Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADSKOJ KNJIŽNICI VINKOVCI

Praunuk Josipa Kozarca darovao pisma, rukopise, dokumente i šumarsku čuturicu književnika

Foto: Branimir Bradarić
1/3
26.01.2021.
u 15:55

Knjižnica je 1966. godine otkupila rukopis i radni stol Josipa Kozarca koji su 1991. godine izgorjeli nakon granatiranja grada

Velimir Šurina, praunuk vinkovačkog književnika Josipa Kozarca, poklonio je Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci dio ostavštine Kozarca iz razdoblja realizma. Ravnateljica vinkovačke knjižnice Vedrana Lugić kazala je kako se radi o novoj rukopisnoj zbirci Josipa Kozarca koja se sastoji od pisama, rukopisa, dokumenata i šumarske čuturice Josipa Kozarca.

- Radi se o zbirci koja je od iznimne važnosti ne samo za Vinkovce nego i za hrvatsku kulturu uopće. Ovom darovnicom Velimir Šurina je htio sačuvati uspomenu na svoju baku, kćer Josipa Kozarca ali i vratiti zbirku gdje i pripada, Vinkovcima i gradskoj knjižnici, rekla je Lugić.

1/9

Podsjetila je i kako je Knjižnica 1966. godine otkupila rukopis i radni stol Josipa Kozarca koji su 1991. godine, zajedno s cijelom zgradom Gradske knjižnice, izgorjeli nakon granatiranja grada.

Govoreći na predstavljanju Nove rukopisne zbirke Josipa Kozarca voditelj Zavičajne zbirke u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci Tihomir Marojević rekao je kako se oa sastoji od 32 pisma, službenog dopisa, sedam dopisnica, 11 kartica pjesama, ispisanih posjetnica Josipa Kozarca i dvije rukopisne kartice.

VIDEO Josip je izgubio kuću u potresu, a društvo mu pravi psić kojeg je preimenovao u Potres

Komentara 1

JA
Jania
22:37 26.01.2021.

Hvale vrijedan dar praunuka, a u članku bi trebalo stajati tko je to "junački" granatirao civilne ciljeve u Virovitici. Je li DoRH imao dovoljno vremena podići optužnicu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije