Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gallupovo istraživanje

Pozitivno o SAD-u misli 25% Hrvata, a negativno čak 56 posto

FILE PHOTO: G7 summit in Biarritz
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
30.07.2020.
u 06:00

O Njemačkoj pozitivno mišljenje ima 44% ispitanika iz čak 135 zemalja u svijetu, SAD-u vjeruje 33%, Kini 32%, a Rusiji 30%

Američki predsjednik Donald Trump ozbiljno šteti imidžu koji njegova zemlja ima u svijetu, dok potezi njemačke kancelarke Angele Merkel imaju upravo suprotan učinak. To je jedan od glavnih zaključaka istraživanja američke analitičke kompanije Gallup koja je prije nekoliko dana objavila vrlo opsežnu studiju o imidžu koji četiri velike sile, Njemačka, SAD, Kina i Rusija imaju među građanima u čak 135 zemalja u svijetu.

Njemačka je već treću godinu zaredom na vrhu među ove četiri zemlje te u njezinu ulogu u svijetu povjerenje ima 44 posto ispitanika. Vodstvu kakvo pokazuje američka vlast vjeruje 33 posto ljudi, što je neznatno više od Kine (32%) i Rusije (30%). SAD-u kao vodećoj zemlji svijet je vjerovao tijekom mandata Trumpova prethodnika Baracka Obame te je još 2016. 48 posto ispitanika diljem svijeta vjerovalo Washingtonu. Već sljedeće godine, prve u Trumpovu mandatu, podrška Americi pala je na 31 posto.

- Ljudi su zabezeknuti zbog učinaka nesposobnog ili polarizirajućeg vodstva, zbog nemogućnosti ujedinjavanja kako bi se vlada mogla boriti s problemom koronavirusa... Svjedočimo slobodnom padu američke 'meke moći' - rekao je Washington Postu Thomas Kleine-Brockoff, čelnik trusta mozgova German Marshall Fund.

S druge strane, uspješna borba protiv koronavirusa osnažila je njemački imidž u svijetu. Gallup je objavio mišljenje građana svih istraživanih zemalja o SAD-u. Svaki četvrti Hrvat ima pozitivno mišljenje o SAD-u, dok 56 posto njih misli negativno o toj zemlji. Među europskim građanima u najvećoj mjeri proamerički razmišljaju državljani Kosova (82%), Albanije (67%) Poljske (59%), Mađarske (47%), dok samo 11 posto Austrijanaca i Rusa te 9 posto Islanđana vjeruje u pozitivnu američku ulogu u svijetu.

Komentara 20

ZB
Zoki-Bijela
06:57 30.07.2020.

Jeli tu ubrojan i Petkovic I sestra mu Penelopea.. Sad ce oni vama objasniti.. To je njihov radijus kretanja..

DU
Deleted user
08:17 30.07.2020.

Nakon kaj nas četiri godine futrate lažima o Trumpu, puno njih je i u to povjerovali. Pa me stoga ovaj rezultat ni ne čudi.

DU
Deleted user
09:31 30.07.2020.

Gdje su to ispitivali? Možda u stožeru SKH/SDP?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije