Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Parlament odbio EU

Pravoslavna crkva ponudila svoju imovinu za spas Cipra

Cipar
Reuters/PIXSELL
20.03.2013.
u 16:10

Banke u blokadi - Europska središnja banka upozorava da bi dvije najveće ciparske banke mogle propasti ako se ne prihvati dogovoreni paket

Arhiepiskop Hrizostom II., poglavar ciparske pravoslavne crkve, ponudio je predsjedniku države svu crkvenu imovinu kako bi pomogao spasiti zemlju koja je u izvanrednom stanju nakon što je parlament sinoć odbio paket pomoći EU i MMF-a koji bi spasio ciparske banke s deset milijardi eura, ali tek nakon što Cipar oduzme štedišama 5,8 milijardi eura s njihovih bankovnih računa.

Nakon parlamentarnog veta, Cipar i zemlje eurozone ubrzano rade na “planu B”. Crkva je spremna monetizirati svoju imovinu, odnosno založiti sve što ima u zamjenu za novac koji bi posudila državi.

Nije jasno koliko je to moguće izvesti u vrlo kratkom roku, a koliko je riječ o samo moralnoj potpori.

Izlazak iz eurozone

Europska centralna banka (ECB) i njemački ministar financija upozoravaju da bi dvije najveće ciparske banke mogle jednostavno propasti, odnosno nikad više ne otvoriti svoja vrata, ako parlament ne izglasa dogovoreni paket.

A ciparski ministar financija koji je odletio u Moskvu kako bi zatražio pet milijardi eura s Rusima ništa nije uspio dogovoriti.

Austrijski kancelar Werner Faymann izjavio je kako ne može otkloniti mogućnost da Cipar izađe iz eurozone, iako se nada da će ciparski lideri pronaći rješenje. Ciparski predsjednik pristao je u subotu ujutro u Bruxellesu na paket kojim bi dobio 10 milijardi eura, a ostatak od 5,8 milijardi prikupio naplatom jednokratnog “poreza” od svih štediša u ciparskim bankama, no kad je taj dogovor trebalo provesti, u parlamentu nitko, pa ni članovi vladajuće stranke, nije glasao “za”.

Rješenje do vikenda

Joerg Asmussen, dužnosnik ECB-a o kojoj ovise sve banke u eurozoni, izjavio je da će središnja banka prestati financirati ciparske banke ne prihvati li Cipar dogovoreni paket.

– Naše hitne mjere likvidnosti dostupne su samo onim bankama koje su solventne. A solventnost ciparskih banaka ne može se uzeti u obzir ako se ne prihvati dogovoreni program – rekao je Asmussen. Banke su na Cipru i jučer bile zatvorene, a neće se otvoriti sve do utorka. Britanska vlada poslala je zrakoplov s milijun eura u gotovini kako bi isplatila plaće svojim vojnicima stacioniranima na Cipru.

Na ciparskim su robnim kućama natpisi koji obavještavaju kupce da više ne primaju čekove. Odulji li se ovo stanje neizvjesnosti, zemlji prijeti kaos.

Neslužbeni izvori govore da se novo rješenje za spas Cipra traži i da bi moglo biti dogovoreno do vikenda, ali ciparska vlada svejedno radi i na prijedlogu zakona koji bi onemogućio iznošenje većih količina novca s otoka, što znači da će i “plan B”, kakav god on bio, vjerojatno i dalje biti bolan za one koji imaju novac u ciparskim bankama.

>>Ciparski parlament odbio pomoć EU i MMF-a: Nećete nas ucjenjivati!

Komentara 36

Avatar pupoljak
pupoljak
16:24 20.03.2013.

Bozaniću, jel' ti čitaš ovo???

Avatar Sharana
Sharana
16:25 20.03.2013.

Pa nek propadnu banke, uvije se moze otovriti nova.

AG
Agramer198
20:13 20.03.2013.

Ovo ne bi prošlo u Hrvatskoj em što su već jednom opelješili Crkvu 45., em bih ja prvi rekao da im ne pada na pamet ikaj davati nesposobnoj državi. Crkva nam osigurava, kao najveći zemljposjednik, da nam barem Vlada i Sabor ne rasprodaju i crnu zemlju jer bi onda naša djeca i unuci bili stranci ovdje. NITI SLUČAJNO IŠTA DAVATI DRŽAVI!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije