Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorena istraga

Trojici istražni zatvor: Kod Đakova otkrivena najsofisticiranija ilegalna tvornica za "pranje" plavog dizela

postrojenje za plavi dizel
Foto: MUP
1/7
07.10.2016.
u 20:10

Policija i carina raskrinkale su, kako kažu, najsofisticiraniju tvornicu za "pranje" plavoga dizala koju su ikada pronašli u Hrvatskoj. Samo to postrojenje stajalo je milijune

Tri su osobe završile u istražnom zatvoru na mjesec dana jer su, sumnja se, "prali" plavi dizel i pretvarali ga u eurodizel u Tomašancima kod Đakova. Pritvorskom su nadzorniku u petak ujutro privedene četiri osobe, no sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je večeras zatvaranje za njih troje. Učinjeno je to zbog opasnosti od utjecaja na ostale osumnjičenike, ali i bojazni od ponavljanja djela.

Istraga je, pak, otvorena protiv ukupno deset osoba i četiri pravne osobe. 

Policija i carina raskrinkale su, kako kažu, najsofisticiraniju tvornicu za "pranje" plavoga dizala koju su ikada pronašli u Hrvatskoj. Zapečaćeno je pet benzinskih crpki, među njima i Slavonija Petrol u Tomašancima, iza koje je, u tri neupadljive montaže kućice, i bilo smješteno moderno postrojenje. Samo postrojenje stajalo je, izvijestila je carina, milijune.

Šteta za državu zbog neplaćenih trošarina i PDV-a procjenjuje se na najmanje deset milijuna kuna.

Policija i carinici u svojoj najvećoj akciji ove godine raskrinkali su, kako ističu, dobro uhodan i naširoko umrežen kriminalni lanac koji je vodio sve do benzinskih crpki. 

Stanice su, naime, itekako bile svjesne kakav dizel prodaju, a riječ je o izuzetnom kvalitetnoj krivotvorini. 

– Krivotvorili su poslovnu dokumentaciju najmanje deset trgovačkih društva kroz koju su prikazivali fiktivnu prodaju plavog dizela i fiktivnu kupovinu eurodizela – izjavio je Dario Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Postrojenje se skrivalo u 3 potpuno neupadljive montažne kućice pa na prvi pogled nitko ne bi posumnjao da su za pranje plavog dizela uloženi milijuni.

Činilo se to kao, očito, unosan posao jer su samo na trošarinama "zarađivali" 3 kune po litri pa se pretpostavlja kako je šteta za državni proračun najmanje 10 milijuna kuna.

No to je samo prva faza istrage koja obuhvaća vremensko razdoblje od početka ove godine do konca srpnja. Istraga se širi i na 2014. i 2015. godinu.

Skupina je krivotvorila i dokumentaciju niza tvrtki kako bi prikrili svoj prljavi posao, no alarmantno je što je svime time nanesena ogromna šteta okolišu jer su otpadne tvari zakopavali u zemlju, a one su time, sumnja se tako dolazile i u vodu.

Zapečaćeno je 5 benzinskih crpki, a policija otkriva kako je tek riječ o crpkama u Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Virovotičko-podravskoj županiji.

– Carinska uprava svake godine otkrije jednu ilegalnu tvornicu koja se svodi na pranje plavog dizela, ali ovo je jedna od najsofitsiciranijih tvornica ikada i jedan od najvećih uspjeha carine i policije ove godine – rekao je Mario Demirović, pomoćnik ravnatelja Carinske uprave. 

>> Nafta iz Rafinerije Sisak iscurila u Savu nakon što je puknuo cjevovod

Komentara 13

DU
Deleted user
13:25 07.10.2016.

Ništa nije otkriveno, sve se to znalo i prije, samo nije plaćeno na vrijeme tamo gdje je trebalo.

DH
dalibor.hren
13:28 07.10.2016.

Treba ih nagraditi: proizvode bolji dizel od INE i MOLa zajedno!

GO
golub
18:29 07.10.2016.

Dakle tvornica je uspješno poslovala ali nije mogla namiriti sve dužnosnike pa je veza pukla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije