Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVIŠE U KINU, NJEMAČKU...

Što je s tim sankcijama? Rusija zaradila basnoslovnu svotu izvozom fosilnih goriva u prvih 100 dana invazije!

Putin plin
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/3
13.06.2022.
u 09:14

Iako je ruski izvoz pao u svibnju, a zemlje i tvrtke izbjegavale su opskrbu ruskim energentima zbog invazije na Ukrajinu, globalni rast cijena fosilnih goriva nastavio je puniti blagajnu Kremlja

Rusija je zaradila 93 milijarde eura od izvoza fosilnih goriva tijekom prvih 100 dana rata u Ukrajini, a većina je poslana u Europsku uniju po prosječnoj izvoznoj cijeni oko 60 posto višoj nego prošle godine, podaci su novog istraživanja.

Izvješće neovisnog Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA) sa sjedištem u Finskoj pokazalo je da je, tijekom prvih 100 dana rata, 61% ruskog izvoza fosilnih goriva, u vrijednosti od oko 57 milijardi eura, otišao u Europsku uniju, prenosi The Guardian

Najveći uvoznici bili su, prema izvješću, Kina s 12,6 milijardi eura, Njemačka (12,1 milijarda) i Italija (7,8 milijardi).

Ruski prihodi od fosilnih goriva dolaze prije svega od prodaje sirove nafte (46 milijardi), a zatim slijedi plin iz cjevovoda, naftni proizvodi, ukapljeni prirodni plin (LNG) i ugljen.

Iako je ruski izvoz pao u svibnju, a zemlje i tvrtke izbjegavale su opskrbu ruskim energentima zbog invazije na Ukrajinu, globalni rast cijena fosilnih goriva nastavio je puniti blagajnu Kremlja, a prihodi od izvoza dosegnuli su rekordne vrijednosti. Prosječne ruske izvozne cijene bile su oko 60 posto više nego prošle godine, prema CREA-i.

Neke su zemlje povećale uvoz iz Moskve, uključujući Kinu, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Francusku, dodaje se u izvješću.

– Dok EU razmatra strože sankcije protiv Rusije, Francuska je povećala svoj uvoz i postala najveći kupac LNG-a na svijetu – rekao je analitičar Lauri Myllyvirta

– Budući da nije riječi o dugoročnim ugovorima, Francuska je svjesno odlučila koristiti ruske energente nakon invazije Moskve na Ukrajinu – dodao je Myllyvirta.

VIDEO Iscurila strogo čuvana tajna o Putinu: Agenti ga prate u stopu i skupljaju njegov urin i izmet?

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 27

ST
stefj
10:48 13.06.2022.

I onda se netko pita zašto trojac Scholz, Macron i Draghi nagovaraju Zelenskog da "pusti" Putinu... Nevjerojatno je kako se EU dovela u ovako tešku situaciju. Slijedili su dogovor Njemačke i Rusije ko guske u maglu, uz veliku "podršku" zelenih... A isto ta Njemačka filozofija - prodaju stvari toliko skupo, da ih je može kupiti samo država ili ljudi uz državne poticaje, i onda ih tako uspavane prešišaju Amerikanci i Azijci ko male bebe... Npr. u zadnjih par godina izgubili su svjetski primat u radnim strojevima, strojevima za obradu i sl. Tesla ih je u 3 godine prešišala u el. automobilima, a sada i Japanci i Koreanci i u ostalim. Ako idete danas kupiti Njemački auto, čekate godinu dana, a Japanski dobijete u normalnom vremenu. To je posljedica "mudre" odluke Njemačkog managementa da ne kupuju i ne rezerviraju čipove za vrijeme pandemije... Taj Njemački model gospodarskog razvoja se s modela kompeticije i inovativnosti prebacio na zabrane i zatvaranje EU tržišta, opterećivanje normama i birokracijom da se makne konkurencije. Zato EU i zaostaje sve više... A pogledajte cijene, od kada su uveli carine od 0 Kn na dalje, najbolje se vidi što to znači za krajnjeg korisnika - ako usporedite cijene na Amazonu ili AliExpresu, cijene za EU su 2-3 puta više za isti proizvod nego u Americi ili Aziji, u zadnje vrijeme i Vel. Britaniji...

NA
najposebniji
09:30 13.06.2022.

Ako uvoze i dalje iz Rusije, otkud podloga za toliko poskupljenje? Dakle narodu se mažu oči, a guski masni vrat!

ZO
zoranos
10:30 13.06.2022.

Njemači kancelar prije tjedan dana u Srbiji nagovara ili prisiljava Srbiju da uvedu sankcije Rusiji, a ti isti Nijemci su drugu uvoznici nafte i plina na svijetu iz te iste Risije! SRAMOTA! Trebao ga je Aleksandar Vučić nogom istjerati, da sada branim jednog Vučića koji je dno-dna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije