Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA ZNATIŽELJNE

Poznata stranica obradila imena i prezimena u Hrvatskoj: Otkrijte koliko su česta u zemlji i svijetu

Zagreb: Unatoč novim mjerama centrom grada kreće se dosta ljudi
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
18.12.2020.
u 15:50

Najčešće prezime u Hrvatskoj prema poznatoj internetskoj stranici je Knežević, a najjpopularnije ime Marija.

Barem jednom u životu čovjek se zapita o podrijeklu svojeg prezimena, pa neke istraživati. Dok će se neki zadovoljiti usmenim predajama svojih starijih ukućana, drugi će se pak okrenuti Internetu. Jedna od najzanimljivijih stranica na tu temu je Forebears koja sakuplja genološke podatke iz brojnih povijesnih izbora iz čitavog niza zemalja, potom te podatke razvrstava po mapi svijeta. 

Tako primjerice neka od najčešća imena na svijetu su Xiansheng, Maria, Xiaojie, Nushi te Mohammed. Najčešće prezime na svijetu je pak Wang. Dolazi iz Kine i smatra se da čak 107,002,423 osoba ima to prezime. 

Foto: FIBA/Screenshot

Popularna stranica dobro je obradila i imena te prezimena u Hrvatskoj. Navode kako je najčešće prezime Knežević, a najjpopularnije ime Marija. 

Deset najčešćih prezimena u Hrvatskoj

1.    Knežević    
2.    Horvat    
3.    Kovačević    
4.    Pavlović    
5.    Blažević    
6.    Božić    
7.    Lovrić    
8.    Babić    
9.    Marković
10.    Bošnjak    

Deset najpopularnijih imena u Hrvatskoj
1.     Marija    
2.    Ivan    
3.    Josip    
4.    Ana    
5.    Stjepan
6.    Željko    
7.    Ivana    
8.    Ivica    
9.    Mirjana    
10.    Tomislav

Stranica je kao svoj izvor za ove popise koristila, međuostalim, i stare crkvene knjige još od 16. stoljeća do 90-ih godina prošlog stoljeća. Uključena su tu i imena s nadgrobnih spomenika od 1200. godine do danas, plemenske linije hrvatskog plemstva i mnoge druge. 

VIDEO: Bez fritula nema blagdana: Uz ove trikove napravite najbolje fritule kod kuće!

 

 

Ključne riječi

Komentara 180

Avatar salaso
salaso
17:37 18.12.2020.

Samo da preduhitrim susjede.....cijela bosna je bila hrvatska,200 župa je izbjeglo pred turcima, a srbi martolozi su bili turska vojska...prije toga je kralj tomislav spasio srbe od bugara,a hrvoje vukčić hrvatinić oženio srpsku princezu i prozvao se "kraljem " srbljem na ušražnjenom srpskom prijestolju....dakle nikako mi nismo mogli postati srbi....samo su srbi vjekovima pokušavali kroz svoju crkvu i napade prodrijeti na zapad...i donijeti svoja prezimena....koja btw nisu niti imali skoro do 19 st...

Avatar Idler
Idler
18:27 18.12.2020.

Čudno, ne poznam nit jenog Kneževića...nit Wanga 😜

TR
tratincica68
16:39 18.12.2020.

A moje.nema.hans

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije