Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tragedija koja se mogla izbjeći

Londonskog napadača svladao ubojica koji služi doživotnu zatvorsku kaznu

Očevid nakon napada u Londonu
Foto: Simon Dawson/REUTERS/PIXSELL
1/7
30.11.2019.
u 21:14

Usman Khan (28) 2012. osuđen je na 16 godina zatvora jer je, zajedno s drugim džihadistima, planirao 2010. raznijeti londonsku burzu

Samo dan nakon terorističkog napada na londonskom mostu, u kojem je u petak ubijeno dvoje prolaznika te ranjeno još troje njih, a na kraju je napadač i sam ubijen, isplivale su informacije koje su protresle britansku javnost: napadač je prije godinu dana izašao iz zatvora u kojem je služio kaznu zbog terorizma. Usman Khan (28) 2012. osuđen je na 16 godina zatvora jer je, zajedno s drugim džihadistima, planirao 2010. raznijeti londonsku burzu. Zbog toga se britanska javnost pita: kako je moguće da su ga vlasti pustile iz zatvora, još uvijek radikaliziranog i opasnog, i kako je moguće da nije bio strože praćen? Britanski su ministri morali danas odgovarati na pitanja je li sustav zakazao, a brojni su stručnjaci već zaključili da se dogodilo upravo to.

Prolaznici reagirali u sekundi

U petak je Khan posjetio konferenciju Cambridgea, u blizini mosta, o rehabilitaciji bivših zatvorenika te je svoj napad započeo već tamo. Nastavio ga je na London Bridgeu, a nakon što je nožem ubo nekoliko ljudi, svladali su ga sami prolaznici. Napadača, koji je nosio prsluk s lažnim eksplozivima, zatim je ubila policija. No, kako je još bio pod uvjetnom kaznom, morao je nositi i narukvicu oko gležnja kako bi ga policija mogla pratiti. Britanski su mediji objavili da ju je imao na sebi i u trenutku napada.

VIDEO Napad u Londonu, policija evakuirala most

Ovaj bi se teroristički slučaj mogao posebno pamtiti po hrabrosti i inatu prolaznika koji su reagirali u sekundi kako bi svladali Khana. Neki su čak trčali preko ceste kroz gust promet kako bi se sukobili s njime, a kako se konferencija Cambridgea održavala u staroj ribarnici, muškarac koji u njoj radi kao kuhar, uzeo je narvalovu kljovu, karakterističan dugi zub kita koji živi u hladnim morima, te je pokušao svladati terorista. Uspjeli su Khanu i oduzeti nož nekoliko sekundi prije nego što ga je ubila policija. No na kraju su ranama podlegli muškarac i žena.

Jedan od prolaznika koji su pomogli savladati Khana bio je i 42-godišnji James Ford koji služi doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubojstva koje je počinio 2003. godine. Ubio je 21-godišnjakinju, a motiv nikad nije otkrio. Bio je na slobodnom danu, a prema napisima Independenta, trenutačno služi posljednje dane zatvorske kazne prije puštanja na uvjetnu slobodu. Obitelj ubijene rekla je da on nije nikakav heroj.

Khan je bio dobro poznat britanskoj policiji. Još u veljači 2012. osuđen je na 16 godina zatvora kao dio skupine koja je vrlo ozbiljno planirala raznijeti londonsku burzu. Htjeli su postaviti bombe u zahode te zgrade. Osim toga, planirali su izgraditi kamp za obuku terorista u pakistanskom dijelu Kašmira. Najprije mu je kao dio kazne određeno da neće nikad moći izaći iz zatvora ako se ne pokaže da više ne predstavlja opasnost za druge, no to je kasnije promijenjeno. Jedna od olakotnih okolnosti bila mu je to što je u trenutku planiranja terorističkih napada imao 19 godina, no sudac ga je u grupi od devetero osuđenih terorista istaknuo kao jednog od trojice najuvjerenijih džihadista. U zatvoru je tražio pomoć u deradikalizaciji.

Ministar se izvlači

Bivši šef protuterorističkih jedinica Ujedinjenog Kraljevstva Chris Phillips smatra da pravosudni sustav mora promotriti sam sebe.

– Puštamo iz zatvora ljude koji su osuđeni za vrlo, vrlo ozbiljne zločine, a na slobodu se vraćaju kad su još uvijek radikalizirani. Pa kako onda možemo tražiti od policije i sigurnosnih službi da nas drže sigurnima – pitao se Philips te je istaknuo da sustav igra “ruski rulet sa životima ljudi” kada dopušta da se dobro znani i radikalizirani džihadistički kriminalci slobodno šeću ulicama.

Britanski ministar sigurnosti Brandon Lewis odbio je danas reći je li ovaj napad dokaz neuspjeha vlasti te nije želio opširnije komentirati slučaj tvrdeći da je potrebno donijeti više zaključaka o slučaju. No, pritom je dodao da je javnost u pravu pitajući se dobivaju li teroristi dovoljno visoke zatvorske kazne.

Danas se pojavila informacija da je napadač bio osobno povezan s Anjemom Choudaryjem, islamističkim radikalnim propovjednikom koji je i sam prošle godine pušten iz zatvora, nakon pola od 5,5-godišnje kazne koju je dobio zbog regrutiranja muslimana u redove tzv. Islamske države. Političke su stranke jučer na jedan dan pauzirale svoju kampanju za izbore koji se održavaju 12. prosinca. Premijer Boris Johnson rekao je da su “sve njegove misli sa žrtvama i njihovim obiteljima”.

Komentara 16

Avatar Mi sami
Mi sami
21:47 30.11.2019.

Europa si sama kopa grob.

ĐU
Đubar
21:46 30.11.2019.

Služi doživotnu kaznu na slobodi. Kao i u RH

KU
Kultura
22:31 30.11.2019.

Samo ih pustajte pa nek vas bodu nozevima po ulici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije