Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bit će zanimljivo

Povratnici i politički početnik u utrci za gradonačelnika Osijeka

Anto Đapić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
17.02.2013.
u 20:42

Lokalni izbori vratili su u politiku Antu Đapića, nezavisnog nakon što je izbačen iz HSP-a, i Ivicu Vrkića, nestranačkog kandidata SDP-a, HNS-a i HSU-a. Kandidat HDZ-a Dražen Vidović pravi prve političke korake.

Prije samo dva tjedna činilo se da će kampanja pred lokalne izbore u Osijeku biti monotona. No, sve se okrenulo preko noći. Utrka će, očito, biti zanimljiva, ali i “prljava”. Uspavana politička scena uzdrmana je raskolom u HSP-u. Počasni čelnik pravaša Anto Đapić najavio je povratak u aktivnu politiku i ponovnu kandidaturu za prvog čovjeka Osijeka. Samo nekoliko dana poslije, Predsjedništvo HSP-a izbacilo ga je iz stranke. U šoku, Đapić je tada poručio kako ta priča za njega nije gotova te da mu je imperativ kandidirati se za predsjednika stranke. Nezavisnu kandidaturu za gradonačelnika objavio je drukčijim tonom – HSP je za njega, tvrdi, prošlost, a sukobi prestaju.

– Napravio sam velik životni iskorak. Neću se više baviti HSP-om, možda ću jedino poduzeti pravne korake, no politički mi je primarna utakmica za Osijek – ističe Đapić.

Otvorena je i neugodna priča u redovima HDSSB-a. Predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Zlatko Maksimović dao je ostavku jer ga USKOK sumnjiči za primanje mita. Navodno je uzeo novac od Danijele Tes kako bi je zaposlio. Pismo s optužbama najprije je stiglo Branimiru Glavašu u mostarski zatvor, a on ga je proslijedio Odvjetništvu. Maksimović je u Glavaševu stranku stigao 2010. iz SDP-a.

– Bit će ovo prljava kampanja jer HDSSB ne bira sredstva da ostane na vlasti. Pljuju i po onima koje prvo privuku u stranku kako bi oslabili oporbeni tabor i pokazali širinu, a potom ih odbace – smatra Jaroslav Pecnik, adut laburista u utrci za gradonačelnika. Teške riječi i uvrede u kampanji nikome, smatra, ne donose korist.

– Svi kritiziraju Glavaša, a svi su s njim tikve sadili. Otkako znam za sebe, i ja sam ga kritizirao, a sada mi dođe da ga branim! – kaže Pecnik. U borbu za mjesto prvog čovjeka Osijeka upustili su se najjači gradonačelnički kandidati dosad. Lokalni izbori vratili su u politiku i Ivicu Vrkića. Nestranački je on kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a.

– Veselim se što ima sjajnih kandidata koji su ušli u utakmicu protiv vladajućih. Napokon su se motivirali, a neka pobijedi najbolji – poručuje Vrkić. HNS je, pak, na vlasti u gradu s HDSSB-om pa Pecnik u tome vidi “shizofrenu situaciju”.

– Dopodne sjede u gradskoj vladi, a u slobodno vrijeme kritiziraju sami sebe – slikovit je Pecnik.

– HNS je uljuđena stranka koja je rekla “ne” njima, a “da” meni. Neće valjda raskidati koalicije i izazivati krize pred same izbore – odgovara mu Vrkić.

S novim licima na izbore će HDZ. Kirurg Dražen Vidović pravi prve političke korake.

– Nisam izgradio svoju karijeru kroz politiku i u tom smislu nemam nikakvu poveznicu s drugim kandidatima. Nisam bio ni u jednoj stranci, dok su ih ovi, pak, mijenjali i gledali gdje će se uhljebiti – kaže. Za novi se mandat bori HDSSB-ov gradonačelnik Krešimir Bubalo.

– Sve što se događa očekivano je. Ima likova koji lupetaju, ali ja prvo gledam tko je rekao, a onda što je rekao. Važno je da bude što više kandidata, građanima će biti lakše izabrati – poručuje.

>>Ivica Vrkić: Bešćutno licemjere Šišljagića i ostalih

>>Hitna raspisala natječaj, zaposlit će one koje su izvukli novinari!

Komentara 4

DI
Dijaspora
21:18 17.02.2013.

Ivica Vrkić nestranački kandidatSDP-a.HNS-a i HSU-a.Milom pojašnjenje????Nestranački???

CA
cadis1
12:04 18.02.2013.

Svi kandidati, samo jedan gradonačelnik, Krešimir Bubalo, još jedna stvar, kakve su to stranke SDP, HNS, HSU kad one nemaju svog kandidata hahah pa smiješni ste

TE
Termostat
14:55 18.02.2013.

"Bit će ovo prljava kampanja jer HDSSB ne bira sredstva da ostane na vlasti. Pljuju i po onima koje prvo privuku u stranku kako bi oslabili oporbeni tabor i pokazali širinu, a potom ih odbace – smatra Jaroslav Pecnik, adut laburista u utrci za gradonačelnika." Vidjelo se iz prijašnjih kampanja k'o ne bira sredstva kako bi se dokopao vlasti. Dovoljno je pogledati HDZ kako ide svakodnevno na presice sa neprovjerenim informacijama i to samo kako bi se oblatilo. A imamo i Đapića koji govori ja ja ja ja ja ja... ma nema se konkurencije aktualnima i to ih smeta, jer nisu znali (nisu dovoljno stručni) obnašati takve funkcije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije