Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJEDOČENJE Fikret Abdić na suđenju dužnosnicima svoje države

Pozdravili Babu kao da je na mitingu u Kladuši

Babo dovezen iz Pule, Kladušani pred sudom čekali u redu
Foot: Pero Lovrović
24.10.2008.
u 18:56

RIJEKA – U Velikoj Kladuši možete raditi miting, u mojoj sudnici nećete, svi dolje, sjednite! – oštro je upozorila sutkinja Ika Šarić Kladušane, pristaše Fikreta Abdića, koji su ustali i u stavu mirno pozdravili Babu kad je ušao u sudnicu i pristupio mjestu za svjedoke. Upozorenje s početka očito je djelovalo jer kad je Abdić završio svoj iskaz nisu se usudili ustati, ali su mu, svi ko jedan, mahnuli za pozdrav.

Abdić, nekadašnji predsjednik tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, svjedočio je u postupku koji se zbog ratnog zločina u V. Kladuši vodi protiv Zlatka Jušića (58), bivšeg predsjednika vlade Z. Bosne, i Ibrahima Jušića (43), bivšeg šefa policije i državne sigurnosti, svoga zeta kojeg je od milja i u sudnici nazvao Braco.

Abdić je u Rijeku dovezen iz Pule, gdje služi zatvorsku kaznu, a Kladušani su organizirano stigli autobusom. U iskazu – a pokušavao je naširoko govoriti o osnivanju autonomne pokrajine i svojoj ulozi u tome navodeći da je postupke, onaj u kojem je osuđen i ovaj riječki, režirala tajna policija AID A. Izetbegovića – Abdić je tek nakon više sutkinjinih upozorenja počeo odgovarati na pitanja vezana uz optuženike.

Da bi mu bilo lakše govoriti, zatražio je vodu, ali i dometnuo: “Neka netko donese kavu.” Abdić je ustvrdio da u Zapadnoj Bosni nije bilo logora već se radilo o sabirnim centrima, a Drmeljevo je, kazao je, osnovano kako bi se izolirali pripadnici tajne policije AID-a i oni koji su špijunirali za V. korpus Armije BiH, što je štetilo pregovorima o prekidu neprijateljstava. Za Z. Jušića, koji je kao premijer potpisao naredbu za osnivanje logora, Abdić je rekao da to nije bila njegova odluka već da ju je potpisao kao premijer i autoritet “jer je morao potpisati”.

Inače, Abdić je napomenuo da njemu nikad nitko nije odbio poslušnost. – Prijedlog za sabirni centar bio je od ministra vojske i policije, a ja sam s njom bio suglasan – rekao je Babo ponavljajući da Z. Jušić nije imao inicijative za sabirni centar. Inače, Z. Jušiću, kojeg ni dosadašnji svjedoci nisu teretili, pritvor je danas ukinut.


Da je monstrum, ne bi mi bio zet

Abdić je za svog zeta rekao da je, bez njegova utjecaja, došao na položaj u policiji. – Postavio ga je ministar, a ja sam se složio – tvrdio je. Rekao je da Ibrahim nema veze sa zatvorima i logorima te da svjedoci koji ga optužuju za zlostavljanja lažu i za iskaze ih priprema tajna policija. – Nikad nisam dobio informaciju da bi Ibrahim zloupotrebljavao ovlasti, a sigurno bih ju dobio da je bilo tako – tvrdi. Dodao je da kad bi te optužbe bile istinite, takav monstrum ne bi mu bio zet niti bi se s njim družio.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije