Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amerika

Povratak zloglasnog srpskog klana: Bili su glavni naručitelji ubojstava 90-ih

16.04.2019.
u 18:09

Pričalo se da je devedesetih Ameriku oformio tadašnji Resor državne bezbednosti, a članove su činili kriminalci koji su prije ratova na području bivše Jugoslavije "radili" u SAD-u, kao i drugi plaćeni ubojice iz regije

Amerika. Osim kontinenta, ime je to i ozloglašene kriminalne skupine, jedne od najjačih u Srbiji, ali i šire. Najaktivnija je bila u drugoj polovici devedesetih, kada je su njezini članovi glasili za glavne naručitelje, ali i izvršitelje ubojstava tijekom tog desetljeća. Poslije su se prebacili na krijumčarenje droge, a nedavno su njihovi članovi uhićeni zbog šverca dva kilograma heroina.

Pričalo se da je devedesetih Ameriku oformio tadašnji Resor državne bezbednosti, a članove su činili kriminalci koji su prije ratova na području bivše Jugoslavije "radili" u SAD-u, kao i drugi plaćeni ubojice iz regije, piše Blic. Jedan od glavnih ciljeva - istrebljenje takozvanog voždovačkog klana, koji je u to vrijeme žario i palio Beogradom.

Vojislava Raičevića smatra se čovjekom koji je klan podignuo na noge i koji je nakon Sretena Jocića (Joca Amsterdam) preuzeo sve klanske kriminalne aktivnosti. Poznat pod nadimkom Voja Amerikanac, smatra ga se i organizatorom, kao i direktnim izvršiteljem brojnih ubojstava u Srbiji tijekom devedesetih. Na kraju je i sam ubijen 1996. godine.

Desna ruka bio mu je brat Veselin Raičević - Meda. Upravo je on uhićen prekjučer u Beogradu prilikom primopredaje dva kg heroina u jednom lokalu. Vodstvo klana preuzeo je nakon Vojislavove smrti.

Početkom 2000-tih kao vođa se profilirao Mileta-Majk Miljanić iz Barajeva, a poslije je kormilo preuzeo Zoran Jakšić, koji sada "odrađuje" dugogodišnju kaznu u peruanskom zatvoru zbog šverca kokainom.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Komentara 5

NE
Neutralac
19:54 16.04.2019.

Vecernja Hartija opet pise o istocnjacima....

TR
trabant7
18:48 16.04.2019.

Smeće dolazi uvijek iz Opančareva!

PS
psiho84
19:29 16.04.2019.

vecernji list ima zanimljive idole o kojima valja pisati clanke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije