Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVJERLJIVA POBJEDA

Plenković održao pobjednički govor: Stavili smo HDZ tamo gdje ga je Tuđman htio

Foto: Sanjin Strukicl/PIXSELL
1/11
05.07.2020.
u 23:37

HDZ je uvjerljivi pobjednik parlamentarnih izbora 2020.

Velika pobjeda, ponos, ali i – obaveza. Tim je riječima Andrej Plenković opisao veliki izborni rezultat HDZ-a na parlamentarnim izborima. Okupljenim članovima i simpatizerima HDZ-a, trenutačni, ali i budući hrvatski premijer, kako su ga najavili, obratio se oko ponoći u dvorištu Arheološkog muzeja u Zagrebu gdje je bio smješten izborni stožer HDZ-a. Na pozornicu se popeo uz stihove pjesme “Eye of the tiger” te skandiranje “pobjeda, pobjeda” i “HDZ!, HDZ!”.

– Danas, ovakav rezultat HDZ-a, ne samo da je velik nego i obvezuje. Obvezuje, jer smo imali težak mandat pun iskušenja iza nas, a izazovi pred nama su još i veći. Takve okolnosti zahtijevaju rad, entuzijazam, elan, požrtvovnost, znanje i iskustvo. Sve to integrirali smo u našem programu i na našim listama – rekao je Plenković koji je okružen svojim najbližim suradnicima zahvalio svim biračima, bez obzira na to za koga su glasali, dijaspori, ali i svima koji su radili na izborima. Zaključio kako Hrvatska danas treba Vladu koja će voditi politiku hrvatskog suverenizma i koja baštini politiku dr. Franje Tuđmana na što ga je okupljeno mnoštvo podržalo gromoglasnim pljeskom.

05.07.2020., Zagreb - Docek izbornih rezultata u stozeru HDZ-a u Arheoloskom muzeju. Pobjednicki govor Andreja Plenkovica Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

‘Ovakve brojke se ne pamte’

– U proteklim smo godinama postavili HDZ upravo na ono mjesto političkog spektra na kojem ga je on oduvijek želio. Ovakva situacija nam dopušta da budemo malo opušteni, a već sutra od 9 sati nastavljamo raditi za Hrvatsku – kazao je Andrej Plenković u odličnoj atmosferi.

Sreća, euforija, zadovoljstvo, pa čak i pozitivna nevjerica vladali su u stožeru HDZ-a od 21 sat. Izrazi lica nakon objave prvih neslužbenih rezultata govorile su više od 1000 riječi. Već su ih izlazne ankete u 19 sati pomazile, no kada su se u 21 sat na velikom platnu pokazali rezultati, slavlju nije bilo kraja. Uz stihove navijačke “Igraj, moja Hrvatska” članovi HDZ pjevali su, skandirali, pljeskali, mahalo se hrvatskim zastavama… U središtu pozornosti u dvorištu Arheološkog muzeja u Zagrebu već je onda bio Andrej Plenković, koji je znakovito s članovima svoje stranke došao dočekati izborne rezultate. Kada je došao u stožer, okupljeni su mu uz pjesmu “Nadalina” pljeskali punu minutu.

Bio je okružen ministrima i ostalim bliskim ljudima iz stranke, a posebno je dobro bio raspoložen Vili Beroš, koji je navijao u prvom redu. No najviše je ovacija dobio Tomo Medved nakon objave rezultata iz 7. izborne jedinice. “Tomo”, “Tomo”, orilo se stožerom, a skandiranju se pridružio i sam Plenković. Ipak, slavlje je u stožeru HDZ-a počelo poprilično oprezno. Štoviše, moglo bi se reći da je ono bilo kao i slogan kampanje – sigurno. Unatoč tome što su već izlazne ankete pokazale veliku nadmoć HDZ-a, u stožeru su ti rezultati dočekani bez previše euforije, kao da su svi s oprezom ipak čekali 21 sat.

Rezultati su se komentirali u mirnom razgovoru u vrtu Arheološkog muzeja u Zagrebu. Atmosfera je bila opuštena, osmijesi su bili na licima već od 19 sati, tu i tamo se prolomio pokoji pljesak dok su u pozadini svirali hitovi poput “Heroj ulice”, “Mi plešemo”, “Dajem ti srce”... Alkohol se, kao i u posljednjih nekoliko HDZ-ovih stožera, nije točio pa se uglavnom ispijala voda, a ovog puta zbog situacije s koronavirusom nije bilo ni uobičajenog cateringa, nego je svaki gost dobio zakusku u kutijicu s naljepnicom “Sigurna Hrvatska”. Ipak, i nakon prvih izlaznih anketa i nakon dolaska rezultata, euforija se mogla iščitati iz izjava vodećih članova HDZ-a. Gordan Jandroković rekao je kako se dobar rezultat priželjkivao, no ovakva je pobjeda većinu ipak iznenadila.

Istaknuo je kako se ovakve brojke ne pamte ni iz Tuđmanova doba. Rezultatima, ali i izlaznošću unatoč koronakrizi, bio je zadovoljan i Željko Reiner.

– Iznimno sam sretan što nije bilo incidenata, što su se svi pridržavali epidemioloških mjera – rekao je Reiner, dok je Darko Horvat komentirao činjenicu da je rezultat bio puno bolji od onog koji su u predizbornoj kampanji predviđale ankete.

– Mi smo cijelo vrijeme govorili da je najvažnija anketa ona u izbornoj noći i to smo pokazali. Posebno se veselim izvrsnim rezultatima u mojoj 3. izbornoj jedinici. To je dokaz da na sjeveru Hrvatske lijeva politička opcija gubi vjerodostojnost – kazao je Horvat, a na dobar rezultat u svojoj jedinici u Slavoniji osvrnuo se i Ivan Anušić.

– Građani su prepoznali što je Vlada radila u protekle četiri godine. Ja bih izdvojio svoju 4. izbornu jedinicu, ponosan sam na rezultate i sada se bacamo na posao – kazao je Anušić, a izrazito je zadovoljna bila i Nina Obuljen Koržinek.

– Izborni je proces prošao u demokratskom ozračju i bio je siguran za naše građane. Drago mi je i što se svima pružila mogućnost izlaska na izbore. U idućim ćemo danima sigurni započeti proces sastavljanja stabilne većine, a to je od iznimne važnosti zbog izazovnih vremena koja su pred nama – kazala je Obuljen Koržinek. Naglasila je da ključno što prije formirati Vladu.

Branko Bačić je, pak, kao i mnogi drugi HDZ-ovci, iskoristio priliku da pohvali Andreja Plenkovića zbog vodstva, ali i slaganja listi.

‘Prepoznat rad Plenkovića’

– Građani su prepoznali rad Andreja Plenkovića i HDZ-a. U brojnim krizama birači su shvatili da je HDZ dobar za kvalitetno vođenje kriza – rekao je Bačić te napomenuo kako je HDZ na početku kampanje rekao da im je cilj ponavljanje rezultata otprije četiri godine, pa ne čudi da su ostvarene brojke izazvale euforiju.

Tomislav Ćorić, inače koordinator HDZ-ova programa, pohvalio je afirmativnu kampanju HDZ-a.

Davor Božinović je rekao da je HDZ jako zadovoljan te je zahvalio biračima što su prepoznali vođenje konzistentne politike u prošlom mandatu.

– HDZ se od prvog dana mandata suočavao s ozbiljnim krizama i izlazio kao pobjednik. Birači su opravdali odluku da je ovo pravi tajming za održavanje izbora – rekao je Božinović.

Komentara 17

BO
bombaatomska
23:54 05.07.2020.

Nitko od njih ne nosi masku.Pogledajte.Di je sad Korona?

DC
DC
00:04 06.07.2020.

Cestitke pobjednicima!

SSR
ßrzi
23:53 05.07.2020.

Pobjeda.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije