Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najmoćniji kazneni sud

Pravomoćnu odluku o Agrokoru donijet će Visoki kazneni sud

Zagreb: Ivo Sanader iznio obranu na slučaju u aferi Fimi media
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
03.12.2020.
u 18:18

Oglas za predsjednika Visokog kaznenog suda objavit će se nakon što sud 1. siječnja počne raditi kako bi se mogli natjecati i suci VKS-a

Što se čeka, zašto Državno sudbeno vijeće ne objavljuje oglas za imenovanje predsjednika Visokog kaznenog suda koji 1. siječnja počinje s radom? Odgovarajućim tumačenjem zakonskih odredbi proizlazi da bi oglas trebao biti objavljen najkasnije 30 dana prije početka rada suda. Nakon objave oglasa kandidati u roku od najmanje 15 i najviše 30 dana podnose prijavu s dokazima o ispunjavanju uvjeta za imenovanje i program svojega rada.

Zatim DSV od nadležnog sudačkog vijeća treba zatražiti mišljenje o kandidatima i ocjenu obnašanja sudačke dužnosti, koju su dužni dati u roku od 30 dana te u istom roku mišljenje predsjednika višeg suda, dakle Đure Sesse kao predsjednika Vrhovnog suda. Vijeće je dužno donijeti obrazloženu odluku o imenovanju predsjednika suda u roku od 30 dana nakon što dobije sve što je nužno, a odluku donosi temeljem prikupljenih mišljenja, razgovora s kandidatima, ocjene njihovih programa rada i organizacijskih sposobnosti. Prema tome, za tu proceduru uz najkraće rokove i u idealnim okolnostima treba minimalno 30 dana, a realnije je i do dva mjeseca.

Mrčela se neće natjecati

Na naš upit iz Državnog sudbenog vijeća objasnili su zašto će oglas objaviti tek početkom sljedeće godine. Naime, kako za predsjednika suda može biti imenovan sudac “iste vrste i stupnja u kojem se imenuje predsjednik suda ili sudac višeg suda”, kad bi oglas bio objavljen prije 1. siječnja, 11 imenovanih sudaca VKS-a ne bi imalo uvjete za prijavu na oglas. Stoga će DSV oglas objaviti po stupanju na dužnost sudaca VKS-a, a predsjednik Vrhovnog suda će u skladu s člankom 34. Zakona o sudovima ovlastiti suca suda iste vrste i istog stupnja ili suca višeg suda da obavlja poslove sudske uprave dok predsjednik suda ne bude imenovan, obrazložili su u DSV-u.

Kandidati za predsjednika VKS-a mogu biti 11 imenovanih sudaca tog suda te 12 sudaca Kaznenog odjela Vrhovnog suda. Odnosno 10 jer je zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela u intervjuu za Večernjakov Obzor otklonio mogućnost svoje kandidature, a aktualnoj predsjednici Kaznenog odjela Ani Garačić 12. siječnja prestaje sudačka dužnost jer navršava 70 godina.

Neki pravni stručnjaci drže kako će Visoki kazneni sud, zato što preuzima od Vrhovnog suda odlučivanje o žalbama na odluke županijskih sudova, postati najmoćniji kazneni sud u državi. S obzirom na zakonska rješenja tako će, dođe li do suđenja, pravomoćnu odluku o kaznenoj odgovornosti Ivice Todorića i ostalih po zasad nepotvrđenoj optužnici u predmetu Agrokor donijeti upravo Visoki kazneni sud. Na Vrhovni sud će se moći podnijeti jedino izvanredni pravni lijek ako su zadovoljeni određeni uvjeti. Naime, prema Zakonu o kaznenom postupku odluku o pravnim lijekovima izjavljenim protiv odluka županijskih sudova donesenih do 31. prosinca 2019. donosi Vrhovni sud, a tek ako tada bude određeno ponovno suđenje, o novoj žalbi odlučivat će Visoki kazneni sud.

Odgoda početka rada

Što je onda sa žalbama u predmetima koji su presuđeni na županijskim sudovima ove godine. Iako se doslovno može iščitati kako bi to značilo da je za sve takve predmete nadležan Visoki kazneni sud, logično je da se zbog odgode početka rada tog suda, i spomenuto procesno rješenje za pravne lijekove na odluke županijskih sudova također pomaklo za godinu dana, pa je nadležan Vrhovni sud. I na Ustavnom sudu nam je potvrđeno kako je to jasno jer je zbog odgode početka rada VKS-a nemoguće da o žalbama na predmete presuđene u županijskim sudovima ove godine odlučuje VKS kad taj sud počinje s radom tek 1. siječnja 2021.

Dakle, recimo o žalbi na nedavnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u, te ostalim optuženicima u predmetu Fimi media odlučivat će pravomoćno Vrhovni sud, a tek ako bi prvostupanjska odluka bila ukinuta, onda bi novu pravomoćnu odluku donio Visoki kazneni sud. I o žalbi na kontroverznu presudu Marinu Kameničkom, nepravomoćno osuđenom na četiri i pol godine zatvora zbog teške prometne nesreće u Zagrebu, odlučivat će Vrhovni sud.

Komentara 1

LU
Ludwig.....
18:37 03.12.2020.

Agrokor je uz INA-u bio najvažnija krava muzara HDZSDP partije tj. crvene buržoazije. Iluzorno je očekivati bilo kakvu poštenu presudu jer partija je optuženi, sudac, branitelj i izvjestitelj sa suđenja... Sve je u njihovim rukama, od medija do ove pravosudnee močvare. Ne zaboravite da nam je najviše pravosudno tijelo u državi, Ustavni sud, parapolitička udruga u kojoj glavnu riječ vode partijske političke rage, dogovorno imenovane od strane HDZSDP partije. Sve u svemu, glasovanje za poštene nacionalne političare izvan navedenih partija jedina nam je nada...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije