Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužnica još uvijek nije pravomoćna

Pravosuđe i godinu dana nakon istrage još nije odlučilo o optužnici za silovanje protiv sedam mladića

Privođenje osumnjičenih za silovanje u Županijski sud
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/6
20.10.2020.
u 17:23

Slučaj je šokirao hrvatsku javnost nakon što je sudac istrage osumnjičene mladiće, koji su svi iz istog sela, pustio da se brane sa slobode uz mjere opreza i poslije brojnih prosvjeda novo sudsko vijeće ih je pritvorilo i pušteni su nakon što su svi ispitani

Više od godinu nakon što se hrvatska javnost sablaznila zbog slučaja koji se dogodio u jednom mjestu pokraj Zadra i optužbe da su od ljeta 2018. godine petorica mladića i dvojica maloljetnika silovala tada još djevojčicu, pravosuđe još uvijek nije odlučilo o pravomoćnosti optužnice.

Odluka na Vrhovnom sudu

Optužnica je podignuta sedam mjeseci od prijave policiji, a sud i dalje odlučuje o njezinoj pravomoćnosti te je slučaj sada na Vrhovnom sudu. Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, 5. svibnja 2020. podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv petorice okrivljenika (2000., 2000., 2000., 2000 i 1999.) te dvojice maloljetnika (2003. i 2001.) zbog počinjenja više teških kaznenih djela protiv spolne slobode.

>> VIDEO Privođenje osumnjičenih za silovanje maloljetnice 2019. godine

Okrivljenicima se stavlja na teret počinjenje jednog teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz čl. 154 st. 2. KZ/11, više teških kaznenih djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 1. KZ-a, više kaznenih djela bludnih radnji iz čl. 155. st. 2. KZ/11 i dva kaznena djela iskorištavanja djece za pornografiju iz čl. 163. st. 2. KZ/11, sve na štetu djeteta.

Slučaj je šokirao hrvatsku javnost nakon što je sudac istrage osumnjičene mladiće, koji su svi iz istog sela, pustio da se brane sa slobode uz mjere opreza i poslije brojnih prosvjeda novo sudsko vijeće ih je pritvorilo i pušteni su nakon što su svi ispitani. Od tada, odnosno od optužnice prošlo je gotovo pola godine, a gotovo pet mjeseci kasnije, odnosno 29. rujna održana je sjednica optužnog vijeća za mladež zbog odlučivanja o potvrđivanju optužnice.

– S obzirom na to da je branitelj jednog od okrivljenika istaknuo prijedlog za izdvajanje određenih dokaza kao nezakonitih iz kaznenog spisa, to su se na sjednici sve stranke očitovale o predloženom te je sjednica zaključena, a vijeće se povuklo na vijećanje i glasovanje te će nakon donošenja odluke ona biti izrađena te otpremljena strankama, a nakon pravomoćnosti zakazat će se sljedeća sjednica optužnog vijeća radi potvrđivanja gore navedene optužnice – istaknuli su nedavno sa zadarskog suda, a jučer smo dobili i informaciju da je taj prijedlog završio na Vrhovnom sudu.

Optužno vijeće

– Nastavak sjednica povodom odlučivanja o optužnici nije zakazan zato što je optužno vijeće za mladež odlučilo o prijedlogu jednog od branitelja okrivljenika za izdvajanje određenih dokaza kao nezakonitih, izradilo rješenje o istom te navedeno rješenje dostavilo strankama s poukom o pravu na žalbu. Budući da je na navedeno rješenje uložena žalba, spis je s rješenjem i žalbom dostavljen Vrhovnom sudu RH, koji će odlučiti o žalbi, a nakon toga spis vratiti Županijskom sudu kada će biti zakazan nastavak sjednice optužnog vijeća povodom odlučivanja o optužnici ŽDO Zadar u navedenom kaznenom predmetu – istaknula je glasnogovornica zadarskog županijskog suda Dijana Grancarić.

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
17:29 20.10.2020.

Pravosuđe i godinu dana nakon istrage još nije odlučilo o optužnici za silovanje protiv sedam mladića jer su dečki pravi hrvati odgojeni u hrvatskoj kulturi i istinska buducnost hrvatskog društva i balkanske regije.

Avatar SileZla
SileZla
17:40 20.10.2020.

Sigurno na tome "ozbiljno rade" kako se izradio ministar Medvjed za optužnice dogotovljene prije neki dan za zločine u Negoslavcima, dvadeset godina poslije mirne reintegracije.

DU
Deleted user
17:44 20.10.2020.

Pa nisu odlučili niti nakon šest godina pokrenuti postupak protiv rezača etiketa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije