Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEDLOG ZAKONA O AUTORSKIM PRAVIMA IDE U SABOR

Prava na korištenje glazbe na internetu u korist izvođača

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
02.08.2021.
u 23:55

HDL tvrdi da je riječ o europskom presedanu i očekuje pomoć Sabora, koji treba donijeti predloženi zakon.

Vlada je Saboru uputila konačni prijedlog Zakona o autorskim pravima, u kojem je odustala od rješenja vezanog za stjecanje prava iskorištavanja glazbenih umjetničkih izvedbi na internetu, i to u korist izvođača.

– Predlaže se rješenje u kojem se prepoznaje slabiji položaj izvođača u odnosu na diskografe, uz istodobno apsolutno poštivanje ugovornih sloboda. Predloženo rješenje je da se, ako između proizvođača fonograma i umjetnika izvođača nije potpisan ugovor o iskorištavanju izvedbe na internetu, smatra da se prava umjetnika izvođača ostvaruju kolektivno – kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, uz napomenu da je zakonom osigurano prijelazno razdoblje za uređenje svih ugovornih odnosa.

Na ovaj prijedlog odmah je oštro reagirala Hrvatska diskografska udruga, tvrdeći da je prijedlog protivan europskoj direktivi koja uređuje ovo područje te da će se njime nanijeti nepopravljiva šteta hrvatskoj glazbi i glazbenoj industriji kao važnom dijelu kulture, ali i ukupnom hrvatskom gospodarstvu.

“Vlada je ipak podržala zadnji nacrt zakona kojim, suprotno svim praksama i pravnim pravilima, država sada intervenira u privatnopravne odnose između glazbenih izdavača i izvođača, čime je doveden u pitanje opstanak hrvatske glazbene industrije”, stoji u reakciji HDU-a.

Pojašnjava se da će se po predloženom rješenju za više od 180 tisuća snimaka sada preispitivati svi ugovori s izvođačima koji se već godinama izvršavaju i revidirati postojeća prava. HDL tvrdi da je riječ o europskom presedanu i očekuje pomoć Sabora, koji treba donijeti predloženi zakon. S donošenjem tog zakona Hrvatska već kasni, na što je upozorila i Europska komisija, no kako je Sabor sada na ljetnoj stanci, o njemu će se odlučivati tek na jesen, kada se zastupnici vrate u saborske klupe.

 

Ključne riječi

Komentara 3

ZV
zvezdomor
07:22 03.08.2021.

neka ružna gospođa

Avatar Juki
Juki
07:09 03.08.2021.

I sve to gura Tonći koji glazbenike izvođače zove parketarima koje treba jednokratno isplatit za neku siću. Po mogućnosti na ruke. Da nitko ni nezna tko izvodi njegovu "velebnu" operu.

ST
stefj
01:28 03.08.2021.

Parafiskalni namet, ništa drugo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije