Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA NAVALA

Sramotno zarađuju u krizi: Dobavljači sa Zelene tržnice digli cijene do 20 posto

Tržnica u Rijeci
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/9
16.03.2020.
u 21:28

Trgovci neće dizati marže, a i Vlada je ograničila rast cijena najvažnijih proizvoda.

Parkirališta bez slobodnog mjesta, ogromni redovi pred blagajnama, puna kolica šećera, tjestenine, konzervi, toaletnog papira... povremeno prazni hladnjaci i police s najtraženijim artiklima, slika je koju je i danas bilo nemoguće izbjeći u trgovinama diljem Hrvatske. U mesnicama su mnogi uzaludno tražili pile ili šniclu više, unatoč porukama proizvođača i trgovaca kako robe ima dovoljno. Neki su i podcijenili potražnju i prostore na tržnicama zatvorili već oko deset sati ujutro, a kako je s trećom fazom obrane od koronavirusa dodatno porasla psihoza građana za stvaranjem zaliha, neki su i digli cijene.

Dovoljno zaliha

Na tržnicama u Zaprešiću i zagrebačkom Jarunu neke "kumice" danas su objašnjavale kupcima kako su za više cijene jabuka, mrkve, luka, krumpira... krivci dobavljači sa Zelene tržnice koji im za naručenu robu traže 10-20% više. Kako će takve prekupce kontrolirati državna inspekcija - s obzirom na to da, prema odluci Vlade, trgovci od sutra moraju vratiti cijene ključnih namirnica poput vode za piće, brašna, mlijeka, ribe, voća, povrća, svježeg mesa... na referentnu cijenu od 30. siječnja - još se ne zna. No kod prodaje "zelenjave" na tržnicama, čak i ako nije riječ o OPG-ima koji su iz toga izuzeti, uglavnom se i "zaboravilo" na obvezu fiskalnih kasa.

- Trgovci neće dizati marže, a i Vlada je ograničila rast cijena određenih proizvoda pa s tog aspekta kupci mogu biti mirni. Međutim, zadnju riječ u formiranju cijena imat će tržište, a s obzirom na to da je otežana proizvodnja i prijevoz određenih roba, ne možemo isključiti da će cijene nekih proizvoda ipak rasti. Važno je da svi pokažemo solidarnost i poslujemo imajući u vidu širu društvenu sliku te da se "lovci" na ekstraprofite suzbiju odmah u korijenu - kazao je potpredsjednik HGK Josip Zaher.

Trgovci tvrde da imaju dovoljno robnih zaliha za više tjedana stabilne opskrbe, a prehrambena industrija i za više mjeseci. Kako bi zadovoljila povećanu potražnju za svojim proizvodima, Podravka je organizirala i rad u više smjena od uobičajenog ritma rada te povećala proizvodnju najtraženijih kategorija, doznajemo iz te kompanije. Iz Vindije odgovaraju kako bilježe pojačanu potražnju za mlijekom i svježom piletinom, iz Dukata za trajnim mlijekom, no svi tvrde kako sirovine ima dovoljno te nema razloga za zabrinutost.

- Puno je više narudžbi, jer kupci naručuju više, ali sve podmirujemo bez problema - dodaju iz Dukata. Bilo je problema s dopremom brendova koje uvoze iz Slovenije i Italije, no s uvedenim novim protokolom za vozače, i to će se, očekuju, normalizirati.

Šoping-centri skraćeno

Bude li trebalo, u nadležnosti ministra gospodarstva je da, u slučaju opasnosti od nestašice glavnih prehrambenih i higijenskih proizvoda, ograniči njihovu prodaju izvan zemlje, dok iz HPK, među ostalim, predlažu mjere obveze trgovačkih lanaca na otkup domaćih prehrambenih proizvoda, zabranu uvoza hrane i živih životinja iz kontaminiranih područja, otkup žitarica za robne rezerve po tržišnim cijenama i stavljanje u funkciju nacionalne veletržnice.

Kako bi se umanjila opasnost od širenja koronavirusa u šoping-centrima, Westgate i Supernova centri rade skraćeno od 10 do 18 sati (Supernova ne radi nedjeljom), uz iznimku trgovina hranom, drogerija, pošte..., dok iz Avenue Malla kažu kako oni, uz pojačane mjere opreza, rade po starom, jedino ne održavaju evente. U dm-u nema promotivnih aktivnosti u prodavaonicama, testera na policama... Restorani McDonald'sa od sutra rade samo u trgovačkim centrima, dok u ostalim restoranima rade tek McDrive linije te dostava.

VIDEO Zagrepčani i dalje prazne police po dućanima

Ključne riječi

Komentara 38

AN
Andrej07
21:58 16.03.2020.

Zadnji put kad je cijena barela nafte bila 30 dolara, cijena litre benzina/dizela bila je 6 kuna. Hoćete pisati malo o toj bezobraštini?

Avatar Anonimus.
Anonimus.
21:43 16.03.2020.

Da nema uvoza svi poljoprivredni proizvodi a samim tim meso i mlijeko bi bili barem duplo skuplji zbog pohlepe proizvođača. Radio sam s tom robom i ljudima godinama i dobro znam šta pričam.

Avatar banijac68
banijac68
22:16 16.03.2020.

U Karlovcu u jednome dučanu na Baniji Teleči odrezak je poskupio ud ujutro do popodne 50% i vi o neki 10-20 % .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije