Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na doradi

Povučen program obilježavanja Dana sjećanja, čeka se odluka Zagreba

Kolona sjećanja u Vukovaru
Davor Javorović/PIXSELL
13.11.2020.
u 12:44

Prema neslužbenim informacijama postoji mogućnost i da sve stavke već objavljenoga programa ostanu važiti ali će o tome konačnu odluku donijeti Ministarstvo i epidemiolozi

Ovogodišnje obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara po mnogo čemu je drugačije od svih ranijih godina, a novi problemi se svako malo pojavljuju. Samo nekoliko sati nakon što je Grad Vukovar, uz propisane epidemiološke mjere, objavio i program Dana sjećanja isti je na zahtjev iz Ministarstva branitelja povučen.

- Istina je da je objavljeni program obilježavanja Dana sjećanja povučen na dalju doradu te da su moguće neke izmjene programa radi epidemioloških razloga - potvrđeno nam je iz Grada Vukovara.

Prema neslužbenim informacijama postoji mogućnost i da sve stavke već objavljenoga programa ostanu važiti ali će o tome konačnu odluku donijeti Ministarstvo i epidemiolozi. Podsjećamo kako je prema objavljenim stavkama program obilježavanja započinjao u večernjim satima 17. studenoga paljenjem svijeća na ogradi vukovarske bolnice. Uz manje izmjene lokacija sve drugo je ostalo isto kao i prošlih godina. Tako se prigodni program neće održavati u krugu vukovarske bolnice nego bi bio održan na Županijskoj ulici. Isto tako i sveta misa bi bila održana na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata, a ne u crkvi. Zamišljeno je da cijeli program, kao i svih ranijih godina, bude završen 20. studenoga kada se obilježava sjećanja na stradale u Veleprometu i na Ovčari.

I ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije Kata Krešić pozvala je građane da na Dan sjećanja ostanu kod svojih kuća i u spomen na ubijene i nestale zapale svijeće te ih stave kod prozora. Prema njenim riječima na odgovorno ponašanje svih građana poziva i žrtva branitelja koji su dali svoje živote za nas. Pozvala je sve građana da radi ozbiljne epidemiološke situacije i pirenja virusa maske nose i na otvorenome jer je virus široko prisutan.

Pri tome je posebno istaknula epidemiološku sliku u Vukovaru za koju je rekla kako je iznimno ozbiljna.   

- Zadnjih tjedana imamo izrazito epidemiološko pogoršanje na području Vukovara. Tako tijekom posljednjih 14 dana u Vukovaru imamo 220 novooboljelih osoba. To čini 25 posto od ukupnog broja oboljelih u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Uspostavljena je lokalna transmisija, a uz to imamo i više onih s nepoznatim izvorom zaraze. Sve to ukazuje na mogućnost lake zaraze na mjestima okupljanja te stoga molimo građane da izbjegavaju takva mjesta - rekla je Krešić.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Vukovarsko – srijemskoj županiji istaknula je i kako je udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih u posljednjih 14 dana narastao na 30 posto. U proteklih tjedan dana taj udio bio je 36 posto, a tjedan dana prije toga 28 posto što također govori o porastu broja oboljelih i visokoj prisutnosti virusa.  

Komentara 2

JO
Jože
14:33 13.11.2020.

Vukovar ih nece a oni uljezi trpaju se sami !! Pa dosta je kocgoglavi...Vase hrvatstvo ubija metalno i fizicki vise nego sam rat !!

DU
Deleted user
13:14 13.11.2020.

Možda bi mudrije bilo pozvati sve zaražene u Kolonu sjećanja jer se onda nitko neće zaraziti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije