Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
general

Praljku stigla ovrha od pola milijuna kuna

Slobodan Praljak
Goran Stanzl/PIXSELL
13.05.2013.
u 21:57

Ministarstvo financija generalove knjige o Domovinskom ratu proglasilo šundom i naplatilo PDV

Osamnaest knjiga iz pera generala Slobodana Praljka, u kojima je prošlih godina uglavnom ukoričio originalne dokumente iz Domovinskog rata, Ministarstvo financija proglasilo je šundom i 7. svibnja s njegova računa ovršilo 435 tisuća kuna. Više je razloga zbog kojih se ta odluka može smatrati skandaloznom, smatraju pravni eksperti iz tima generala Praljka, nekoć visokog časnika HV-a i HVO-a te jednog od šestorice Hrvata kojeg za petnaestak dana pred Haaškim sudom čeka izricanje presude za zločine nad bošnjačkim stanovništvom.

Pitanje u Saboru

Za potpuno razumijevanje ove priče potrebno je vratiti se u 2008. godinu kada je Nina Obuljen, ondašnja državna tajnica iz Ministarstva kulture, Praljkove knjige svrstala u kategoriju šunda, čime su potpale pod obvezno plaćanje PDV-a. Nakon što je generalu Praljku, u to doba već financijski iscrpljenom zbog visokih troškova obrane, odbijena žalba na rješenje, u kolovozu 2012. godine u rješavanje slučaja uključili su se Udruga pravnika Vukovar ‘91 i ministar branitelja Predrag Matić.

– Nastojao sam ispraviti nepravdu pa sam kolegi Liniću poslao dopis u kojem navodim da Ministarstvo branitelja sustavno potiče branitelje da pišu i snimaju filmove te tako pridonesu sjećanju na Domovinski rat – rekao je tada ministar Matić.

Ubrzo je reagiralo i Ministarstvo kulture koje je također uvidjelo spornu odluku pa donijelo novo mišljenje, temeljeno na klasifikaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice prema kojoj su Praljkove knjige uvrštene u zbirku o Domovinskom ratu kao knjižna izdanja.

U pomoć generalu priskočio je i zastupnik prof. Miroslav Tuđman, koji je u Saboru postavio zastupničko pitanje: “Hoće li Vlada kontinuirano provoditi politiku naplaćivanja PDV-a na knjige koje istinito i činjenično govore o Domovinskom ratu?”

Na to je pitanje, u pismenom obliku, odgovorio osobno premijer Zoran Milanović, koji navodi da je rješenje Ministarstva financija u slučaju generala Praljka – krajnji dokaz političke neodgovornosti i oportunizma.

“Bilo bi normalno da su dokumenti koje je prikupio i objavio general u svojim knjigama objavljeni uz financijsku potporu hrvatske države. Umjesto da financira njegovu obranu, država ga financijski kažnjava i onemogućuje da objavljuje istinu o državnoj politici koju brani. Gramzivost Porezne uprave za punjenjem državnog proračuna ne može biti opravdano, ponajprije jer je zasnovano na netočnim podacima”, piše premijer Milanović, uz zaključak da se na predmetno izdanje, a neosporno je riječ o knjigama, PDV plaća po stopi od nula posto. Prije nekoliko dana, međutim, Linićevo ministarstvo sjelo je na račun nakladničke tvrtke Oktavian d.o.o., u vlasništvu generalova sina i izvršilo ovrhu. Drugim riječima, ministar se oglušio na rješenje i odluku svog premijera!

Nevjerodostojni Puhovski

 – Da apsurd bude veći, dokumenti iz Praljkovih knjiga, koje su u Hrvatskoj proglašene bezvrijednim, na sudu u Haagu ušli su u dokazni materijal u postupku. Istodobno, knjiga HHO-a koja se bavi “Olujom” i zločinima nakon “Oluje” u Haagu nije prihvaćena kao vjerodostojna, pa je Sudsko vijeće tijekom prvostupanjske presude Gotovini, Markaču i Čermaku zaključilo da je Žarko Puhovski nevjerodostojan svjedok, kao i podaci iz te knjige koja je, međutim, oslobođena poreza na šund. Meni je to neshvatljivo i skandalozno – kaže Pero Kovačević, pravni ekspert iz tima generala Slobodana Praljka.

>>Haaški sud traži od Slobodana Praljka 3,3 milijuna eura!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije