Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hoće li popuštati s mjerama?

Božinović: Ako su tržnice osigurale uvjete, sutra očekujemo otvaranje

Davor Božinović
Foto: Screenshot
1/5
07.04.2020.
u 11:57

Ministar Božinović kazao je kako se u ovom trenutku ne razmišlja o otvaranju vrtića, škola niti fakulteta

Ministar unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović otkrio je razmišlja li Hrvatska trenutačno o popuštanju mjera koje su uvedene zbog sprečavanja širenja koronavirusa te kada bi se to moglo dogoditi.

S njim je razgovarala naša novinarka Petra Maretić Žonja.

Na pitanje hoće li se uskoro otvoriti tržnice, odgovorio je:

– Svi lokalni stožeri civilne zaštite upoznati su s pravilima epidemiološke struke. Kad dobijemo informacije da se osigurala fizička distanciranost uz druge higijenske mjere, odluku ćemo objaviti. Očekujemo to tijekom današnjeg dana, interes je velik. Ono što je bitno jest da se to stvarno dobro pripremi kako nam ne bi opet neka tržnica postala žarište epidemije – rekao je Božinović.

Svi već najavljuju mjere popuštanja, znači li to da i Hrvati mogu očekivati u sljedećim tjednima otvaranje trgovačkih centara, frizerskih salona i sl.?

– Tražimo balans između popuštanja mjera kako bi život išao dalje. Preuranjeno je govoriti što i kada, no to nam je stalno u fokusu. Krivulja rasta nam treba biti linearna, a ne eksponencijalna, trebamo težiti da uđe u ravninu i počne padati. Tek tada možemo reći da su se ispunili uvjeti da se više toga otvori. No, i onda će se svi morati pridržavati epidemioloških mjera sve dok ne budemo imali medicinsko rješenje u obliku lijeka ili cjepiva – dodao je.

Što bi se prvo moglo ublažavati?

– Od prvog dana slijedimo ono što kaže struka. Idealan scenarij bi bio kad bi se svatko sto posto pridržavao onih mjera koje su prepisali epidemiolozi, mnogo toga bi već bilo u funkciji.

Što je s otvaranjem škola, vrtića i fakulteta?

– U većem dijelu svijeta nema škole koje su otvorene niti fakulteta. Djeci to sigurno teško pada, no to je ta žrtva koju svi moramo podnijeti kako bismo se što prije vratili u stanje koje je normalno. U ovom trenutku o tome se ne razmišlja.

Što je s mjerom zabrane kretanja? Razmišlja li se o ukidanju?

– Važna je poruka Nacionalnog stožera koja je upućena jer okolnosti nisu redovne i kod putovanja se mora voditi računa o  tome da se putuje zbog svrhe koja je potpuno opravdana. 

Što je s osobama koje su u samoizolaciji, a tražile su propusnice?

Stekli smo uvid u osobe kojima je određena mjera samoizolacije, a oni traže propusnice da putuju. Iz tog bazena ljudi sigurno će biti netko tko je pozitivan jer to pokazuje i praksa iz prijašnjih slučajeva. Teško mogu razumjeti ljude koji dobiju takvu mjeru, a traže propusnicu za izlazak iz mjesta prebivališta.

Što za Uskrs s ljudima koji žele posjetiti svoje bližnje?

– I crkva je poslala poruku da svi ovaj Uskrs provedu doma, poslali smo jasnu poruku. Što se tiče putovanja, generalna je poruka: "Ljudi ovo nije vrijeme za putovanje". Poruka je: "Hajdemo svi skupa proslaviti ovaj Uskrs u domovima i tamo gdje boravimo i živimo."

Jeste li ste odustali od izmjena Zakona o telekomunikacijama?

– To nije zakon koji je predložilo MUP, ona prva ideja o povratnicima iz Italije više nije relevantna jer je prošlo dosta vremena otkad su se vratili. Hoće li se tražiti nova tehnološka rješenja, o tome se raspravlja i na razini Europske unije, ne u smislu da se ljude prati, nego da se jednostavno suvremena tehnološka rješenja koriste ako mogu pomoći pri sprečavanju širenja virusa. Sve dok ne bude nekog medicinskog rješenja, svi će se pokušati snaći na prihvatljiv, demokratski način koji je prihvatljiv svim ljudima. Ovo je virus koji se širi brže nego ijedan virus prije, naši eksperti kažu da su svi oni koji su zakasnili tjedan dana s uvođenjem striktnijih mjera povećali broj umrlih za deset puta.

VIDEO Ministar Božinović: Nek' humor ostane smiješan

Ključne riječi

Komentara 34

KR
kruti140
12:23 07.04.2020.

zato velikoj većinih lijenih prosvjetara ne pada teško ova situacija jer su oni ionako navikli na godišnji odmor svako malo i nekoliko mjeseci godišnje...

DE
densokubura
14:29 07.04.2020.

božinoviću rađe ti nama objasni zašto tvoj životopis počinje sa 1991 godinom, već onda si imao 40 godina što si do tad u jugi radio da se sramiš ?!?!?!

DU
Deleted user
15:02 07.04.2020.

Problem je ministre Božinoviću što ste se do jučer pojavljivali u džemperu i odori Hrvatske policije, a Vi ste političar HDZa i niste policajac. Što se valja ispod korone ne znam, da li se trebam brinuti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije