Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković: Učinili smo sve da Kineze zainteresiramo za Uljanik i 3. maj

Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/14
15.04.2019.
u 09:58

– Za sve one koji dvoje o tome imamo li više ili manje koristi od članstva u EU, dobro je podsjetiti ih da smo u plusu 14,4 milijarde kune, a taj plus će se povećavati – rekao je premijer Plenković komentirajući podatke o uplatama u europski proračun

Premijer Andrej Plenković rekao je na jutrošnjoj sjednici Vlade da će ovih dana u Hrvatsku doći predstavnici kineske kompanije za brodogradnju u vezi s Uljanikom i 3. majem te da su napravili sve što su mogli da ih zainteresiraju za ta dva brodogradilišta.

Plenković se uvodno osvrnuo na jučerašnju komemoraciju u Jasenovcu rekavši da su osudili režim i izrazili pijetet te naglasili važnost njegovanja kulture sjećanja i kvalitetnog obrazovanja mladih. Plenković je također izrazio želju da se u Jasenovcu održava jedna zajednička komemoracija.

Prijenos sjednice uživo možete pratiti na našem portalu:

Plenković je komentirao i posjet kineskog premijera Lija Keqianga Hrvatskoj. 

– Ovo je bio naš šesti bilateralni susret u protekle dvije i pol godine – rekao je Plenković dodajući da su potpisali niz sporazuma te ostvarili kontakte.

– Vjerujem da će to iznjedriti i veću trgovinsku razmjenu i konkretne poslove između naših i kineskih, ali i drugih poslovnih subjekata u zemljama srednje i istočne Europe – rekao je Plenković.

Najavio je i da će ovih dana doći predstavnici kineske kompanije za brodogradnju u vezi s Uljanikom i 3. majem.

– Napravili smo sve što smo mogli da ih animiramo i zainteresiramo za ova dva brodogradilišta – rekao je Plenković.

Plenković je naveo kako je Ministarstvo financija objavilo precizne podatke prema kojima smo od 1. srpnja 2013. pa do 1. travnja ove godine u europski proračun uplatili 19,7 milijardi kuna, a iz njega primili 34,1 milijardu kuna.

– Za sve one koji dvoje o tome imamo li više koristi ili manje od članstva u EU, dobro ih je podsjetiti da smo u plusu 14,4 milijarde kuna, a taj plus će se povećavati – rekao je Plenković.

Na dnevnom redu, između ostalog, i Nacrt je konačnog prijedloga zakona o Pravosudnoj akademiji te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o provedbi Uredbe (EZ) br. 850/2004 o postojanim organskim onečišćujućim tvarima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić rekla je, predstavljajući Prijedlog odluke o donošenju Akcijskog plana za pripremu i provedbu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020., da će nastojati da se tijekom predsjedanja dio aktivnosti, poput nekih konferencija i ministarskih sastanaka, osim u Zagrebu održi i u drugim dijelovima zemlje.

– Svaki angažman izvan Zagreba stajat će gotovo  dvostruko, ali vjerujemo da je zbog te slike koju ćemo slati šest mjeseci o Hrvatskoj i našoj sposobnosti iznimno važno da pošaljemo sliku ne samo iz glavnog grada već i iz drugih gradova i dijelova Republike Hrvatske – rekla je Pejčinović-Burić.

Usvojen je i Prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju potpore i  financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu.

Sjednica Vlade
1/14

Prihvaćen je i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2020. godini, za prihvaćanje dopune broj 2 Pisma ponude za nabavu pričuvnih dijelova za helikoptere Kiowa Warrior. Time se, kako je rekao ministar obrane Damir Krstičević, povećava lista pričuvnih dijelova koje će nam SAD, naš najveći strateški partner, isporučiti za održavanje helikoptera.

– Opremanjem Hrvatske vojske ovim helikopterima vraća se sposobnost izvidničko-borbeno-helikopterske komponente te se ostvaruje preduvjet za dugoročnu održivost te sposobnosti – rekao je Krstičević, dodajući da je ova dopuna financijski povoljna jer je naš trošak plaćanje PDV-a.

Također su prihvaćeni Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o dodjeli koncesije društvu Naturalis d.o.o., Vrlika, za zahvaćanje pitke vode radi prodaje (prirodne izvorske) vode na tržištu te Izvješće o izvršenju ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Komentara 28

BA
bakulušić
12:13 15.04.2019.

Ponudite im i IDS u paketu sa Uljanikom.

ST
stefj
11:49 15.04.2019.

Pa sad, velike su tu mogućnosti, no nisu Kinezi bedaci, neće ni oni dati novac ako nemaju zaradu. Ali Kinezi imaju tu dodatni interes većeg ulaska na EU tržište, pa možda mogu i zaraditi manje nego što bi mogli zaraditi negdje drugdje... Očekivati da će doći i istresti 1.5 milijardi € za 2 brodogradilišta je nerealno. Osim toga, zašto bi ovdje gradili zaostalom tehnologijom, skupom radnom snagom i skupim energentima?... Vidjet ćemo što će biti s Kinezima, puno je tu priče, neka se ostvari 10% bit će super. Mi, na žalost, nemamo puno izbora. Za investitore sa zapada smo poput otoka gubavaca, s punim pravom. Kinezi investiraju u Afriku i znaju hendlati takve zemlje...

FR
franjo
12:53 15.04.2019.

Bravo! Konačno se riješiti državnih poduzeća jer su ona bačva bez dna a i služila su za izvlačenje novca političkih moćnika .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije