknuti, upotrijebio bi 7.62, ili 9 mm, a lijek za to jos nije pronadjen. Ono sto je NeValjni u Rusiji, to mu dodje Pupovac u Hrvatskoj, ali, ili smo licemjerni, ili glupi, ili vjerojatno, i jedno, i drugo, pa nam je to malo teze shvatiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije