Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenija

Poznat sastav Šarecove vlade: Cerar brine o odnosu s Hrvatskom

BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
28.08.2018.
u 16:16

- Odnos prema Hrvatskoj mogao bi ipak više biti pod utjecajem koalicije i premijera, pogotovo ako stranka premijera dobije neku svoju viziju o odnosima dviju država

Mandatar za sastav slovenske vlade Marjan Šarec kompletirao je ministarsku kadrovsku križaljku i to relativno brzo u okolnostima kad treba zadovoljiti apetite pet stranaka koje čine koaliciju, ali i šeste, koja ju podržava iako u njoj ne sudjeluje.

Na dužnosti ministra vanjskih poslova, od kojeg uvelike ovisi kakvi će biti odnosi s Hrvatskom stavio je zapravo jedini logičan izbor, dosadašnjeg premijera Miru Cerara.

Karlu Erjavcu iz Demokratske stranke umirovljenika, tvrdom i nepopustljivom, a često i nediplomatskom bivšem ministru vanjskih poslova, namijenio je dužnost ministra obrane.

Erjavec poveznica s Rusijom

- Ugodno sam iznenađen što je brzo podijelio ministarstva te da je relativno nova Šarecova stranka doista lako pronašla kandidate. Prije četiri godine, Miro Cerar imao je više problema, no tada je trebao i više ministara. Za Cerara kao bivšeg predsjednika Vlade Ministarstvo vanjskih poslova zapravo predstavlja jedinu opciju.

Smatram da će na njoj moći nastaviti svoju proeuropsku liberalnu alijansu s državama Beneluksa jer Šareca EU ne zanima previše. S druge strane, odnos prema Hrvatskoj mogao bi ipak više biti pod utjecajem koalicije i premijera, pogotovo ako stranka premijera dobije neku svoju viziju o odnosima dviju država. Ali, budući da je riječ o procesima od nacionalnog značaja, a i stranke su ideološki bliske, nekih velikih promjena ne bi trebalo biti ni na tom području - smatra slovenski politički analitičar Andrej Lavtar.

Erjavec u Ministarstvu obrane je isto tako logičan izbor.
- Zbog lošeg stanja u tom resoru i pritiska NATO-a s jedne strane, a s druge pritiska Ljevice (Levica), o čijoj podršci ovisi vlada, nitko pametan ne bi želio tu fotelju. No Erjavca to ne brine pa je zato uzeo još jedini resor koji je mogao dobiti sa svim ili sa sličnim privilegijama na koje je navikao u svojoj karijeri - dodaje.

Govorilo se da je upravo Erjavec ona snažna poveznica s Rusijom te da je Ministarstvo vanjskih poslova napunio kadrovima koji provode pro-rusku politiku. Istovremeno, sve su snažnije kritike iz SAD-a upućene Sloveniji zbog toga. Hoće li doći do promjene?

- Budući da tri četvrtine vlade čine stranke koje su u proteklim vladama predstavljale većinu, mislim da se neće ni previše toga mijenjati na tom području. A sam Šarec svoje stavove na tu temu još nije konkretizirao - dodaje.

Cerar nominalno otvoreniji

Cerar je u odnosu na Hrvatsku nominalno bio otvoreniji za pronalazak rješenja od Erjavca, no dojam može varati jer je isto tako žestoko ustrajao u implementaciji arbitraže, a kao jedan od svojih zadnjih poteza bio je taj da Hrvatsku pošalje na Europski sud.

Ostatak slovenske vlade činit će još jedna bivša premijerka - Alenka Bratušek dobila je sektor infrastrukture. Koalicijska vlada koju čine Lista Marjana Šareca, Socijaldemokrati, Stranka modernog centra, Demokratska stranka umirovljenika i Stranka Alenke Bratušek, te koju podržava Ljevica, trebala bi biti potvrđena 13. rujna.

>> Pogledajte video što je pokazala inspekcija mostova na autocestama

Ključne riječi

Komentara 3

LU
Lujo123
21:22 28.08.2018.

u NATO -u su zakljućili kak je zlovenska "vojska" totalno nesposobna i sad je kompletirana i sa totalno nesposobnim ministrom! Da crkneš od smijeha!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije