Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvo

Pozitivan primjer iz susjedstva: Uskoro ukidaju dopunsko zdravstveno osiguranje

Najavljen štrajk liječnika u Mostaru
Foto: Thinkstock/ilustracija
29.10.2018.
u 12:23

U Sloveniji polica dopunskog zdravstvenog osiguranja iznosi 30 eura, odnosno oko 225 kuna mjesečno

Slovenske vlasti razmišljaju o ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Razlog je u tome, objašnjava ministar zdravstva Slovenije, Samo Fakin, što je u situaciji gdje rastu prihodi od zdravstvenog doprinosa ukidanje dopunskog zdravstvenog osiguranja pravednije i solidarnije rješenje, piše Novi list.

– Dopunsko zdravstveno osiguranje u jednom trenutku bilo je dobro rješenje jer 1992. godine, kad smo ga uveli, nije bilo dovoljno novca iz privrede, odnosno iz zdravstvenog doprinosa. Kad imaš dosta novca iz doprinosa, mnogo je pravednije da se iz jedne vreće dijeli na solidaran način. Novac se tako može bolje rasporediti, jer ako financiraš zdravstvo iz džepa, uvijek nastradaju oni koji imaju mala primanja – kaže tamošnji ministar zdravstva.

U Sloveniji polica dopunskog zdravstvenog osiguranja iznosi 30 eura, odnosno oko 225 kuna mjesečno.

Kao i u Hrvatskoj, i u Sloveniji razmišljaju o povećanju trošarina na cigarete, alkohol i luksuzne proizvode.

– Priča o cigaretama stalno je prisutna, između ministarstva zdravlja i ministarstva financija. U Sloveniji imamo velike trošarine, ali one su dio integralnog proračuna, a iz njega se ulaže 50 do 100 milijuna eura za investicije u zdravstvu – kaže Fakin.

>> Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

Komentara 7

WW
wwwcroxx
13:17 29.10.2018.

Prije prodaje PLIVA-e :Andol i Kafetin su koštali 3 kn. Tada su rekli da će generički zamjenski lijekovi koštati 10 puta manje. To znaci 0,3 kn. No nakon prodaje Plive ti zamjenski lijekovi ne koštaju 0,3 kn već 30 kn. Razlika je 100 puta skuplje. 10.000%. Takav omjer je sada za sve lijekove u HR. E tu sada nastupaju “privatnici” sa komunističkim iskaznicama koji sada guraju u propast kompletan zdravstveni sustav koji tarađuju milijarde kuna na nama. Naravno da dio tog novca ide direktno korumpiranim političarima koji će učiniti sve za prljavi novac. Nažalost taj novac je krvavi novac , koji se otima od bolesne dijece, invalida i svih nas koji izdvajamo iz plaće u državni proračun. Dosta nam je kriminala u HR.

Avatar rubinet
rubinet
12:42 29.10.2018.

"razmišljaju o ukidanju"..razmišljaju

Avatar sindarela
sindarela
18:02 29.10.2018.

Našem mugero od ministra tak šta nije palo napamet on bi tužio žene koje su po bolnicama doživjele horor posebno tupavi ministar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije