Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽU ČESTITKE

Pravoslavni vjernici proslavljaju Božić

Šibenik: Nikodim Kosović predvodio božićnu liturgiju u hramu Uspenja Presvete Bogorodice
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
07.01.2021.
u 12:54

Građanima Vukovara pravoslavne vjere Božić je čestitao i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

U sasvim drugačijem ozračju nego inače pravoslavni vjernici na istoku Hrvatske proslavljaju Božić. Tradicionalna jutrenja i bogoslužja služena su u svim pravoslavnim crkvama, a primjetno je bilo da se okupilo osjetno manji broj vjernika.  Treba napomenuti i kako se vodilo računa o epidemiološkim mjerama, odnosno o broju vjernika koji mogu prisustvovati, razmaku između prisutnih, a svi su morali nositi i zaštitne maske preko lica.

Pravoslavni vjernici Božić slave u krugu obitelji i bogatu trpezu. Pri tome je nezaobilazna svijeća i božićni kruh u koji se stavlja kovanica. Za onoga tko pronađe kovanicu pri lomljenu božićnog kruha po vjerovanju se smatra da će imati bogatu godinu i novaca. Kao i ranijih godina i ove godine pravoslavnim vjernicima čestitke za Božić stižu sa svih strana.    

-Neka radost i svjetlost Božića svima podari mnogo zdravlja, radosti, međusobne tolerancije i razumijevanja. Mir Božji, Hristos se rodi!, stoji u čestitci župana Vukovarsko – srijemske županije Bože Galića.

Građanima Vukovara pravoslavne vjere Božić je čestitao i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-Neka Vam ovaj blagdan ispuni srca vjerom, mirom i dobrotom, a vrijednosti Božića neka u Vaše domove unese obilje topline, nade, zajedništva i ljubavi, poručio je u čestitki Penava.

Ključne riječi

Komentara 14

VA
vadis1
15:28 07.01.2021.

Mir Bozji, Hristos se rodi! Sretan Bozic!

JU
jurajuric120
14:29 07.01.2021.

čestitam svim prijateljima pravoslavne vjere. hristos se rodi.

DA
danijelrukavina4
10:31 08.01.2021.

Trebao sam jučer, ali nadam se da nisam zakasnio - svim pravoslavnim vjernicima čestitam Božić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije